Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
seizoensgroenten maart

Zo kan je sperziebonen koken en bereiden

Advertentie

Sperziebonen in huis? Tijd om er wat mee te maken! Deze heerlijke groente komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je sperziebonen ook alweer het beste koken en bereiden? En hoelang moeten sperziebonen koken? Wij leggen het je uit!

Sperziebonen koken

Sperziebonen koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je sperziebonen koken om de groente perfect beetgaar te krijgen? Moet je de groente eerst goed schoonmaken en in stukken snijden? En moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoelang moeten sperziebonen koken?

Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoelang moeten sperziebonen koken?’. Want alleen zo weet je hoe je het beste sperziebonen kan bereiden. Voor een perfecte gaarheid kook je de groente ongeveer zes tot acht minuten in kokend water.

Sperziebonen koken: zo doe je dat

Voor het bereiden van sperziebonen vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. Spoel vervolgens de sperziebonen onder stromend water schoon. Snijd vervolgens de onder en bovenkant van de boon af. Deze harde puntjes kun je weggooien. Zijn je sperziebonen supervers? Dan kun je deze puntjes er ook gemakkelijk afbreken. Snijd ze vervolgens in de gewenste grootte en stop ze in de pan. Laat de sperziebonen ongeveer zes tot acht minuten koken. Wil je zeker weten dat de groente gaar is? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, is de groente goed gaar.

Sperziebonen bereiden

Naast koken kun je sperziebonen stoven, stomen of (roer)bakken. Voor stoven en (roer)bakken kun je dezelfde bereidingstijd aanhouden als de kooktijd van zes tot acht minuten. Stomen duurt over het algemeen wat langer. Trek er ongeveer een kwartiertje voor uit.

Zorg er in ieder geval voor dat je de groente altijd goed verhit. Je kunt sperziebonen namelijk niet rauw eten. De groente bevat een giftige stof die door verhitting verdwijnt.

Recepten met sperziebonen

Doordat sperziebonen zo snel gaar zijn, kun je de groente hartstikke makkelijk bereiden. In een wok, stoofgerecht, avg’tje of zelfs salade; met sperziebonen kan het allemaal. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met sperziebonen eens!

what a wok biefreepjes

Biefreepjes met oestersaus en sperziebonen

Met oestersaus breng je sperziebonen eenvoudig op smaak. Probeer maar eens. In dit lekkere wokgerecht bijvoorbeeld. Je zult dit gerecht waarschijnlijk keer op keer willen maken.

Naar het recept
Gado gado recept

Indische gado gado

Misschien wel het lekkerste en makkelijkste gerecht om veel groentes binnen te krijgen: gado gado. Gehuld in een laag satésaus komen de sperziebonen het beste tot hun recht. Vind je ook niet?

Naar het recept
Sushi met sperziebonen, tofu-norisaus en edamame

Sushi met sperziebonen, tofu-norisaus en edamame

Zeg je Japan, dan zeg je sushi. Je eigen maki maken is makkelijker dan je denkt. Probeer dit recept maar eens! De toevoeging van sperziebonen is misschien wat onverwacht, maar verrassend lekker.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!