Bestel Foodies Japan

Sushi bewaren

Heb je sushi besteld of gemaakt en niet alles opgegeten? Dan wil je natuurlijk weten op welke manier en hoelang je de overgebleven sushi het beste kan bewaren. Want weggooien is zonde en wanneer je het op de juiste manier aanpakt heb je morgen ook nog een lekkere lunch. Lees dus snel verder!

Wil je iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoelang kun je sushi bewaren?

Voordat we kunnen uitleggen hoe je sushi het beste kan bewaren is het goed om te weten hoelang dit kan. De houdbaarheid van verse sushi is namelijk vrij kort. Volgens het Voedingscentrum is sushi een erg bederfelijk product omdat het vaak rauwe vis bevat. Hierdoor kan je verse sushi slechts een dag bewaren. Wees extra voorzichtig met bestelde sushi. Omdat je niet weet hoe lang de sushi op kamertemperatuur bij het restaurant heeft gelegen is het beter om deze gelijk in de koelkast te leggen. Overgebleven sushi wat langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer eten.

Sushi bewaren

De beste plek om sushi te bewaren is de koelkast. Daar is het koel en zo krijgen bacteriën het minste kans om te groeien. Leg de sushi wel eerst in een afgesloten bakje of dek je bord met sushi af met wat vershoudfolie. Zo weet je zeker dat je sushi zo vers mogelijk blijft. Heeft de sushi een doffe kleur of gekke geur? Gooi het dan altijd weg.

Sushi invriezen

Liever langer bewaren? Dan zou je de sushi kunnen invriezen. Het Voedingscentrum geeft namelijk aan dat je sushi tot drie maanden in de vriezer kan bewaren. Of het de smaak ten goede komt, valt echter te betwijfelen. Het invriezen en ontdooien heeft als resultaat dat de rijst een stuk droger wordt en het zeewier taaier. Vind je dat geen probleem? Dan kan je ervoor kiezen om je overgebleven sushi op deze manier langer te bewaren. Doe dit echter nooit bij sushi die je niet zelf hebt gemaakt omdat je dan niet weet hoelang het buiten de koelkast heeft gelegen. Ook is het aan te raden om de sushi gelijk na ontdooien op te eten omdat je anders bacteriën te veel tijd geeft om te groeien.

Zelf sushi maken: recepten

Bewaren kan dus, maar verse sushi blijft het beste. Heb je trek gekregen van dit artikel? Steek dan je handen uit de mouwen en ga zelf sushi maken! De onderstaande recepten helpen je een handje:

Temaki

Je kent ze vast als je weleens sushi in een restaurant hebt gegeten. Temaki, oftewel handrollen met sushi. Probeer ze eens zelf te maken met dit heerlijke recept!

> naar het recept: temaki (sushi hand rolls)

Temaki (sushi hand rolls)

Sushi met sperziebonen, tofu-norisaus en edamame

Bij sushi denk je misschien niet gelijk aan sperziebonen maar met deze groenen bonen maak je de lekkerste Japanse delicatessen. Probeer maar!

> naar het recept: sushi met sperziebonen, tofu-norisaus en edamame 

Sushi met sperziebonen, tofu-norisaus en edamame

Lees ook: Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten