
Deze producten moet je nooit in de koelkast bewaren
Lees verder na de advertentie
Soms is het gemakkelijk om alle boodschappen maar in de koelkast te leggen, dan blijft het vast wel wat langer goed. Of toch niet? Sommige producten kun je beter buiten de koelkast bewaren. Oftewel; deze producten moet je nooit in de koelkast bewaren!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).
Uien
Waarschijnlijk heb je al weleens een beschimmelde ui moeten weggooien. Dit gebeurt helaas regelmatig, omdat uien enorm kwetsbaar zijn als het op vocht en schimmels aankomt. Hoe droger je de uien bewaart, hoe kleiner de kans dat er zo’n lelijk groen jasje op gaat groeien. De koelkast is wat dat betreft – je raadt het al – voor de ui de vreselijkste plek op aarde. Bewaar je uien dus op een koele, donkere en goed geventileerde plek. Uien zitten niet voor niks in een netje, dus bewaar ze nooit in een plastic zak of een andere verpakking die geen lucht doorlaat.
Knoflook
Net als uien gedijt ook knoflook het beste op een donkere, droge en goed geventileerde plek. In de koelkast wordt knoflook eerder slap en beschimmeld. Ook gaat het vocht in de koelkast ervoor zorgen dat de knoflook ontkiemt en groene uitlopers krijgt. Bewaar dus je knoflook samen met de uien om beide in goede conditie te houden.

Brood
Koelkast staar voor fris en vers, maar dat geldt absoluut niet voor vers brood. Integendeel, brood wordt in de koelkast eerder oud en taai. Bewaar je brood dus gewoon op kamertemperatuur op een droge, donkere plek zoals in je voorraadkast of in een broodtrommel. Kun je toch niet alles opmaken en wil je de houdbaarheid verlengen? Vries het brood in voor later. Is je brood al een paar daagjes oud en niet zo lekker meer? Maak er knoflookcroutons, zeewierburgers, wentelteefjes of tosti’s van.
Tomaten
Heb je je weleens afgevraagd waarom je tomaten nergens naar smaken? Als je ze in de koelkast bewaart, is de mysterie opgelost. Zelfs de lekkerste, zongerijpte tomaten veranderen in de koelkast namelijk in geur- en smaakloze exemplaren en dat is natuurlijk heel erg zonde. Verse tomaten bederven niet snel en ze rijpen na de oogst nog even na. Bewaar ze op een schaal op het aanrecht, op die manier komen ze het beste tot hun recht.
Bananen
Bananen komen uit tropische gebieden en zijn daarom niet goed bestand tegen lage temperaturen. In de koelkast stopt onmiddellijk het rijpingsproces en krijgen je bananen het zwaar te verduren.
Komkommer
Heel veel mensen geloven dat je komkommers het beste in de koelkast kunt bewaren. Waarschijnlijk omdat komkommer zelf zo’n verkoelend effect heeft dat alleen maar versterkt wordt als de komkommer uit de koeling komt. Maar de waarheid is dat komkommers helemaal niet zo goed tegen temperaturen onder de 10 graden kunnen. Bewaar je ze meerdere dagen in de koelkast, kunnen ze slap en waterig worden. Op kamertemperatuur blijven ze langer fris en stevig. Vind je een koude komkommer toch het lekkerst? Zet hem in de koelkast pas een uurtje of twee voor het serveren.

Meloen
Hele meloenen kun je voor het aansnijden het beste buiten de koeling bewaren. Honing- of cantaloupe verliezen in de koelkast namelijk hun smaak. Als je ze in een fruitschaal op het aanrecht bewaart, blijven ze lekker zoet, sappig en vol smaak. Aangesneden meloen kun je het beste wikkelen in folie en 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
Aardappels
Om aardappels lang te kunnen bewaren moet je ze donker, koel en droog bewaren. In de koelkast is het wellicht donker en koel, maar alles behalve droog. Bewaar je aardappels ook absoluut niet op het aanrecht omdat licht de productie van de gifstof solanine bevordert. De beste plek voor aardappels is een koele, donkere ruimte zoals een voorraad- of kelderkast. Verpak aardappels het liefst in papieren groentezakken en nooit in plastic zakken.
Geopende blikken
We hebben al eerder in dit artikel geschreven waarom je geopende blikken nooit in de koelkast moet bewaren. Lang verhaal kort: de tin in het blik kan door de blootstelling aan zuurstof gaan reageren met de inhoud en in het voedsel terechtkomen. Schep dus restjes tomatenpuree, tonijn en andere ingeblikte levensmiddelen eerst over in afsluitbare bakjes voor je ze in de koelkast zet.
Verse kruiden
Kruiden zijn niets anders dan plantjes die je zo lang mogelijk in leven wilt houden. Het beste is om ze in de aarde te laten, maar zijn ze eenmaal geoogst, kun je ze het beste net als bloemen in een vaasje met water zetten in plaats van in de koelkast. Zet de kruiden op het aanrecht, dat staat niet alleen leuk, maar je gaat je verse kruiden waarschijnlijk ook vaker gebruiken en minder snel vergeten als ze in het zicht staan. De meeste kruiden blijven op die manier tot 1 week goed.

Lees ook:
Onze tips

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado

Dit zijn de seizoensgroenten in juni

Nooit meer naar de koffietent: zo kun je zelf ijskoffie maken

Dit is waarom jij je rijst zou moeten wassen

Witlof koken: dat doe je zo

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Wat is piccalilly en wat kun je ermee?

10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Gevulde focaccia maken: zo doe je dat!

Dit wist je nog niet over de kleur van wijn

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.