Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
gevulde_meiraapjes

Wat is meiknol en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Selderij, spinazie en wortels staan bij de meeste foodies regelmatig op het menu, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je dan ook alles over de meiknol. Want wat is meiknol en wat maak je ermee?

Wat is meiknol?

Meiraap, meiknol, knolraap: veel verschillende benamingen, maar we bedoelen er dezelfde groente mee. Maar wat is meiknol precies? Deze echte voorjaarsgroente is vanaf maart weer verkrijgbaar. Het is een ronde knol ter grootte van een biet met een paars-witte kleur. Het jonge loof van de meiknol ken je trouwens vast wel: dit zijn namelijk raapstelen. Als je dit niet oogst, ontwikkelt de groente zich verder tot knolletjes. Wil je meer weten over raapstelen? Lees dan het artikel: ‘Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Alleen in het voorjaar kun je meiknol kopen. Bij de supermarkt liggen ze dan regelmatig in de schappen, maar bij de groenteboer en op de markt heb je meer zekerheid dat ze voorradig zijn. Koop alleen stevige exemplaren met een frisgroen loof en laat knollen met bruine vlekken of loof links liggen. Ze smaken dan niet meer lekker.

Hoe smaakt meiknol?

Nu we je vraag ‘Wat is meiknol?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Als je deze voorjaarsfavoriet rauw eet, proef je de scherpe smaak die doet denken aan radijs. Eenmaal gekookt komen de zachte en zoete tonen juist naar boven.

Hoe kan je de knol vervangen?

Wil je het vervangen? Als je hem rauw zou verwerken, is radijs de beste vervanger. De gekookte versie kun je in andere seizoenen vervangen door bijvoorbeeld knolselderij.

Welk deel is eetbaar?

Voor je iets lekkers met deze groente kunt maken, snijd je de uiteindes aan de boven- en onderkant af. Jonge exemplaren hoef je niet eens te schillen, oudere knollen vaak wel. Daarna kun je er alle kanten mee op.

Hoe moet je meiknol bewaren?

Meiknol kun je het best in de groentela van de koelkast bewaren. Daar blijft hij zo’n één tot twee weken goed. Bedek eventuele snijvlakken met vershoudfolie om hem in topconditie te houden

Wat kun je er allemaal mee?

Deze veelzijdige groenten kun je zowel rauw verwerken in salades als gekookt, gegrild, gesmoord of geroerbakt in tal van verschillende gerechten. Maar probeer ze ook eens te vullen, er carpaccio of soep van te maken of ze in te maken. Benieuwd geworden? Deze recepten met meiknol zijn echt het proberen waard.

gevulde_meiraapjes

Gevulde meiraapjes

Een heerlijk en simpel recept boordevol smaak en vitamines. Probeer maar eens uit, zeker als meirapen in het seizoen zijn!

Naar het recept
feta_meiknol

Gegrilde meiknol met feta

Dat kaas bijna overal wel bij past bewijst dit heerlijke recept. Koop een goede feta (geen witte kaas) en maak deze gegrilde meiknollen voor een zomers en smakelijk gerecht!

Naar het recept

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!