Bereiding

Voor de rijst:

 1. Spoel de rijst 3 keer met lauwwarm water tot het water nagenoeg helder is.
 2. Week de rijst minimaal 1 uur in lauwwarm water in een ruime kookpot met deksel erop. Let op: de rijst moet enkele centimeters onderstaan.
 3. Breng ca. 1,5 liter water aan de kook in een diepe pan. Giet de rijst af en voeg toe aan het kokende water. Gebruik een schuimspaan om de rijst voorzichtig in het water te doen.
 4. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. De rijst dient voor 80% gaar te zijn. Test dit door een rijstkorrel tussen je duim en wijsvinger te nemen. Als de korrel breekt, dan is hij beetgaar. Giet de rijst in een vergiet en laat uitlekken.
 5. Schep de rijst weer in de pan en bestrooi met de geroosterde komijnzaadjes en het zout. Giet de zonnebloemolie erover.
 6. Maak kuiltjes in de rijst met de achterkant van een houten lepel. De gaten zorgen ervoor dat de rijst straks zal stomen en zo verder zal garen.
 7. Plaats een schone theedoek tussen het deksel en de pan. Dit zorgt ervoor dat de rijst mooi kan stomen. Laat 15 à 18 minuten stomen op een laag vuur. (De tijd kan verschillen naargelang de rijstsoort die je gebruikt).

Voor de ketjap lamskoteletten:

 1. Leg de lamskoteletten op een bord/in een kom en wrijf ze in met het zout, het komijnpoeder, de gedroogde rozemarijn en de zonnebloemolie.
 2. Verhit een scheut zonnebloemolie in een ruime pan op een hoog vuur. Schroei de lamskoteletten aan beide zijden dicht (ca. 10 seconden per kant), zo- dat ze mooi bruin zien.
 3. Verlaag het vuur en laat 2 minuten verder bakken. Schep de lamskoteletten op een bord en zet even aan de kant.
 4. Doe in dezelfde pan een scheutje zonnebloemolie. Voeg de gesnipperde ui toe en bak 2 à 3 minuten tot hij glazig is. Voeg de ketjap manis, de zoete chilisaus en de sambal toe. Roer goed onder el- kaar en laat 1 minuut koken
 5. Schep de gebakken lamskoteletten in de pan en meng ze onder de saus zodat ze volledig bedekt zijn. Laat 1 minuut koken zodat de saus goed opgenomen wordt in het vlees. Serveer met de komijnrijst. Geniet!
Keuken van Sou

Uit het boek:

Keuken van Sou
€26,99