Bereiding

  1. Strooi van enige hoogte gelijkmatig een laagje zout over de zaru (bamboe vergiet) of over een makisu (bamboe sushimatje) dat op een bord ligt. Leg de makreelfilets met de huidkant naar onder op het zout en bestrooi ook de gesneden kant van de vis gelijkmatig met een flinke laag zout. Zoveel dat de alle filets helemaal bedekt zijn. Zet ze 45 minuten in de koelkast.
  2. Spoel de filets goed af in een kom met koud water en leg ze vervolgens in een andere lage schaal met rijstazijn. Zet de schaal 1 uur in de koelkast. Haal de filets uit de azijn en laat ze in vershoudfolie nog minimaal 4 uur in de koelkast rusten zodat de azijn in het visvlees kan trekken.
  3. Trek met behulp van een pincet en een droog stuk keukenpapier het vel vanaf de kopkant van de filet richting de staartkant er voorzichtig helemaal af, pas daarbij op dat de vis niet breekt. Herhaal dit met de andere filets.
  4. Snijd de komkommer in heel dunne julienne en pickle deze met 3 eetlepels rijstazijn, 1 eetlepel suiker en 1 theelepel zout. Zet de komkommersalade 30 minuten in de koelkast. Knijp de komkommer droog in keukenpapier. Zet apart.
  5. Leg 1 heel norivel met de gladde kant naar beneden op een droge makisu. Plaats de makreelfilets om en om op het norivel, zodat de volgende filet net een beetje op de voorgaande filet ligt. Dus niet naast elkaar maar net overlappend. Smeer een dunne streep wasabi over het midden van de filets en leg de komkommer netjes daaroverheen.
  6. Nu wordt het spannend: vouw de rand nori die het dichtst bij u ligt over de eerste filet. Trek de nori naar u toe tot aan de rand van de makisu en rol deze nu strak op.
  7. Maak het uiteinde van de nori een klein beetje nat met wat waterdruppels en uw vinger (of plak een rijtje gekookte rijstkorrels aan de bovenkant van de nori) zodat de rol goed dicht zit. Laat hem heel even rusten op de naad. Snijd de saba maki met een heel scherp mes met een vochtig lemmet in 6 stukken.
  8. Serveer met ponzu of sojasaus. 
Homakase

Meer gerechten zoals deze?

Homakase
€38,99