
Sperziebonen koken
Lees verder na de advertentie
Sperziebonen koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je sperziebonen koken om de groente perfect beetgaar te krijgen? Moet je de groente eerst goed schoonmaken en in stukken snijden? En moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoelang moeten sperziebonen koken?
Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoelang moeten sperziebonen koken?’. Want alleen zo weet je hoe je het beste sperziebonen kan bereiden. Voor een perfecte gaarheid kook je de groente ongeveer zes tot acht minuten in kokend water.
Sperziebonen koken: zo doe je dat
Voor het bereiden van sperziebonen vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. Spoel vervolgens de sperziebonen onder stromend water schoon. Snijd vervolgens de onder en bovenkant van de boon af. Deze harde puntjes kun je weggooien. Zijn je sperziebonen supervers? Dan kun je deze puntjes er ook gemakkelijk afbreken. Snijd ze vervolgens in de gewenste grootte en stop ze in de pan. Laat de sperziebonen ongeveer zes tot acht minuten koken. Wil je zeker weten dat de groente gaar is? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, is de groente goed gaar.
Sperziebonen bereiden
Naast koken kun je sperziebonen stoven, stomen of (roer)bakken. Voor stoven en (roer)bakken kun je dezelfde bereidingstijd aanhouden als de kooktijd van zes tot acht minuten. Stomen duurt over het algemeen wat langer. Trek er ongeveer een kwartiertje voor uit.
Zorg er in ieder geval voor dat je de groente altijd goed verhit. Je kunt sperziebonen namelijk niet rauw eten. De groente bevat een giftige stof die door verhitting verdwijnt.
Recepten met sperziebonen
Doordat sperziebonen zo snel gaar zijn, kun je de groente hartstikke makkelijk bereiden. In een wok, stoofgerecht, avg’tje of zelfs salade; met sperziebonen kan het allemaal. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de onderstaande recepten met sperziebonen eens!

Biefreepjes met oestersaus en sperziebonen
Met oestersaus breng je sperziebonen eenvoudig op smaak. Probeer maar eens. In dit lekkere wokgerecht bijvoorbeeld. Je zult dit gerecht waarschijnlijk keer op keer willen maken.

Gado gado
Misschien wel het lekkerste en makkelijkste gerecht om veel groentes binnen te krijgen: gado gado. Gehuld in een laag satésaus komen de sperziebonen het beste tot hun recht. Vind je ook niet?

Sushi met sperziebonen, tofu-norisaus en edamame
Zeg je Japan, dan zeg je sushi. Je eigen maki maken is makkelijker dan je denkt. Probeer dit recept maar eens! De toevoeging van sperziebonen is misschien wat onverwacht, maar verrassend lekker.
Onze tips

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.