Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Aan de slag! Zo maak je zelf chilisaus

Aan de slag! Zo maak je zelf chilisaus

Advertentie

Fermenteren is zo populair dat je er eigenlijk niet meer omheen kunt. Als je het nog nooit hebt gedaan en denkt dat het ingewikkeld is, moet je maar eens beginnen met dit recept voor gefermenteerde chilisaus. Je hebt er naast een paar ingrediënten en een goed afsluitbare pot alleen maar een flinke portie geduld voor nodig.

Zelf chilisaus maken

Bereidingstijd om zelf chilisaus te maken: ca. 20 min. + fermentatietijd

Dit heb je nodig voor 250 ml saus:

  • 25 g zeezoutvlokken
  • 1 el + 2-3 tl rietsuiker
  • 5 Habanero-pepers
  • 15 milde rode pepers
  • 2 el appelazijn

Extra nodig:

Alles in huis? Dan gaan we zelf chilisaus maken!

  1. Zelf chilisaus maken doe je zo: los het zout en 1 el suiker op in 100 ml kokend water. Giet er vervolgens 500 ml koud water bij.
  2. Verwijder de stelen van de pepers, maar laat de groene kapjes zitten. Halveer de pepers in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Hak de pepers grof.
  3. Doe de pepers in een gesteriliseerde weckpot (het liefst met een beugelsluiting). Schenk de vloeistof erbij zodat de pepers helemaal onderstaan. Sluit de pot goed af en laat 2 weken staan op een koele plek. Schud de pot 2 keer per dag. Doe na 2 dagen de pot elke dag even open om het gas dat ontstaat door fermentatie te laten ontsnappen.
  4. Na 2 weken wordt de vloeistof troebel en zijn de pepers zacht, met een prettig scherpe smaak. Giet de pepers af maar bewaar de vloeistof. Pureer de pepers in een keukenmachine of blender glad, terwijl je de appelazijn en genoeg vloeistof toevoegt zodat er een saus ontstaat. Voeg naar smaak 2-3 tl suiker toe. Vul een gesteriliseerde fles met de saus en bewaar hem tot 2-3 weken in de koelkast.

Per portie: ca. 6 kcal
0 g eiwit | 0 g vet | 1 g koolhydraten

zelf chilisaus

© Olive Magazine / Immediate Media  Receptuur: Janine Ratcliffe & Adam Bush  Foto’s: Ant Duncan  Styling: Olivia Wardle  Foodstyling: Katy Greenwood

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!