Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Manis: koenier & kaffir baked cheesecake

Foodies boekenclub: “Manis”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Manis

Wie aan Francis Kuijk denkt, denkt aan de Indische keuken of natuurlijk aan “Heel Holland Bakt“. Het boek “Manis” verenigt deze twee en is hét ultieme bakboek vol met zoete Indische lekkernijen. Na de boeken “Basisboek Indonesisch” en “Bersama” dompelt Francis je onder in feestelijke taarten, koek en cakejes, snoepwaar, snacks en desserts.

Naast de overbekende spekkoek, die uiteraard ook in “Manis” (in drie smaakvarianten) niet mag ontbreken, biedt de Indische keuken zoveel meer aan zoete zaligheden en lekkere snacks. Maak winko babat, een koek van kleefrijstmeel met een knapperige bovenkant en een zachte onderkant of pandanzoenen. Serveer pai susu, overheerlijke custardtaartjes met gecondenseerde melk of trakteer je gasten op een bika ambon-cheesecake. Loopt het water je al in de mond?

Manis

€ 25,95
Cover Manis

Francis van Kuijk

Na het behalen van de finale van “Heel Holland Bakt Seizoen 4” was het nastreven van de culinaire passie en dromen voor Francis ‘de enige’ volgende stap. Zo begon ze haar bedrijf “Francis Bakt & Kookt” waarmee ze onder andere workshops geeft. Zo kan ze elke dag doen wat ze leuk vindt én waar ze ontzettend goed in is.

Als Nederlands-Indische zit koken en eten delen ingebakken bij Francis. Het maakt deel uit van het erfgoed, de ruggengraat van de Indo-cultuur. Bij elke Indo-bijeenkomst is het zowat gegarandeerd; er wordt samen gegeten. Juist dit is voor Francis de drijfveer achter haar culinaire activiteiten.

De traditionele Indonesische en Nederlands-Indonesische (Indische) eetcultuur is een geschenk om te delen en door te geven aan toekomstige generaties. Francis vertelt: “Hoe fantastisch zou het zijn als mijn kinderen en kleinkinderen kunnen zeggen ‘oh ik maak dit precies zoals mama (of oma) deed’, dat zou me gelukkig maken.”

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zoet bakboek: Manis

Daar waar de vorige twee boeken van Francis Kuijk voornamelijk hartige recepten bevatten gooit ze het met “Manis” over een andere boeg. We zien een kant van Francis die we natuurlijk door “Heel Holland Bakt” al kennen, ze kan namelijk bakken als geen ander.  Stap voor stap legt Francis je de technieken uit en geeft goede informatie over specifieke ingrediënten en apparatuur. Met dit prachtige boek heb je een bijzonder bakboek in handen en schotel je jezelf, je vrienden en familie bijzondere taarten, koekjes, cakes en snacks voor.

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

Pai susu mudah

Francis: “Dit receptje is makkelijk (mudah = makkelijk) en is voor mij puur jeugdsentiment. Ik kan me herinneren dat ik ze vroeger echt zalig vond en daarom zeker in het boek moest staan. De pais zijn eenvoudig zonder toeters of bellen. Soms is eenvoudig juist lekker. Met de vulling kun je creatief aan de slag. Voeg specerijen toe of – ik durf het bijna niet te zeggen – pandan. Verwarm hiervoor kokosmelk met 3 pandanbladeren in een pan en laat het een half uurtje trekken. Kokosmelk die met gesneden serehstengels heeft getrokken is net zo lekker. Je kunt dus alle kanten op met dit basisreceptje.”

Pai susu mudah

Koenier & kaffir baked cheesecake

Francis: “Een van mijn absolute favoriete ingrediënten in de Indische keuken zijn kaffirlimoenblaadjes. In mijn recepten gebruik ik iets meer dan wat hoort, zeker meer dan ik van mijn moeder heb meegekregen. Ik ben al vrij snel gaan experimenteren met deze blaadjes in allerlei zoetigheid. Het valt niet mee. Kaffirlimoenblaadjes hebben een uitgesproken smaak die zeker niet overal bij past. In dit recept past het heel goed samen met koenier (ken je ook als kurkuma of turmeric). Ik heb lang nagedacht over wat ik erbij zou kunnen serveren aan vers fruit bijvoorbeeld. Maar ik vind dat fruitsmaken in conflict komen met de koenier en kaffirlimoenblaadjes. Dus… lang verhaal kort; ik eet zelf liefst deze cheesecake zonder iets erbij. Met de kokos en noten in de bodem en de rijke vulling is het een smaakbommetje!”

Manis: koenier & kaffir baked cheesecake

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!