Advertentie
Sperziebonen koken
Sperziebonen koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je sperziebonen koken om de groente perfect beetgaar te krijgen? Moet je de groente eerst goed schoonmaken en in stukken snijden? En moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoelang moeten sperziebonen koken?
Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoelang moeten sperziebonen koken?’. Want alleen zo weet je hoe je het beste sperziebonen kan bereiden. Voor een perfecte gaarheid kook je de groente ongeveer zes tot acht minuten in kokend water.
Sperziebonen koken: zo doe je dat
Voor het bereiden van sperziebonen vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. Spoel vervolgens de sperziebonen onder stromend water schoon. Snijd vervolgens de onder en bovenkant van de boon af. Deze harde puntjes kun je weggooien. Zijn je sperziebonen supervers? Dan kun je deze puntjes er ook gemakkelijk afbreken. Snijd ze vervolgens in de gewenste grootte en stop ze in de pan. Laat de sperziebonen ongeveer zes tot acht minuten koken. Wil je zeker weten dat de groente gaar is? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, is de groente goed gaar.
Sperziebonen bereiden
Naast koken kun je sperziebonen stoven, stomen of (roer)bakken. Voor stoven en (roer)bakken kun je dezelfde bereidingstijd aanhouden als de kooktijd van zes tot acht minuten. Stomen duurt over het algemeen wat langer. Trek er ongeveer een kwartiertje voor uit.
Zorg er in ieder geval voor dat je de groente altijd goed verhit. Je kunt sperziebonen namelijk niet rauw eten. De groente bevat een giftige stof die door verhitting verdwijnt.
Recepten met sperziebonen
Doordat sperziebonen zo snel gaar zijn, kun je de groente hartstikke makkelijk bereiden. In een wok, stoofgerecht, avg’tje of zelfs salade; met sperziebonen kan het allemaal. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met sperziebonen eens!
Biefreepjes met oestersaus en sperziebonen
Met oestersaus breng je sperziebonen eenvoudig op smaak. Probeer maar eens. In dit lekkere wokgerecht bijvoorbeeld. Je zult dit gerecht waarschijnlijk keer op keer willen maken.
Indische gado gado
Misschien wel het lekkerste en makkelijkste gerecht om veel groentes binnen te krijgen: gado gado. Gehuld in een laag satésaus komen de sperziebonen het beste tot hun recht. Vind je ook niet?
Sushi met sperziebonen, tofu-norisaus en edamame
Zeg je Japan, dan zeg je sushi. Je eigen maki maken is makkelijker dan je denkt. Probeer dit recept maar eens! De toevoeging van sperziebonen is misschien wat onverwacht, maar verrassend lekker.
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.