Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
boter

Bakken & braden: dit zijn de verschillende soorten vet

Advertentie

Krokant gebakken aardappeltjes, een klontje boter door de boontjes of versgebakken brood met boter: het juiste vet kan jouw gerecht maken of breken. Maar welke soorten zijn er eigenlijk allemaal? Wij hebben ze voor je verzameld in een handig overzicht.

Soorten vet

Alle soorten vet hebben wij voor jou op een rijtje gezet. Zo weet jij voortaan welke soort je wanneer kan gebruiken. Pro-tip: print dit overzicht uit en hang ‘m op je koelkast. Zo heb je het altijd bij de hand!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Beurre d’Isigny

Beurre d’Isigny is Normandische boter uit het plaatsje Isigny Saint-Mère. De boter wordt gemaakt van de melk van koeien die alleen gras uit de streek (aan zee) te eten krijgen. Dit geeft de boter een notige en zilte smaak geeft. Je koopt deze speciale boter bij delicatessenwinkels of kaaszaken. Er zijn twee varianten verkrijgbaar: doux (zonder zout) en demi-sel (licht gezouten).

Reuzel

Reuzel is het uitgesmolten vet van de varkensbuik. Dit vet is onmisbaar in pie- en pasteideeg en Zuid-Europese zoetigheden als cannoli en koekjes. Al kun je het er ook goed vlees in braden en gebruiken om zelf paté te maken. Je bestelt het bij de slager.

De perfecte paté: wildzwijnpaté

Kokosolie

Wil je voor een puur plantaardig vet gaan? Kies dan voor kokosolie. Hiermee kan je goed bakken, braden en frituren.Kokosolie is een van de ingrediënten die we in het afgelopen decennium massaal zijn gaan gebruiken. Kokosolie ruikt lekker, heeft een brede toepassing en zou bovendien nogal wat gezondheidsvoordelen opleveren. Of toch niet? Martina zocht het voor je uit en vertelt je graag alles over kokosolie.

Ghee

Deze Indiase ‘boter’ wordt gemaakt door roomboter te klaren. Het water is grotendeels uit de boter verdwenen waardoor je de ghee op hoge temperatuur kunt verhitten en je er mooi in kunt bakken of frituren. De smaak is licht nootachtig. Onder andere verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.

Boerenboter

Hét Nederlandse vet is natuurlijk boter. Kies voor een mooie rauwmelkse boerenboter voor je vis, vlees, sperzieboontjes of andere groenten, ze smaken er zoveel lekkerder door.

soorten vet

Rundervet

De echte frietbakkers zweren bij ossenwit. Rundervet kun je namelijk op hoge temperatuur verhitten en zorgt voor een mooi krokant laagje. Te bestellen bij de slager.

Ganzenvet

Perfect gebakken aardappeltjes maak je in graisse d’oie ofwel ganzenvet. Ganzenvet gebruik je ook voor het konfijten van eendenboutjes. Na het konfijten kun je het vet zeven en weer hergebruiken.

Krokante eendenbout met linzen

Lees ook: 10x de meest gezonde oliën en hoe gebruik je ze

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!