Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Homakase: Saba nori maki (makreelrol)

Saba nori maki (makreelrol)

 • Gemiddeld

 • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

 • en 15 minuten wachttijd en 15 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

VOOR ERBIJ

HANDIGE KEUKENTOOLS

Oof: "Eigenlijk is deze rol meer een sashimirol dan sushirol, want in deze maki zit geen rijst. Maar de makreel heeft meer dan genoeg umami en zijn vet wordt mooi door de azijn uitgebalanceerd. U houdt dus een heel mooi fris hapje in uw handen. Mocht hij nou lastig dicht te plakken zijn, dan mag u van mij stiekem toch een heel dun randje rijst ertussen plakken om hem mooi strak dicht te krijgen. Maar op een gegeven moment moet u het ook zonder kunnen. Oefening baart kunst! Zie de rijst maar even als de zijwieltjes op een kinderfiets."

Bereiding

 1. Strooi van enige hoogte gelijkmatig een laagje zout over de zaru (bamboe vergiet) of over een makisu (bamboe sushimatje) dat op een bord ligt. Leg de makreelfilets met de huidkant naar onder op het zout en bestrooi ook de gesneden kant van de vis gelijkmatig met een flinke laag zout. Zoveel dat de alle filets helemaal bedekt zijn. Zet ze 45 minuten in de koelkast.

 2. Spoel de filets goed af in een kom met koud water en leg ze vervolgens in een andere lage schaal met rijstazijn. Zet de schaal 1 uur in de koelkast. Haal de filets uit de azijn en laat ze in vershoudfolie nog minimaal 4 uur in de koelkast rusten zodat de azijn in het visvlees kan trekken.

 3. Trek met behulp van een pincet en een droog stuk keukenpapier het vel vanaf de kopkant van de filet richting de staartkant er voorzichtig helemaal af, pas daarbij op dat de vis niet breekt. Herhaal dit met de andere filets.

 4. Snijd de komkommer in heel dunne julienne en pickle deze met 3 eetlepels rijstazijn, 1 eetlepel suiker en 1 theelepel zout. Zet de komkommersalade 30 minuten in de koelkast. Knijp de komkommer droog in keukenpapier. Zet apart.

 5. Leg 1 heel norivel met de gladde kant naar beneden op een droge makisu. Plaats de makreelfilets om en om op het norivel, zodat de volgende filet net een beetje op de voorgaande filet ligt. Dus niet naast elkaar maar net overlappend. Smeer een dunne streep wasabi over het midden van de filets en leg de komkommer netjes daaroverheen.

 6. Nu wordt het spannend: vouw de rand nori die het dichtst bij u ligt over de eerste filet. Trek de nori naar u toe tot aan de rand van de makisu en rol deze nu strak op.

 7. Maak het uiteinde van de nori een klein beetje nat met wat waterdruppels en uw vinger (of plak een rijtje gekookte rijstkorrels aan de bovenkant van de nori) zodat de rol goed dicht zit. Laat hem heel even rusten op de naad. Snijd de saba maki met een heel scherp mes met een vochtig lemmet in 6 stukken.

 8. Serveer met ponzu of sojasaus. 

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)