Flammkuchen, letterlijk “brandende taart”, is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige taart wordt overal in Duitsland verkocht – van restaurants en cafés tot in biertuinen en op straat. “Flammkuchen mit Speck” wordt als maaltijd geserveerd op een houten bord of als een on the go snack. Hoewel flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is dit niet hoe het smaakt. Niet alleen wordt flammkuchen nooit met tomatensaus belegt, ook het deeg verschilt. Zo wordt er bij pizzadeeg gist gebruikt en is dat bij flammkuchen nooit het geval. Doordat er aan het flammkuchendeeg geen gist wordt toegevoegd, gaat het niet rijzen. Dit maakt ze zo heerlijk dun en kenmerkend knapperig!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Flammkuchen toppings

Traditioneel beleg je het flammkuchendeeg met crème fraîche, uien en spek. Zo maak je de bekende “Elzasser Flammkuchen”.  Maar je kunt het deeg natuurlijk ook beleggen met je favoriete ingrediënten en er eindeloos mee variëren. Wij maakten een uitgebreide lijst met verschillende mogelijkheden en de lekkerste toppings voor op je flammkuchen. Zo heb je altijd inspiratie bij de hand. Heb jij nog leuke aanvullingen? Laat het ons weten op Facebook of Instagram!

Saus

Traditioneel gebruik je voor het beleggen van flammkuchen crème fraîche. Dit geeft een heerlijke friszure en romige smaak en is perfect te combineren met veel verschillende toppings. Wil je liever wat anders proberen? In delen van de Elzas gebruiken ze ook wel roomkaas en kwark.

Groente & kruiden als topping

Nadat je het deeg hebt ingesmeerd met de saus, is het tijd om met de flammkuchen toppings aan de slag te gaan. Groen toevoegen is altijd een goed idee. Maak hierbij gebruik van verschillende kleuren, smaken en structuren. Dit zorgt voor een lekker afwisselend geheel en ook nog eens variatie in voedingsstoffen. In principe hoef je de groenten niet van tevoren te koken omdat ze in de oven garen. Je kunt ze er dus rauw op leggen. Wel is het belangrijk om groenten te combineren die op elkaar lijken en dus ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Heeft een groente een lange(re) bereidingstijd? Snijd ‘m dan in wat kleinere stukken zodat ‘ie toch goed gaar wordt. Kijk daarbij ook kritisch welke groenten je in de oven mee bakt. Ze zijn hier niet allemaal even geschikt voor. Zo kun je slasoorten en avocado het beste pas na het bakken erop leggen.

  • Uien
  • Knoflook
  • Pompoen
  • (Cherry)tomaten
  • Zongedroogde tomaat
  • Venkel
  • Asperges (groen en wit)
  • (Zoete) aardappels
  • Bimi
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Bieten
  • Courgette
  • Aubergine
  • Wortel
  • Champignons (of andere paddenstoelen)
  • Paprika
  • Artisjok (uit blik)
  • Tuinbonen
  • Rucola
  • Veldsla
  • Kropsla
  • Spinazie
  • Avocado
  • Zuurkool
  • Rode kool
  • Witlof
  • Spruitjes
  • Pastinaak
  • Koolrabi

flammkuchen toppings

> naar het recept voor flammkuchen met pompoen en rode ui

Fruit op flammkuchen

Liever zoet? Dat snappen we! Flammkuchen met fruit zijn dan ook erg populair. Waar bij een pizza vaak het fruit wordt overgeslagen, is de zoete toevoeging bij een flammkuchen juist heerlijk. Kersen of cranberries, jij legt erop wat jij wilt! Een combinatie met een lekkere kaas is hierbij altijd geslaagd.

  • Nectarines
  • Pruimen
  • Peren
  • Appels
  • Abrikozen
  • Vijgen (bijv. met geitenkaas)
  • Perzikken
  • Peren (bijv. met blauwe kaas)
  • Druiven
  • Dadels
  • Kersen
  • Cranberries

Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino

> naar het recept voor flammkuchen met champignon, truffel en pecorino

Eiwitbronnen

Voor extra smaak wordt er vaak een eiwitbron toegevoegd. Dit kan spek zijn maar er zijn nog veel meer lekkere opties. Let er hierbij ook goed op of het ingrediënt dat jij kiest mee moet in de oven. Plakjes worst of ham kunnen er zo op, terwijl je kipfilet eerst kort bakt voordat deze als topping erop gaat.

  • Chorizo
  • Ham
  • Parmaham of serranoham
  • Salami
  • ‘Nduja
  • Droge worst (bijv. venkelworst)
  • Kipfilet
  • Kalkoenfilet
  • Bacon of spek
  • Pancetta
  • Pulled pork of pulled chicken
  • Garnalen
  • Mosselen
  • Tonijn
  • Zalm
  • Ansjovis
  • Bottarga
  • Mozzarella (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
  • Burrata (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
  • Parmezaanse kas
  • Pecorino
  • Grana Padano
  • Feta
  • Gorgonzola
  • Roquefort
  • Ricotta
  • (Geiten)brie
  • Geitenkaas
  • Taleggio
  • Morbier

flammkuchen

> naar het recept voor flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek

Overige toppings voor op je plaattaart

Om de plaattaart af te maken, kun je kiezen voor extra toppings zoals noten. Die geven je plaattaart net dat beetje extra crunch. Of ga voor een van de andere heerlijke smaakmakers:

  • Pijnboompitten
  • Walnoten
  • Amandelen
  • Pecannoten
  • Cashewnoten
  • Hazelnoten
  • Truffel
  • Olijven
  • Kappertjes
  • Kiemgroenten
  • Bosui
  • Chocolade
  • Kokos
  • Kaneel
  • Komijn
  • Basilicum
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Peterselie
  • Tijm
  • Munt
  • Bieslook
  • Salie

Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn

> naar het recept voor flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn 

Lees meer over flammkuchen: