Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
zeewierburger

Zeewierburger

  • Eenvoudig

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Laura: “Bij zeewier denk je misschien al snel aan Azië, maar ook in Nederland groeit langs de kust zeewier; zowel wild als gekweekt. Wist je dat alleen al in onze eigen Oosterschelde ruim 150 soorten wild zeewier groeien? Op zeewierboerderij en in de Noordzee wordt voornamelijk zeesla en suikerwier gekweekt."

Bereiding

  1. 1. Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd het kapje van de paprika. Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Wrijf de bolle kant in met 1 el olie. Leg met de bolle kant naar boven in de ovenschaal. Rooster de paprika 25 minuten in het midden van de oven.

  2. 2. Doe ondertussen de erwten in een kom en giet er kokend water over. Laat uitlekken in een vergiet. Spoel de helft van de zeesla af onder koud stromend water om hem te ontzouten en laat uitlekken.

  3. 3. Maal het witbrood fijn in de keukenmachine. Knijp het water uit de zeesla. Voeg de ontzouten zeesla, de andere zeesla, de tuinerwten, de eieren, de geroosterde paprika en peper naar smaak toe. Maal alles in de keukenmachine in 30 seconden tot een grof samenhangend, nat mengsel. Vorm met natte handen 4 burgers van het mengsel.

  4. 4. Verhit in een grote koekenpan 2 el olie op laag tot middelhoog vuur. Bak de burgers in ca. 10 minuten met het deksel op de pan goudbruin en gaar. Keer halverwege. Lekker op een broodje met wat kwark, sla en kiemgroente.

"Zeewier is supergezond, voor jou en voor onze planeet. Het is een goede bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Het is duurzaam te kweken: zeewier neemt CO2 op, hoeft niet bemest te worden (het groeit door zonlicht) en het filtert het zeewater. Er is bovendien geen schaarse landbouwgrond voor nodig, op zee is ruimte genoeg. Reden genoeg dus om een zeewierburger aan je weekmenu toe te voegen. Bovenal is-ie heel erg lekker, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is."

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Lekker lokaal

€ 15,00
Lekker lokaal_2D