Selderij, spinazie en wortels staan bij de meeste foodies regelmatig op het menu, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. We vertellen je dan ook graag alles over de meiknol. Want wat is meiknol en wat maak je ermee?
Wat is meiknol?
Meiraap, meiknol, knolraap: veel verschillende benamingen, maar we bedoelen er dezelfde groente mee. Maar wat is meiknol precies? Deze echte voorjaarsgroente is vanaf maart weer verkrijgbaar. Het is een ronde knol ter grootte van een biet met een paars-witte kleur. Het jonge loof van de meiknol ken je trouwens vast wel: dit zijn namelijk raapstelen. Als je dit niet oogst, ontwikkelt de groente zich verder tot knolletjes. Wil je meer weten over raapstelen? Lees dan het artikel: ‘Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?‘
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Alleen in het voorjaar kun je meiknol kopen. Bij de supermarkt liggen ze dan regelmatig in de schappen, maar bij de groenteboer en op de markt heb je meer zekerheid dat ze voorradig zijn. Koop alleen stevige exemplaren met een frisgroen loof en laat knollen met bruine vlekken of loof links liggen. Ze smaken dan niet meer lekker.
Hoe smaakt meiknol?
Nu we je vraag ‘Wat is meiknol?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Als je deze voorjaarsfavoriet rauw eet, proef je de scherpe smaak die doet denken aan radijs. Eenmaal gekookt komen de zachte en zoete tonen juist naar boven.
Hoe kan je de knol vervangen?
Wil je het vervangen? Als je hem rauw zou verwerken, is radijs de beste vervanger. De gekookte versie kun je in andere seizoenen vervangen door bijvoorbeeld knolselderij.
Welk deel is eetbaar?
Voor je iets lekkers met deze groente kunt maken, snijd je de uiteindes aan de boven- en onderkant af. Jonge exemplaren hoef je niet eens te schillen, oudere knollen vaak wel. Daarna kun je er alle kanten mee op.
Hoe moet je meiknol bewaren?
Meiknol kun je het best in de groentela van de koelkast bewaren. Daar blijft hij zo’n één tot twee weken goed. Bedek eventuele snijvlakken met vershoudfolie om hem in topconditie te houden
Meiknol recepten
Deze veelzijdige groenten kun je zowel rauw verwerken in salades als gekookt, gegrild, gesmoord of geroerbakt in tal van verschillende gerechten. Maar probeer ze ook eens te vullen, er carpaccio of soep van te maken of ze in te maken. Benieuwd geworden? Deze recepten met meiknol zijn echt het proberen waard.
Gevulde meiraapjes
Een heerlijk en simpel recept boordevol smaak en vitamines. Probeer maar eens uit, zeker als meirapen in het seizoen zijn!
Gegrilde meiknol met feta
Dat kaas bijna overal wel bij past bewijst dit heerlijke recept. Koop een goede feta (geen witte kaas) en maak deze gegrilde meiknollen voor een zomers en smakelijk gerecht!
Ingrediënten
Bereiding
Was de meiknolletjes en laat ze uitlekken. Hak de rozemarijn fijn en meng hem met 2 el olijfolie. Halveer de meiknolletjes en meng ze met de rozemarijnolie, zout en peper. Laat het kataifideeg ontdooien. Snijd de feta in 4 gelijke plakken. Wikkel de plakken feta in een ruime portie kataifideeg.
Verhit een grillpan. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Grill de meiknolletjes ca. 2 minuten aan beide kanten en leg ze in een ovenschaal. Bak de meiknolletjes 15-20 minuten in de oven.
Was de appels en snijd ze in dunne schijfjes. Maak de appel en de rucola aan met 1 el olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verhit de olie en de boter in een koekenpan en bak er de fetapakketjes ca. 3 minuten aan beide kanten op matig vuur in. Serveer de gebakken feta met de gegrilde meiknolletjes en de appelsalade.
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Onze tips
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.