Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
griekse pita met kip

Griekse kip gyros in een pita

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de pitabroodjes

Voor de kip

Voor de tzatziki

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • aluminiumfolie
Soms kun je daar opeens zin in hebben. Een flink broodje pita met kip gyros. We beginnen vroeg met koken en knopen 'm dicht want vol zal hij worden!

Bereiding

  1. Meng voor de pitabroodjes de gist, de suiker en 75 ml warm water en laat het mengsel ca. 15 minuten staan. Roer de warme melk, 1 el olijfolie, het zout en de helft van de bloem erdoorheen en meng het geheel goed. Voeg de rest van de bloem toe en kneed het deeg ca. 10 minuten tot het glad en elastisch is. Voeg eventueel wat meer bloem toe als het deeg te plakkerig is. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek de kom af met vershoudfolie. Laat het deeg 1-1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

  2. Maak voor de kip een marinade van het citroensap, de oregano, de knoflook, 3 el olijfolie en peper en zout. Leg de kip in een kom en meng met de marinade. Dek de kom af met vershoudfolie, zet opzij en laat de smaken ca. 30 minuten  trekken.

  3. Haal het deeg uit de kom en kneed kort de lucht eruit. Verdeel het deeg in 4 stukken en rol ieder stuk op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van ca. 18 cm Ø. Verwarm een droge koekenpan op middelhoog vuur. Leg een deegcirkel in de pan en wacht tot de pita begint te bubbelen en de onderkant van het broodje goudbruin kleurt. Draai de pita om en bak kort verder. Herhaal met de rest van het deeg. Houd de broodjes warm onder een stuk aluminiumfolie.

  4. Halveer voor de tzatziki de komkommer in de lengte. Schraap het zachte vruchtvlees er met een lepel uit. Rasp de komkommer boven een vergiet en druk zo veel mogelijk vocht eruit. Meng de komkommer met het citroensap, de knoflook, de yoghurt en de munt. Breng de tzatziki op smaak met zout en peper.

  5. Verwarm een droge koekenpan op middelhoog vuur. Haal de kip uit de marinade en bak in 3-4 minuten rondom gaar en goudbruin. Haal de kip uit de pan en snijd hem in dikke plakken. Beleg de pita’s met de rode ui, de tomaten, de krulsla, de kip en de tzatziki. Rol de pita’s eventueel op en bind vast met een keukentouwtje.

Per portie: 494 kcal | 54 g koolhydraten | 32 g eiwit | 16 g vet

© olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Jennifer Joyce

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)