Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor 9x verschillende soorten chilisaus van over de hele wereld

9x verschillende soorten chilisaus van over de hele wereld

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Houd je wel van een beetje pit in je eten? Dan mag je deze verschillende soorten chilisaus van over de hele wereld niet missen. Wij vertellen je welke er allemaal zijn én wat je er mee kunt maken.

Verschillende soorten chilisaus

Je kent de zoet-pittige chilisaus vast van de loempia’s en nacho’s, maar er zijn veel meer verschillende soorten chilisaus. Benieuwd waar ze welke soorten op tafel zetten? Wij verzamelden zeven verschillende soorten van over de hele wereld.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Tabasco uit de Verenigde Staten

We trappen ons lijstje met verschillende soorten chilisauzen af met onze persoonlijke favoriet: tabasco. Deze saus, verkocht in de typische kleine flesjes heb je vast in je keukenkast staan. Deze chilisaus is vernoemd naar een pepervariëteit die afkomstig is van een gelijknamige staat in het zuiden van Mexico: Tabasco.

Hoewel deze pittige saus wereldwijd enorm populair is, komen al die kleine flesjes uit dezelfde fabriek. Namelijk de Avery Island in de Amerikaanse staat Louisiana. Het Amerikaanse familiebedrijf produceert de chilisaus als sinds 1870. Tabasco zelf maken wordt lastig, want het recept is een goed bewaard familiegeheim.

Je kunt de saus haast overal bij serveren, maar het beste smaakt ‘ie bij tex-mex gerechten zoals taco’s met steak, feta en radijs of spicy garnalenfajita’s.

2. Chilisaus uit Indonesië: sambal oelek

Sambal is in Indonesië en Maleisië de benaming voor een pittige saus op basis van verschillende pepers. Vaak zijn dit Spaanse pepers die door de Portugezen zijn geïntroduceerd in Azië.

Er bestaan heel veel soorten sambal. In Nederland is sambal oelek het bekendst – dat is een saus op basis van rode pepers, zout en suiker. Maar er zijn ook soorten die nog meer smaakmakers bevatten, zoals sambal matah met toevoeging van citroengras, sjalotjes en olie. Zelf sambal maken? Dat kan met ons recept.

3. Thaise chilisaus: sriracha

Sriracha (spreek uit als sie-ra-tsjaa) is een pittige Thaise saus vernoemd naar de kuststad Si Racha in het oosten van Thailand. Sriracha bestaat uit verse pepers, knoflook, azijn, suiker en zout en werd oorspronkelijk geserveerd bij visgerechten een zeevruchten. Tegenwoordig vind je sriracha overal ter wereld bij vrijwel iedere supermarkt.

Je kunt de saus serveren in soepen, bij noedels, op broodjes en bij eiergerechten. Probeer bijvoorbeeld eens onze lekkere recepten, zoals gefrituurde tofu in kokoskorst met srirachaboontjes of sesamzalm met srirachasaus.

lekker door de week sesamzalm

Sesamzalm met srirachasaus

Weinig gerechten zijn zo eenvoudig te maken als zalm uit de oven. De sesamzalm krijgt een authentiek Aziatisch tintje door mirin, de zoete rijstwijn. Eventueel te vervangen door droge sherry.

Naar het recept

4. Tunesië: harissa

We kennen harissa als populaire smaakmaker in de Midden-Oosterse keuken, maar oorspronkelijk komt deze pepersaus uit Tunesië. Harissa bestaat uit gemalen rode pepers en specerijen zoals komijn, karwijzaad en koriander.

Rozenharissa is een variant gemaakt met rozenblaadjes, waardoor de saus iets frisser, fruitiger en aromatischer is dan de gewone variant. Rozenharissa is ook één van de zogenaamde Ottolenghi’s ingredients oftewel de favoriete smaakmakers van de bekende kok Yotam Ottolenghi. Je kunt harissa in sauzen, marinades en dipsauzen gebruiken voor diverse gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens deze geroosterde aubergine met knoflookyoghurt en harissaboter of spaghetti met harissa-garnalen.

5. Chilisaus uit Korea: gochujang

Gochujang (spreek uit als goo-sjoe-djang) is een Koreaanse pasta op basis van gefermenteerde rijst, chili en gefermenteerde sojabonen. Voor deze pittige pasta moet je even langs de toko, maar dat is de moeite absoluut waard wat ons betreft.

Gochujang is heerlijk in marinades en smaakt goed met verschillende ingrediënten. Deze pasta is een van de onderdelen van een traditionele kimchi – gefermenteerde Koreaanse groenten. Probeer eens deze bulgogi cheese steak sandwich of de Angry Asian Man tosti van Dorothy Porker.

6. China: Chiu Chow Chilli Oil

Deze pittige smaakmaker uit de Chinese keuken bestaat uit sojaolie, knoflook, chilipeper, sojasaus, sesamolie, zout en ook wat suiker. Deze pittige olie is voornamelijk populair in de keuken van de provincie Sichuan in het midden van China. Een perfecte basis voor je noedels en wokgerechten, maar je kunt ‘m ook gebruiken voor het maken van pittige dipsauzen.

Probeer bijvoorbeeld deze koude sesamnoedels met chiliolie, een simpel gerecht, maar bomvol smaak. Of ga voor het klassieke Chinese bijgerecht – geplette komkommers. Maar je kunt met de saus ook experimenteren in vertrouwde gerechten, bijvoorbeeld in dit broodje beenham met een Aziatische make-over.

7. Portugese chilisaus: piri-pirisaus

Piri-pirisaus is een pittige smaakmaker van chilipepers, olie en ook zout. Piri-piri komt oorspronkelijk uit Portugal, maar het is met name populair in de Afrikaanse keuken, waar deze chilisaus geïntroduceerd is door Portugese zeevaarders.

Het bekendste gerecht met deze smaakmaker is waarschijnlijk kip piri-piri, maar je kunt piri-piri ook met andere vleessoorten of groenten combineren. Probeer maar eens sardines piri-piri, óf maak de klassieker: kippenvleugels piri-piri.

8. Zuidoost-Azië: sweet chilisaus

Dit is misschien wel de meest bekende chilisaus en is afkomstig uit Zuidoost-Azië. In Thailand staat deze saus ook wel bekend als Nam Chim Kai. De saus is eerder zoet dan pikant en wordt gemaakt van azijn, suiker, tomaten en chilipepers.

Deze chilisaus is vaste prik bij loempia’s, maar is ook erg populair in het Caribisch gebied bij verschillende gerechten. Al heeft haast iedereen in tegenwoordig wel een flesje in de koelkast staan.

Maak bijvoorbeeld eens dit heerlijke recept: loempia’s, of maak deze knapperige rijstkoekjes met garnaal en gember. Wil je de saus zelf eens maken? Probeer dan dit recept: zoetzure chilisaus van Jigal Krant.

9. Barbados: Bajan hot pepper sauce

Als je van hot sauces en pittige chilisaus houdt mag je de Bajan hot pepper sauce niet overslaan. De saus wordt gemaakt van Scotch Bonnet pepers, mosterdpoeder, kurkuma, uien, azijn en andere specerijen. Het ingrediënt dat deze saus onderscheidt van andere chilisauzen is mosterdpoeder, dit geeft de saus een fantastisch diepe smaak.

Zie de saus als een soort pittige mayonaise en ketchup, je vindt ‘m dan ook overal op het eiland Barbados. Je hoeft er maar naar te vragen bij de locals en er staat een flesje voor je neus. Wil je de saus zelf maken? Probeer dan eens dit recept: Bajan hot pepper sauce van Lelani Lewis.

Bajan Hot Sauce

Bajan hot pepper sauce

Lelani Lewis: “Bajan is een andere manier om Barbadian te zeggen: iets of iemand uit Barbados. Deze chilipepersaus gebruiken ze vaak en veel op het eiland. Het ingrediënt dat bajan hot pepper sauce onderscheidt van andere hot sauces uit de Cariben is mosterdpoeder, dat het een uitgesproken gele kleur geeft en een scherpe smaak. Ik voeg ook een beetje sinaasappelrasp toe voor een kleine zoete hint.”

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!