Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Deze producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Advertentie

Sommige producten worden in de koelkast niet alleen minder lekker, maar ze kunnen eerder bederven of ze worden ronduit gevaarlijk. Welke levensmiddelen je in ieder geval nooit in de koelkast moet bewaren? We zetten ze voor je op een rijtje!

Deze producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Soms is het gemakkelijk om alle boodschappen maar in de koelkast te leggen, dan blijft het vast wel wat langer goed. Of toch niet? Sommige producten kun je beter buiten de koelkast bewaren. Oftewel; deze producten moet je nooit in de koelkast bewaren!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Uien

Waarschijnlijk heb je al weleens een beschimmelde ui moeten weggooien. Dit gebeurt helaas regelmatig, omdat uien enorm kwetsbaar zijn als het op vocht en schimmels aankomt. Hoe droger je de uien bewaart, hoe kleiner de kans dat er zo’n lelijk groen jasje op gaat groeien. De koelkast is wat dat betreft – je raadt het al – voor de ui de vreselijkste plek op aarde. Bewaar je uien dus op een koele, donkere en goed geventileerde plek. Uien zitten niet voor niks in een netje, dus bewaar ze nooit in een plastic zak of een andere verpakking die geen lucht doorlaat.

Knoflook

Net als uien gedijt ook knoflook het beste op een donkere, droge en goed geventileerde plek. In de koelkast wordt knoflook eerder slap en beschimmeld. Ook gaat het vocht in de koelkast ervoor zorgen dat de knoflook ontkiemt en groene uitlopers krijgt. Bewaar dus je knoflook samen met de uien om beide in goede conditie te houden.

Deze producten moet je nooit in de koelkast bewaren: knoflook

Brood

Koelkast staar voor fris en vers, maar dat geldt absoluut niet voor vers brood. Integendeel, brood wordt in de koelkast eerder oud en taai. Bewaar je brood dus gewoon op kamertemperatuur op een droge, donkere plek zoals in je voorraadkast of in een broodtrommel. Kun je toch niet alles opmaken en wil je de houdbaarheid verlengen? Vries het brood in voor later. Is je brood al een paar daagjes oud en niet zo lekker meer? Maak er knoflookcroutons, zeewierburgers, wentelteefjes of tosti’s van.

Tomaten

Heb je je weleens afgevraagd waarom je tomaten nergens naar smaken? Als je ze in de koelkast bewaart, is de mysterie opgelost. Zelfs de lekkerste, zongerijpte tomaten veranderen in de koelkast namelijk in geur- en smaakloze exemplaren en dat is natuurlijk heel erg zonde. Verse tomaten bederven niet snel en ze rijpen na de oogst nog even na. Bewaar ze op een schaal op het aanrecht, op die manier komen ze het beste tot hun recht.

Bananen

Bananen komen uit tropische gebieden en zijn daarom niet goed bestand tegen lage temperaturen. In de koelkast stopt onmiddellijk het rijpingsproces en krijgen je bananen het zwaar te verduren.

Komkommer

Heel veel mensen geloven dat je komkommers het beste in de koelkast kunt bewaren. Waarschijnlijk omdat komkommer zelf zo’n verkoelend effect heeft dat alleen maar versterkt wordt als de komkommer uit de koeling komt. Maar de waarheid is dat komkommers helemaal niet zo goed tegen temperaturen onder de 10 graden kunnen. Bewaar je ze meerdere dagen in de koelkast, kunnen ze slap en waterig worden. Op kamertemperatuur blijven ze langer fris en stevig. Vind je een koude komkommer toch het lekkerst? Zet hem in de koelkast pas een uurtje of twee voor het serveren.

komkommer

Meloen

Hele meloenen kun je voor het aansnijden het beste buiten de koeling bewaren. Honing- of cantaloupe verliezen in de koelkast namelijk hun smaak. Als je ze in een fruitschaal op het aanrecht bewaart, blijven ze lekker zoet, sappig en vol smaak. Aangesneden meloen kun je het beste wikkelen in folie en 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Aardappels

Om aardappels lang te kunnen bewaren moet je ze donker, koel en droog bewaren. In de koelkast is het wellicht donker en koel, maar alles behalve droog. Bewaar je aardappels ook absoluut niet op het aanrecht omdat licht de productie van de gifstof solanine bevordert. De beste plek voor aardappels is een koele, donkere ruimte zoals een voorraad- of kelderkast. Verpak aardappels het liefst in papieren groentezakken en nooit in plastic zakken.

Geopende blikken

We hebben al eerder in dit artikel geschreven waarom je geopende blikken nooit in de koelkast moet bewaren. Lang verhaal kort: de tin in het blik kan door de blootstelling aan zuurstof gaan reageren met de inhoud en in het voedsel terechtkomen. Schep dus restjes tomatenpuree, tonijn en andere ingeblikte levensmiddelen eerst over in afsluitbare bakjes voor je ze in de koelkast zet.

Verse kruiden

Kruiden zijn niets anders dan plantjes die je zo lang mogelijk in leven wilt houden. Het beste is om ze in de aarde te laten, maar zijn ze eenmaal geoogst, kun je ze het beste net als bloemen in een vaasje met water zetten in plaats van in de koelkast. Zet de kruiden op het aanrecht, dat staat niet alleen leuk, maar je gaat je verse kruiden waarschijnlijk ook vaker gebruiken en minder snel vergeten als ze in het zicht staan. De meeste kruiden blijven op die manier tot 1 week goed.

Deze producten moet je nooit in de koelkast bewaren: basilicum

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!