Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
wat zijn raapstelen

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Prei, bonen en kikkererwten zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook veel groenten die we meestal links laten liggen. Zonde, want hier kun je juist hele lekkere gerechten mee maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over raapstelen. Want wat zijn raapstelen en wat maak je ermee?

Wat zijn raapstelen?

Nu de lente haar intrede doet, verruilen we de zware kost voor heldergroene groenten. Raapstelen kun je dan ook het beste in het voorjaar in huis halen, want vanaf maart zijn ze weer in het seizoen. Maar wat zijn raapstelen precies? Deze voorjaarsfavorieten worden ook wel ‘keeltjes’ genoemd en zijn eigenlijk het jonge loof van de meiknol. Ze worden, afhankelijk van het soort, met wortel en al geoogst of aan de grond afgesneden. In de winkel herken je ze aan hun langwerpige, ingesneden blad.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Raapstelen liggen regelmatig bij de supermarkten in de schappen, maar lang niet altijd. Bij de biologische supermarkt, groenteboer of markt grijp je in de meeste gevallen niet mis. Stop je bosje van dit lekkers niet zomaar in je mandje, maar controleer eerst of de blaadjes er frisgroen uitzien. Donkere, verlepte exemplaren kun je beter links laten liggen.

Hoe smaken raapstelen?

Nu we je vraag ‘wat zijn raapstelen?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lentegroen smaakt. Je proeft al snel een lichtpittige smaak, die doet denken aan jonge spinazie.

Hoe kan je het vervangen?

Greep je toch mis op de markt of is deze groente toch niet helemaal jouw ding? Je kunt ze vervangen door jonge spinazie of rucola. Die twee zijn over het algemeen het hele jaar door te verkrijgen.

Welk deel is eetbaar?

Voor je raapstelen kunt verwerken in jouw lekkere gerecht, snijd je eerst de wortel af. Die is niet eetbaar. Was de groente vervolgens in ruim koud water voor je hem verder bereidt.

Hoe moet je ze bewaren en hoe lang blijven ze goed?

Het is aan te raden om raapstelen zo vers mogelijk te kopen. Ga je er niet meteen mee aan de slag? Dan kun je ze bewaren in de koelkast. Meestal blijven ze slechts drie dagen goed, dus wacht niet te lang. Het is ook mogelijk om de groente in te vriezen. Blanceer ze kort en stop ze in een diepvrieszakje, zodat je ze enkele maanden kunt bewaren.

Wat kun je er allemaal mee?

Raapstelen zijn super veelzijdig. Je kunt ze koken, stomen, koud verwerken in een salade, er soep of stamppot van maken en nog veel meer! Enthousiast geworden? Probeer deze recepten met raapstelen eens.

Lamsrack met aardappelsalade

Lamsrack met aardappelsalade

Deze aardappelsalade is heerlijk in het voorjaar, zeker als je voor het eerst weer buiten kunt eten. Serveer met een lamsrack én raapstelen voor een fantastische maaltijd.

Naar het recept
mizunasalade

Mizunasalade met geroosterde citrus en geitenkaas

Je kunt ook gemakkelijk een goede maaltijdsalade maken met raapstelen. Voeg wat zachte geitenkaas toe en combineer deze met citroen voor een heerlijke smaakbeleving.

Naar het recept
Cover voor

Brie met raapstelen en kruisbessenchutney

Kaas is baas, dat wisten jullie vast al. Dit recept bevestigt dat alleen maar, probeer maar eens uit!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!