Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
De lekkerste puree: zoeteaardappelpuree

8x gezonde ingrediënten die je altijd in je koelkast zou moeten hebben

Advertentie

Gezond eten lastig? Nee hoor! Wij delen acht gezonde ingrediënten die je altijd in je koelkast zou moeten hebben, van miso tot mosterd.

Gezond koken is gemakkelijk wanneer je altijd een gevulde koelkast met de juiste gezonde ingrediënten hebt! De voorraadkast is zo gevuld met specerijen en gezonde houdbare producten zoals bulgur, quinoa en rijstwafels, maar waar vul je je koelkast mee? Wij delen acht gezonde ingrediënten die je altijd in je koelkast zou moeten hebben. Deze ingrediënten zijn betaalbaar, vaak langer houdbaar én te gebruiken voor tientallen verschillende gerechten.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Griekse yoghurt

Onmisbaar in je koelkast. Griekse of Turkse yoghurt is een eiwitrijk en vetarm alternatief voor mayonaise of olie. Het is een prima ontbijt, maar daarnaast is Griekse yoghurt ook een goede basis voor smoothies, sauzen of dressings! Maak er bijvoorbeeld een gruwelijk lekkere tzatziki mee voor in je Griekse kip gyros in een pita.

Hummus

Hummus is een eiwitrijk product en perfect te gebruiken als sandwichspread, toevoeging aan je salade of snack (paprika met dip!). Voedingsdeskundigen zijn gek op hummus. Hummus is makkelijk zelf te maken van verse ingrediënten, maar een zoutarme versie uit de winkel doet het ook goed. Een keer wat anders proberen? Maak dan onze hummus-pesto eens.

recepten met hummus pesto

Gezonde ingrediënten: babyspinazie

Babyspinazie is het perfecte stiekeme en gezonde ingrediënt in smoothies, pasta’s of ontbijtjes. Daarnaast is het een geweldig alternatief voor sla in een salade — de jonge bladeren hebben een mildere smaak dan hun meer volwassen tegenhangers! Vind hier een heerlijk ontbijt met babyspinazie.

Saladenestje met gepocheerd ei gezonde ingredienten

Mosterd

Een goede pot mosterd is ook onmisbaar in je koelkast. Mosterd is laag in calorieën en bevat heilzame kruiden zoals kurkuma. Daarnaast is het een perfecte smaakmaker voor allerlei recepten, salades en sandwiches. Bij het kiezen van mosterd is het goed om een pot met een laag natriumpercentage te kiezen. Ook lekker: mosterdsoep!

Verse dadels

Naast het feit dat dadels een goede bron van vezels zijn, zijn ze ook heel handig te gebruiken als natuurlijke zoetstof. Je kunt ze verwerken in smoothies en dressings als vervanging van honing of suiker. Doordat ze zo heerlijk zoet zijn, zijn dadels ook de perfecte toevoeging voor je baksels. Probeer bijvoorbeeld onze dadelcake met granaatappelmelasse. Ook zijn verse dadels een lekkere snack!

Zelfgemaakte dressing

Zodra je ooit zelf eens dressing hebt gemaakt, wil je nooit meer een fles dressing in de winkel kopen. Het is gemakkelijk te maken van slechts een paar gezonde ingrediënten. Denk bijvoorbeeld eens aan een eenvoudige honing-mosterd vinaigrette: meng 1/2 kop olijfolie, 1/4 kopje witte azijn, 2 theelepels Dijon mosterd, 2 theelepels gemalen dadels en een beetje zout en peper.

Gezonde ingrediënten: eieren

Caloriearme proteïne! Je kunt eieren voor ontzettend veel verschillende recepten gebruiken, dat is waarom je altijd een doos eieren in je koelkast zou moeten hebben. Kook ze hard voor een snelle snack of salade — scramble, pocheer, kook of bak ze voor een aangenaam ontbijt, een fijne lunch of maaltijd.

Gezonde ingrediënten: misopasta

Je hebt niet geleefd totdat je misopasta hebt geproefd. Deze umami boordevol smaak wordt verkocht in de meeste toko’s of grotere supermarkten. Misopasta wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, maar ook in roerbakgerechten, dressings en zelfs in de pasta. Gebruik een eetlepel van de pasta en een kopje warm water om een supersnelle misosoep te maken, of smeer wat op je cracker of brood. Probeer onze heerlijke zoeteaardappelpuree met miso eens.
zoeteaardappelpuree

Lees meer over gezonde ingrediënten:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!