Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
wat is kimchi

Zelf maken: de perfecte kimchi

Advertentie

Deze Koreaanse gefermenteerde groenten zijn helemaal hot. Ben je toe aan een leuk project? Steek je handen uit de mouwen en maak je eigen voorraad van deze spicy vitaminebom.

Zo maak je kimchi

Heerlijk zuur, kruidig en bomvol umami – kimchi is de trots van de Koreaanse keuken en wint ook in Europa steeds meer aan populariteit. Dat is niet zo gek, want dit pittige tafelzuur is niet alleen heerlijk als bijgerecht maar ook hartstikke gezond. Traditioneel maak je de smaakbom van kool, maar eigenlijk kun je hier bijna iedere groente voor gebruiken.

Door de fermentatie ontstaat de kenmerkende, complexe smaak. De groenten worden hierdoor lekker friszuur en een beetje scherp. Wil je graag zelf kimchi maken? Lees snel verder!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kimchi maken

Wij vertellen je hoe je de lekkerste Koreaanse kimchi zelf maakt. Want dat is echt een aanrader! Als je ‘m zelf maakt, kun je zelf bepalen hoe pittig hij wordt en van dichtbij ervaren hoe zijn smaak zich met de tijd steeds verder ontwikkelt en complexer wordt.

De vissaus geeft een extra umamiboost, maar voor een vegan variant kun je hem vervangen door sojasaus. Volg de stappen van het recept et voilà, je hebt je eigen smaakbom! Met dit recept maak je circa 1 kilo.

wat is kimchi

Kimchi maken: Koreaans basisrecept

De Koreaanse gefermenteerde groenten zijn helemaal hot. Ben je toe aan een leuk project? Steek je handen uit de mouwen en ga zelf kimchi maken. Met dit kimchi recept maak je 1 kg; een flinke voorraad van deze spicy vitaminebom.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 krop Chinese kool
  • 1 el zeezoutvlokken
  • 1 el rijstbloem
  • 1 ui (grof gehakt)
  • 4 teentjes knoflook (grof gehakt)
  • 1 stukje gember (ongeveer 3 cm en grof gehakt)
  • 60 g gochugaru (Koreaanse chilivlokken van de toko)
  • 50 ml vissaus (evt. tamarindesaus/Japanse sojassaus)
  • 0,5 rettich (geschild en julienne gesneden)
  • 1 winterpeen (geschild en julienne gesneden)
  • 3 lente-uitjes (in stukjes van 3 cm)

Bereiding

  1. Snijd de kool in de lengte in vier parten en verwijder de harde kern. Hak de kool in stukken van ca. 8 cm en doe hem in een kom. Bestrooi de kool met het zout en masseer de kool met je handen om het zout goed te verdelen. Laat 2-3 uur staan en schep de kool om de 30 minuten om, tot de kool zachter is geworden. Spoel de kool kort af met koud water, laat goed uitlekken en doe hem terug in de kom.

  2. Doe de rijstbloem in een kleine pan met 100 ml water, breng aan de kook en kook al roerend op middelhoog vuur tot er een dikke pasta ontstaat.

  3. Pureer de ui, de knoflook en de gember in een keukenmachine helemaal glad. Voeg eventueel een klein scheutje water toe indien nodig. Schep het mengsel in een kom en meng met de rijstbloempap, de chilivlokken en de vissaus. Voeg ¾ van deze pasta toe aan de kool en masseer goed in tot er vocht vrij komt. Voeg de rettich, de winterpeen, de lente-ui en de overige pasta toe en meng alles heel goed door elkaar.

  4. Schep de groenten in een glazen pot (1 l inhoud) en druk goed aan om alle lucht eruit te krijgen. Schenk het vocht uit de kom erbij. Als je de groenten aandrukt, moet er genoeg vocht omhoogkomen zodat de groenten helemaal onderstaan. Zit er te weinig vocht in de pot? Los dan 1 tl zout in 100 ml net gekookt water op en schenk dit in de pot.

  5. Verzwaar de groenten met een zuurkoolsteen of leg er een schoteltje met iets zwaars (bijv. een zakje gevuld met bonen) op, zodat de groenten onder de vloeistof blijven. Leg het deksel erop of leg er een stuk keukenpapier op en bind vast met een elastiekje. Laat 1-2 dagen op kamertemperatuur staan op een koele, donkere plek. Haal twee keer per dag het deksel eraf en proef. De kimchi is klaar voor gebruik als de smaak duidelijk veranderd is en de groenten friszuur smaken.

  6. Schep de kimchi over in een plastic bak met een deksel en bewaar in de koelkast. Hoe langer je hem bewaart, hoe smaakvoller de kimchi wordt. De kimchi blijft gekoeld ongeveer 1 maand goed.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Adam Bush Foto’s: Danielle Wood Styling: Faye Wears

Recepten met kimchi

Wil je variëren met het basisrecept? Wij hebben drie gruwelijk lekkere recepten met de Koreaanse smaakbom op een rijtje gezet.

Kimchisoep

Kimchisoep

Een verwarmend kommetje geluk, dat is deze soep. Gebruik de pittige kool als smaakmaker en je gaat gegarandeerd genieten.

Naar het recept
Kimchi noodles

Kimchi-noedels met sesam-spiegelei

Spice je noedels met het Koreaanse tafelzuur. Dit gerecht staat binnen 20 minuten op tafel, maar zit boordevol heerlijke smaken.

Naar het recept
Angry Asian Man tosti nomnomnom

Angry Asian Man tosti

Dit recept van Dorothy Porker moet je echt eens proberen, ze vertelt er zelf over: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!