
Producten uit blik zijn superhandig en goedkoop. Je gebruikt de kikkererwten voor je stoofpotje, tomatenblokjes voor je pasta en maïs voor je taco’s. Soms heb je echter niet alles nodig en kan de helft weer terug in de koelkast. Of toch niet? Dit is waarom je geen producten in geopend blik moet bewaren.
Lees verder na de advertentie
Wil je iedere week de lekkerste recepten en leukste weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Geopend blik
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Vaak staat het ook al aangegeven op de verpakking dat je jouw restje tomatenpuree of bonen niet in het geopende blik moet laten zitten. Maar waarom eigenlijk niet? Dat heeft te maken met oxidatie. Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud. In het metaal van het blik zit tin verwerkt. Door de oxidatie kan de tin in je eten terechtkomen. Vaak zie je bij zure producten zoals fruit op sap na een paar dagen zelfs een donkere kring waar de tin wordt opgenomen.
Beschermlaagje
Tegenwoordig is het wel zo dat de meeste landen binnen Europa het blik aan de binnenkant voorzien van een beschermend laagje kunststof. Toch is het ook dan nog af te raden om je eten in geopend blik te bewaren. Bij het openen kan het laagje beschadigen. Daarnaast kun je een blik niet meer goed afsluiten en droogt het voedsel uit. Ook worden de geuren van andere producten in de koelkast opgenomen. Ons advies? Bewaar je restjes in een bakje dat je goed kunt afsluiten. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.