Bereiding

Fermentatie-expert Christian Weij: Pas op! Na het proberen van dit boerenboter recept zal je culinaire leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Gebruik niet zomaar een bakje crème fraîche. In crème fraîche d’Isigny zitten levende melkzuurbacteriën die de melksuikers omzetten in melkzuur en heerlijke aroma’s.

  1. Doe de slagroom in een luchtdichte, afsluitbare pot. Roer de crème fraîche erdoorheen en sluit de pot af. Laat de room 4 dagen bij kamertemperatuur fermenteren. In de crème fraîche zitten levende melkzuurbacteriën  die de melksuikers zullen omzetten in melkzuur en heerlijke aroma’s.
  2. Zet de, nu dik geworden, room ca. 2 uur in de koelkast. Doe de dikke room in een kom en klop het met een mixer tot het korrelig wordt.
  3. Zet de mixer op een lagere stand om spetteren te voorkomen en blijf kloppen tot er een grote klomp boter aan je mixer zit en je een kom vol met echte karnemelk hebt.
  4. Kneed de klomp boter onder een stromende koude kraan tot het water helder is. Weeg de boter en kneed er 1,2% zout doorheen (1,2 gram zout per 100 gram boter).
  5. Doe de boter in een botervloot of afsluitbaar bakje en zet hem koel weg, maar niet in de koelkast.

Receptuur: Christian Weij, Foto: Maarten Weij