Jigal: "Culinair doe-het-zelven is niet alleen leuk, het is ook nog ergens goed voor. Zoals minder suikers, minder zout en vrachtladingen meer smaak als het aankomt op homemade chilisaus. Kant-en-klare fabrieksproducten hebben twee voordelen: ze besparen je tijd en zijn langer houdbaar. Maar jij staat graag in de keuken – je was anders nooit zo ver in dit kookboek verzeild geraakt – en dus vervalt voor jou ook het tweede pluspunt. Zelfgemaakte chilisaus is namelijk zo lekker, dat hij de kans niet krijgt om te bederven."
Jigal: "Culinair doe-het-zelven is niet alleen leuk, het is ook nog ergens goed voor. Zoals minder suikers, minder zout en vrachtladingen meer smaak als het aankomt op homemade chilisaus. Kant-en-klare fabrieksproducten hebben twee voordelen: ze besparen je tijd en zijn langer houdbaar. Maar jij staat graag in de keuken – je was anders nooit zo ver in dit kookboek verzeild geraakt – en dus vervalt voor jou ook het tweede pluspunt. Zelfgemaakte chilisaus is namelijk zo lekker, dat hij de kans niet krijgt om te bederven."
Het recept is voor 600 ml saus.
Bereiding
Snijd de chilipepers over de lengte in tweeën. Schraap voor een mildscherpe chilisaus de zaden en zaadlijsten met een theelepel uit de pepers. Hou je van extra pittig, laat dit dan (gedeeltelijk) achterwege. Hak de chilipepers, gember en knoflook ragfijn met een scherp koksmes.
Breng in een pan 300 milliliter water met de suiker aan de kook. Voeg de wijnazijn, chili, knoflook en gember toe. Houd afgedekt 10 minuten tegen de kook aan. Los het aardappelzetmeel op in een klein beetje koud water. Zet het vuur uit en roer het papje door de chilisaus. Breng op smaak met een snuf zout. Schenk de hete chilisaus in een schone weckfles.
Bewaar de fles in de ijskast, dan blijft de saus weken goed (alleen neemt al eerder de bindingskracht van het aardappelzetmeel af).
Wat vind jij van dit recept?
Uit het boek
TLV Vegan
€ 39,99