Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
koelkast schoonmaken

Koelkast schoonmaken: met deze tips is je ijskast in 5 stappen schoon

Advertentie

Of je nu een thuiskok of chef bent, een schone en goed georganiseerde koelkast is een must-have voor elke keuken. Daarom delen we handige tips voor het schoonmaken van je koelkast. Met deze tips is je ijskast in vijf stappen weer fris!

Koelkast schoonmaken

Wanneer het tijd is voor de keuken schoonmaken mag je de ijskast niet vergeten. Dat is niet alleen lekker fris maar ook belangrijk voor de hygiëne van je voedsel. En niet onbelangrijk: een regelmatige poestbeurt kan helpen om de levensduur van je koelkast te verlengen en energie te besparen. Daarom delen we in dit artikel een handig stappenplan om je koelkast schoon te maken.

Meer handige tips voor in de keuken ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stap 1: Haal alles uit de koelkast

Voordat je kan beginnen met je koelkast schoonmaken, moet je er eerst alles uit halen. Daarom is het verstandig om je koelkast schoon te maken op het moment dat er niet zoveel meer in zit, bijvoorbeeld vlak voor je wekelijkse boodschappen. Zorg in ieder geval dat je geen bederfelijke producten hebt zoals kip, vis of zeevruchten; de rest kan prima even buiten de koelkast staan. Dit is ook een goed moment om te controleren op verlopen of bedorven producten en deze weg te gooien. Vergeet daarnaast niet om alle rekken, bakjes en lades uit de koelkast te verwijderen.

Stap 2: Maak de binnenkant schoon

Nu je de koelkast leeg hebt gemaakt, is het tijd om de binnenkant schoon te maken. Dit kan met een sopje van water en afwasmiddel of groene zeep. Gebruik vooral geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen want deze kunnen krassen veroorzaken. Doop een zachte doek of spons in je sopje en neem de gehele binnenkant van de koelkast af, inclusief de rekken, bakjes en laden. Vergeet niet om ook de hoeken en randen van de koelkast schoon te maken. Hier zitten vaak veel bacteriën verstopt. Je kan evt. een oude tandenborstel gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen. Heb je alles grondig gepoetst? Spoel dan de binnenkant van de koelkast af met schoon water.

Stap 3: Buitenkant koelkast schoonmaken

Niet alleen de binnenkant kan vies worden, ook de buitenkant. Maak daarom een nieuw sopje en maak hiermee met een zachte doek de buitenkant van de koelkast schoon. Vergeet hierbij niet om de handvatten en deurrubbers mee te nemen en de bovenkant van de koelkast schoon te maken.

Stap 4: Droog de koelkast af

Nu je ijskast weer lekker fris is, is het belangrijk om zowel de binnen- als buitenkant goed droog te maken. Gebruik hiervoor een schone en droge doek en neem alles af. Hierdoor voorkom je dat er vocht achterblijft, wat kan leiden tot schimmelgroei.

Spoel ze af en droog met een schone theedoek. Let op: maak glasplaten nooit schoon met heet water, want dan kunnen ze barsten. Gebruik koud water of laat ze eerst op kamertemperatuur komen. Maak ook de binnenkant, de rubberen randen en de buitenkant van de koelkast schoon met een doek en een sopje en droog alles goed voor je alle bakjes, lades en levensmiddelen terugplaatst.

Stap 5: Zet alles terug

Ten slotte kun je alles weer terug in de ijskast zetten. Zet eerst de bakjes, lades en rekken terug voordat je de levensmiddelen erbij pakt. De koelkast moet namelijk eerst weer goed op terug op temperatuur zijn voordat je het eten erin kan stoppen. Is ‘ie goed koud? Dan kun je de voedingsmiddelen erin zetten en is de klus geklaard!

koelkast schoonmaken

Lees ook: 8x gezonde ingrediënten die je altijd in je koelkast zou moeten hebben

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!