Bereiding

1. Steek voor de gerookte tempeh de barbecue aan. Bestrijk de tempeh met olie en bestrooi met zout. Leg de plakken op een rooster of in een gaatjespan. Strooi wat rookhoutsnippers op de hete kooltjes aan een kant van de barbecue. Zet het rooster met de tempeh aan de andere kant, in indirecte hitte. Sluit de barbecue en rook de tempeh ca. 20 minuten.

2. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de rijstazijn en de mirin door de gekookte rijst en laat afkoelen. Snijd de gerookte tempeh in reepjes. Verhit 2 el olie in een grote pan met antiaanbaklaag. Bak er de tempeh op hoog vuur in ca. 2-3 minuten krokant in. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Breng een pan met water aan de kook en blancheer er de edamame-bonen ca. 2 minuten in. Giet af en spoel kort onder koud water.

3. Meng de ingrediënten voor de wasabimayo in een kommetje.

4. Verdeel de rijst over kommen. Verdeel de gember, de bonen, de komkommer, de wortel en de tempeh langs de rand van de kom. Bestrooi met de sesamzaadjes en serveer er de wasabimayo en de sojasaus bij.

Per portie (3): ca. 777 kcal
23 g eiwit | 37 g vet | 84 g koolhydraten

*Gerookte tempeh is ook te koop bij de biologische supermarkt. Zelf roken is wel veel lekkerder!

Foto’s & receptuur: Willem van Santen