Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
pate maken

Zelf paté maken

Er is niet één recept voor paté; iedere Franse charcutier* heeft zijn of haar eigen recept. De Fransen zijn er dol op en zelfs in supermarkten zijn vaak meerdere soorten verse paté te koop. Ga nu zelf aan de slag en maak de lekkerste paté!
  • Uitdagend

  • ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
10

Ingrediënten

Benodigdheden

patévorm van ca. 1 L inhoud
gehaktmolen
Varkensvlees is meestal de basis voor patés, maar ook bijvoorbeeld de variant van konijn (paté de lapin) is een klassieker. Kenmerkend voor een paté is dat er eigenlijk altijd lever in verwerkt wordt. Dit zorgt voor een typische smaak en is een methode om de bederfelijke lever wat langer te bewaren. De boerenpaté is afgedekt in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Maak nu zelf paté met dit heerlijke recept:
* Extra uitleg
Een charcutier is een traiteur die vleeswaren maakt en verkoopt.

Bereiding

  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Was de tijm, schud hem goed droog en ris voorzichtig de blaadjes van de takjes.

  2. Verhit de olie in een pan en fruit er de gesnipperde ui en de knoflook in. Voeg de suiker toe en laat het geheel karamelliseren. Blus af met de rum en flambeer het geheel kort.

  3. Spoel de varkenslever ca. 20 minuten onder stromend koud water en dep hem daarna goed droog. Snijd de varkenslever, de hamlappen en het buikspek in kleine blokjes.

  4. Draai het vlees door de grove schijf van een gehaktmolen. Meng het uienmengsel, de slagroom, de eieren, de tijm, het zout en de peper door het vleesmengsel.

  5. Bekleed de patévorm met het vetspek, zodat het over de randen hangt. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Vul de patévorm daarna met het vleesmengsel.

  6. Vouw het vetspek over de vulling en leg de deksel op erop. Bak de paté ca. 1,5 uur au bain marie in de oven. Laat de paté goed afkoelen, zet er wat gewicht op en laat hem ca. 24 uur rusten voordat je hem gaat gebruiken.

Per portie: 331 kcal | 3 g koolhydraten | 13 g eiwit | 29 g vet

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

4.8 / 5.0 (16 stemmen)