Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
watermeloen

Dit is hoe je het beste watermeloenen kunt uitkiezen en bewaren

Advertentie

Zeg je zomer, dan zeg je watermeloen. Eet 'm zo uit het vuistje of met een grillstreepje van de barbecue. Met onze tips scoor je op de markt het beste exemplaar én maak je er thuis de lekkerste gerechten mee!

Watermeloenen bewaren

Hoewel je de meeste meloenen buiten de koelkast bewaart – bij voorkeur op de vensterbank in het zonnetje – kun je watermeloenen het beste koud bewaren. Zo komt de smaak ook het best tot z’n recht. Wil je watermeloenen liever langer bewaren? Invriezen kan ook, maar doe dat niet langer dan een paar dagen. Door zijn hoge gehalte aan vocht verliest de watermeloen snel zijn smaak. En dat is natuurlijk zonde.

Wil je toch watermeloenen bewaren door ze in te vriezen? Snijd ze dan in kleine blokjes en stop deze in de vriezer. Kort ingevroren blokjes meloen smaken heerlijk in een glas koud bruiswater of als snack bij de borrel.

Wil je ook iedere week de beste kooktips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

5x tips bij het uitzoeken van een watermeloen

1. Check de vorm

Zoek een stevige, symmetrische meloen zonder barstjes of kneuzingen. Als de meloen bobbels en hobbels heeft, kan dit betekenen dat hij te weinig zonlicht of water heeft gekregen, waardoor hij droog of minder lekker op smaak is.

2. Til de watermeloen op

Hier komen spierballen aan te pas: til de meloen op, als het goed is, zit hij vol met water en voelt hij zwaar aan. Vaak geldt: hoe zwaarder, hoe rijper.

3. Zoek de gele vlek

De onderkant van de meloen hoort een gele, crèmekleurige vlek te hebben, dit noem je de field spot. Hier rust de meloen op als hij rijpt in de zon. Een witte of ontbrekende vlek wijst erop dat de meloen te vroeg geplukt is en dus nog niet rijp is.

4. Kijk naar de kleur

Een perfecte, sappige, rijpe, zoete meloen is donkergroen en wat dof van kleur. Als hij teveel glanst kan dat erop wijzen dat de meloen niet goed rijp is.

5. Klop op de watermeloen

Knock knock, who’s there? Terugpraten zal de meloen niet, maar door erop te kloppen kun je wel controleren of hij rijp is. Een vol geluid is waar je naar op zoek bent.

watermeloen bewaren

En wat te doen met de restjes watermeloen:

Maak ingemaakte watermeloenschil!

Gooi die afgekloven partjes watermeloen niet weg! Met de witte schil kun je nog veel lekkers maken. Maak hem in met specerijen en azijn. Kook de witte schil (groen verwijderd, in stukjes of reepjes) in een pan met ruim kokend water en zout ca. 5 minuten. Breng in een andere pan 750 ml azijn, 250 ml water, 350 g suiker, wat verse gember, 8 pimentbessen, 8 kruidnagels, 1 steranijs, 1 kaneelstokje en 1 tl zout aan de kook. Verdeel de blokjes over potjes en druk goed aan. Vul ze met wat kruiden en schenk de azijn erbij. Laat ca. 4 weken staan. Serveer bij een kaasplankje, vlees of een pittig rijstgerecht.

Voor mij liever een cocktail…

Wordt het je te warm in de zon? Duik de schaduw in met een cocktail van watermeloen. Pureer 3 partjes watermeloen (zonder schil) in een blender. Giet 40 ml witte wijn, 80 ml tonic, 10 ml limoensap en een scheutje grenadine erbij en maal nog kort tot alles gemengd is. Doe de cocktail met ijsblokjes in een grote kan en garneer met verse munt voor ca. 4 personen. Schenk jezelf een groot glas in, zet je tuinstoel naar achter, gooi je benen omhoog en geniet van je cocktail.

Lekker voor bij de barbecue: watermeloensalsa

Het frisse van de watermeloen combineert goed met zoet, maar ook met hartig en pittig. Maak voor bij je barbecuevlees deze zomer een salsa van watermeloen, tomaat en sumak. Snijd de meloen en tomaat in kleine stukken en meng met wat olijfolie, sumak, peper en zout. Toch een zoete touch? Maak een salsa van watermeloen, mango, rode ui, rode peper, verse basilicum en verse koriander (fijngesneden). Meng met olijfolie, balsamico, peper en zout.

watermeloen bewaren

Fun facts

Wist je dat? Watermeloen officieel tot de groenten behoort, net als de pompoen, de augurk en de courgette is het één van de komkommerachtigen.

Wist je dat? Ze in Japan vierkante meloenen kweken in vierkante kisten? Dit doen ze vanwege plaatsgebrek in winkels en op markten.

Wist je dat? Op 3 augustus is het ‘de dag van de watermeloen’. Geen idee wie dat in het leven heeft geroepen, want wat ons betreft is het elke dag watermeloen-dag.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!