Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
gekookte eieren water planten

Let op: op deze plek moet je eieren nooit bewaren

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we je waar je het beste eieren kan bewaren.

Of je eieren wel of niet in de koelkast moet bewaren, is een eeuwenoude discussie. Het ene kamp pleit voor, het andere kamp pleit tegen. Wie moet je vertrouwen? Foodies natuurlijk! Wij vertellen je waar jij jouw ei het beste kunt bewaren en specifiek welke plek een echte no go is. Lees dus maar snel verder!

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Eieren in de koelkast bewaren

De meest logische plek om eieren te bewaren lijkt de koelkast deur. In de koelkast zit namelijk een standaard bakje voor je eieren. Dit moet dus wel de place to be zijn, toch? Helaas is dat niet waar. Hoe logisch het ook lijkt, de koelkastdeur is ongeschikt om je eieren in te bewaren. Het zit namelijk zo: de koelkastdeur is de meest warme plek van de koelkast. De deur zit namelijk het verst weg van het koelelement dat achterin de koelkast is geplaatst. Daarnaast open je deur regelmatig om wat in je koelkast te zetten of er juist uit te halen. Het openen en sluiten van de koelkast zorgt voor een warme luchtstroom waardoor de producten in de deur minder goed op temperatuur blijven en dat wil je natuurlijk niet. Kortom: de koelkastdeur is zeker niet de juiste plek om je eitjes te bewaren. Doe dit bij voorkeur dus ook niet meer.

Temperatuur eieren bewaren

Maar waar moet je ze dan wel bewaren? Om daarachter te komen, raadplegen wij het Het Voedingscentrum. Zij raden aan om eieren op een koude temperatuur te bewaren. Zo blijven ze het langst vers. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën en zo krijgen ziekmakers als salmonella minder kans. De ideale temperatuur om ei te bewaren is 4°C. En laat dit nou net de temperatuur zijn van de middelste planken van de koelkast. Hier schommelt de temperatuur tussen de 4 en 6 graden °C en dat maakt het dé perfecte plek om eieren te bewaren voordat je aan de slag kunt met eieren koken.

Eieren bewaren

Lees meer over eieren:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!