Advertentie
Overgebleven restjes feta
Grieks gekookt? Dan heb je vast wat feta aan je gerechten toegevoegd. De witte kaas is een echte smaakmaker maar je hebt niet altijd gelijk een heel blok nodig. Aangebroken moet je de kaas wel binnen een paar dagen opeten, anders wordt ‘ie zuur. Maar wat maak je met deze restjes feta? Wij vertellen het je en delen de lekkerste recepten. Lees maar snel verder!
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Feta bewaren
Helaas blijven restjes feta maar een paar dagen goed. Volgens het Voedingscentrum kun je een blok feta tot vier dagen in de koelkast bewaren. Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hapjes
Overgebleven kaas is perfect om borrelhapjes mee te maken. In veel Midden-Oosterse landen doen ze niet anders. Je hebt namelijk vaak maar een klein beetje nodig. Niet alleen omdat hapjes klein van stuk zijn maar ook omdat een een klein beetje kaas al veel smaak geeft. Probeer bijvoorbeeld de volgende recepten bij de borrel: vijgen gevuld met schapenkaas, pasteitjes met feta en halloumi of olijven, Turkse filodeeg flapjes met feta, peterselie en munt en courgettebeignets.
Sauzen en smeersels
Een feestje met vrienden of gewoon zin om uitgebreid te aperitieven met het gezin? Dan doe je er goed aan om brood met dips en smeersels op tafel te zetten. Kun je gelijk je restjes feta opmaken. In zelfgemaakte muhammara bijvoorbeeld. Dit is een Midden-Oosterse dip die je maakt van feta, geroosterde paprika’s en walnoten. Ook altijd goed: pesto. Doe hiervoor 50 g geroosterde cashewnoten, 1 gepeld teentje knoflook, 1 bosje peterselie, 50 g feta en 200 ml olijfolie in een kleine blender en pureer tot een dikke pesto. Lekker met broccoli en een gepocheerd ei!
Platbrood met muhammara
Met de nieuwe KENWOOD Chef Titanium haal je de ultieme keukenmachine in huis. Of je hem nu gebruikt voor het maken van patisserie, voor je verse pastadeeg of als foodprocessor, of als blender voor deze smaakvolle muhammara: deze chef zal je in al zijn functies verrassen.
Kaasfondue
Kaasfondue is het ultieme no waste-recept. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in één keer op te maken. Zo ook feta. Het is misschien de meest voor de hand liggende kaas om te gebruiken maar het kan zeker een smakelijke toevoeging zijn. Voor een heerlijke kaasfondue kun je namelijk verschillende soorten kaas gebruiken, het is maar net wat je zelf lekker vindt. Wel is het belangrijk om de restjes feta aan te vullen met andere kazen met een goede smeltcapaciteit zoals emmentaler en gruyère.
Lees ook:
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.