Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Bamya (okrastoof met rund)

Bamya (okrastoof met rund)

  • Gemiddeld

  • ca. 4 uur bereidingstijdca. 4 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
6

Het vlees

De groenten

Matay de Mayee: "Okra’s. Ik ben dol op deze knapperige, smaakvolle groente, maar in Nederland zijn ze nog niet echt bekend. Het is dan ook altijd even zoeken naar verse okra’s, maar op de markt of bij een Midden-Oosterse supermarkt vind je ze meestal wel. Ze lijken op kleine pepertjes of mini-courgettes. Diepvries-okra’s zijn ideaal omdat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn en lang houdbaar. Let erop dat ze klein zijn en stevig aanvoelen, want dan zijn ze lekker mals. De Suryoye noemen okra’s ‘bamya’ en dat is ook meteen de naam van het belangrijkste gerecht dat je ermee maakt: een geurige stoofpot."

Bereiding

  1. Verhit de boter in een grote pan en schroei het vlees op hoog vuur aan alle kanten dicht. Voeg de knoflook, het paprikapoeder, korianderpoeder, zout en de zwarte peper toe en bak alles nog 1 minuut. Voeg het kokende water en de laurierblaadjes toe en laat 2½ uur pruttelen tot het vlees gaar is, op laag vuur. Voeg wat extra water toe als het vocht te snel verdampt.

  2. Verhit de olie in een pan op halfhoog vuur en bak de ui 5 minuten zacht. Voeg de tomaat toe en roerbak alles nog 25 minuten op laag vuur. Meng daarna de tomatenpuree en chilivlokken erdoor.

  3. Verwijder de laurierblaadjes uit de pan met stoofvlees en gooi ze weg. Voeg het uienmengsel toe aan het vlees en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur.

  4. Plaats de bevroren okra in een vergiet, zet onder de kraan en laat koud water over de groenten lopen tot ze ontdooid zijn. Voeg de okra toe aan de stoof en laat het geheel nog een keer 15 minuten pruttelen.

  5. Serveer de okrastoof met rijst of burghul.

Wat vind jij van dit recept?

4.8 / 5.0 (14 stemmen)
Uit het boek

Haniye

€ 33,99
Haniyé