
Prei, bonen en kikkererwten zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook veel groenten die we meestal links laten liggen. Zonde, want hier kun je juist hele lekkere gerechten mee maken. We vertellen je dan ook graag alles over raapstelen. Want wat zijn raapstelen en wat maak je ermee?
Wat zijn raapstelen?
Nu de lente haar intrede doet, verruilen we de zware kost voor heldergroene groenten. Raapstelen kun je dan ook het beste in het voorjaar in huis halen, want vanaf maart zijn ze weer in het seizoen. Maar wat zijn raapstelen precies? Deze voorjaarsfavorieten worden ook wel ‘keeltjes’ genoemd en zijn eigenlijk het jonge loof van de meiknol. Ze worden, afhankelijk van het soort, met wortel en al geoogst of aan de grond afgesneden. In de winkel herken je ze aan hun langwerpige, ingesneden blad.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Raapstelen liggen regelmatig bij de supermarkten in de schappen, maar lang niet altijd. Bij de biologische supermarkt, groenteboer of markt grijp je in de meeste gevallen niet mis. Stop je bosje van dit lekkers niet zomaar in je mandje, maar controleer eerst of de blaadjes er frisgroen uitzien. Donkere, verlepte exemplaren kun je beter links laten liggen.
Hoe smaken raapstelen?
Nu we je vraag ‘wat zijn raapstelen?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lentegroen smaakt. Je proeft al snel een lichtpittige smaak, die doet denken aan jonge spinazie.
Hoe kan je het vervangen?
Greep je toch mis op de markt of is deze groente toch niet helemaal jouw ding? Je kunt ze vervangen door jonge spinazie of rucola. Die twee zijn over het algemeen het hele jaar door te verkrijgen.
Welk deel is eetbaar?
Voor je raapstelen kunt verwerken in jouw lekkere gerecht, snijd je eerst de wortel af. Die is niet eetbaar. Was de groente vervolgens in ruim koud water voor je hem verder bereidt.
Hoe moet je ze bewaren en hoe lang blijven ze goed?
Het is aan te raden om raapstelen zo vers mogelijk te kopen. Ga je er niet meteen mee aan de slag? Dan kun je ze bewaren in de koelkast. Meestal blijven ze slechts drie dagen goed, dus wacht niet te lang. Het is ook mogelijk om de groente in te vriezen. Blanceer ze kort en stop ze in een diepvrieszakje, zodat je ze enkele maanden kunt bewaren.
Wat kun je er allemaal mee?
Raapstelen zijn super veelzijdig. Je kunt ze koken, stomen, koud verwerken in een salade, er soep of stamppot van maken en nog veel meer! Enthousiast geworden? Probeer deze recepten met raapstelen eens.

Lamsrack met aardappelsalade
Deze aardappelsalade is heerlijk in het voorjaar, zeker als je voor het eerst weer buiten kunt eten. Serveer met een lamsrack én raapstelen voor een fantastische maaltijd.

Mizunasalade met geroosterde citrus en geitenkaas
Je kunt ook gemakkelijk een goede maaltijdsalade maken met raapstelen. Voeg wat zachte geitenkaas toe en combineer deze met citroen voor een heerlijke smaakbeleving.

Brie met raapstelen en kruisbessenchutney
Kaas is baas, dat wisten jullie vast al. Dit recept bevestigt dat alleen maar, probeer maar eens uit!
Lees ook:
Onze tips

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.