Advertentie
Flammkuchen is flinterdun deeg dat je met allerlei verschillende toppings kunt beleggen. Traditioneel maak je ‘m met crème fraîche, uienreepjes en spek. Maar er zijn zoveel meer lekkere toppings mogelijk. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!
Flammkuchen beleggen
Flammkuchen, letterlijk “brandende taart”, is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige taart wordt overal in Duitsland verkocht – van restaurants en cafés tot in biertuinen en op straat. “Flammkuchen mit Speck” wordt als maaltijd geserveerd op een houten bord of als een on the gosnack.
Traditioneel beleg je het flammkuchendeeg met crème fraîche, uien en spek. Zo maak je de bekende “Elzasser Flammkuchen”. Maar je kunt het deeg natuurlijk ook beleggen met je favoriete ingrediënten en er eindeloos mee variëren.
Wij maakten een uitgebreide lijst met verschillende mogelijkheden en de lekkerste toppings voor op je flammkuchen. Zo heb je altijd inspiratie bij de hand. Heb jij nog leuke aanvullingen? Laat het ons weten op Facebook of Instagram!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Verschil flammkuchen en pizza
Hoewel flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is dit niet hoe het smaakt. Niet alleen wordt flammkuchen nooit met tomatensaus belegd, ook het deeg verschilt.
Zo wordt er bij pizzadeeg gist gebruikt en is dat bij flammkuchen nooit het geval. Doordat er aan het flammkuchendeeg geen gist wordt toegevoegd, gaat het niet rijzen. Dit maakt ze zo heerlijk dun en kenmerkend knapperig!
Toppings en sauzen voor flammkuchen
Traditioneel gebruik je voor het beleggen van flammkuchen crème fraîche. Dit geeft een heerlijke friszure en romige smaak en is perfect te combineren met veel verschillende toppings. Wil je liever wat anders proberen? In delen van de Elzas gebruiken ze ook wel roomkaas en kwark.
Flammkuchen met MonChou, courgette en parmaham
Ook met een roomkaas zoals MonChou is flammkuchen ontzettend lekker, probeer maar eens met dit recept.
Groente & kruiden als topping
Nadat je het deeg hebt ingesmeerd met de saus, is het tijd om met de toppings voor flammkuchen aan de slag te gaan. Groen toevoegen is altijd een goed idee. Maak hierbij gebruik van verschillende kleuren, smaken en structuren. Dit zorgt voor een lekker afwisselend geheel en ook nog eens variatie in voedingsstoffen.
In principe hoef je de groenten niet van tevoren te koken omdat ze in de oven garen. Je kunt ze er dus rauw op leggen. Wel is het belangrijk om groenten te combineren die op elkaar lijken en dus ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben.
Heeft een groente een lange(re) bereidingstijd? Snijd ‘m dan in wat kleinere stukken zodat ‘ie toch goed gaar wordt. Kijk daarbij ook kritisch welke groenten je in de oven mee bakt. Ze zijn hier niet allemaal even geschikt voor. Zo kun je slasoorten en avocado het beste pas na het bakken erop leggen.
- Uien
- Knoflook
- Pompoen
- (Cherry)tomaten
- Zongedroogde tomaat
- Venkel
- Asperges (groen en wit)
- (Zoete) aardappels
- Bimi
- Broccoli
- Bloemkool
- Bieten
- Courgette
- Aubergine
- Wortel
- Champignons (of andere paddenstoelen)
- Paprika
- Artisjok (uit blik)
- Tuinbonen
- Rucola
- Veldsla
- Kropsla
- Spinazie
- Avocado
- Zuurkool
- Rode kool
- Witlof
- Spruitjes
- Pastinaak
- Koolrabi
Flammkuchen met kleurrijke tomaten
Door tomaten in verschillende kleuren te gebruiken ziet je flammkuchen er meteen feestelijk uit!
Fruit op flammkuchen
Liever zoet? Dat snappen we! Flammkuchen met fruit zijn dan ook erg populair. Waar bij een pizza vaak het fruit wordt overgeslagen, is de zoete toevoeging bij een flammkuchen juist heerlijk. Kersen of cranberries, jij legt erop wat jij lekker vindt! Een combinatie met een goede kaas is hierbij altijd geslaagd.
- Nectarines
- Pruimen
- Peren
- Appels
- Abrikozen
- Vijgen (bijv. met geitenkaas)
- Perziken
- Peren (bijv. met blauwe kaas)
- Druiven
- Dadels
- Kersen
- Cranberries
Flammkuchen met pompoen en rode ui
In Frankrijk wordt deze plaattaart ook wel ‘tarte flambée’ genoemd.
Eiwitbronnen
Voor extra smaak wordt er vaak een eiwitbron toegevoegd. Dit kan spek zijn maar er zijn nog veel meer lekkere opties. Let er hierbij ook goed op of het ingrediënt dat jij kiest mee moet in de oven. Plakjes worst of ham kunnen er zo op, terwijl je kipfilet eerst kort bakt voordat deze als topping erop gaat.
- Chorizo
- Ham
- Parmaham of serranoham
- Salami
- ‘Nduja
- Droge worst (bijv. venkelworst)
- Kipfilet
- Kalkoenfilet
- Bacon of spek
- Pancetta
- Pulled pork of pulled chicken
- Garnalen
- Mosselen
- Tonijn
- Zalm
- Ansjovis
- Bottarga
- Mozzarella (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
- Burrata (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
- Parmezaanse kas
- Pecorino
- Grana Padano
- Feta
- Gorgonzola
- Roquefort
- Ricotta
- (Geiten)brie
- Geitenkaas
- Taleggio
- Morbier
Flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek
Een klassieke combinatie, maar dan nét even anders…
Overige toppings voor op je plaattaart
Om de plaattaart af te maken, kun je kiezen voor extra toppings zoals noten. Die geven je plaattaart net dat beetje extra crunch. Of ga voor een van de andere heerlijke smaakmakers:
- Pijnboompitten
- Walnoten
- Amandelen
- Pecannoten
- Cashewnoten
- Hazelnoten
- Truffel
- Olijven
- Kappertjes
- Kiemgroenten
- Bosui
- Chocolade
- Kokos
- Kaneel
- Komijn
- Basilicum
- Oregano
- Rozemarijn
- Peterselie
- Tijm
- Munt
- Bieslook
- Salie
Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino
In plaats van verse truffel gebruiken we in dit recept truffeltapenade en truffelolie, zo kun je deze heerlijke flammkuchen het hele jaar door op tafel zetten. Het deeg kopen we kant-en-klaar, al kun je die natuurlijk ook zelf maken.
Ingrediënten
- 100 g mascarpone
- 1 el truffelolie
- 2 tl truffeltapenade
- 100 g pecorino (geraspt)
- zout en peper
- 1 rol flammkuchendeeg
- 100 g champignons (dun geschaafd)
- 2 el olijfolie
- handvol peterselieblaadjes
Benodigdheden
- pizzasteen
Bereiding
Verwarm een gesloten barbecue voor met een pizzasteen erin. Laat de temperatuur oplopen tot ca. 200°C. Roer de mascarpone los en meng er de truffelolie, de truffeltapenade en de helft van de pecorino doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Rol het flammkuchendeeg uit maar laat het op het bakpapier liggen. Knip de randen van het bakpapier weg zodat ze niet verbranden in de barbecue. Bestrijk het deeg met de mascarpone en verdeel er de champignons overheen. Bedruip met wat olijfolie. Schuif de flammkuchen met het bakpapier op de hete steen en sluit de barbecue weer. Bak de flammkuchen in 7-8 minuten gaar.
Schuif de flammkuchen op een snijplank en verdeel hem in stukken. Maak af met de overgebleven pecorino en de peterselie.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Nog meer toppings? Lees dan ook:
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Onze tips
Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino
Flammkuchen met gegrilde spicy kip, rode ui en komijn
Crème fraîche: wat is het en waar gebruik je het voor?
Flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek
Culinaire hotspot: Oostenrijk
Dit maak je met overgebleven restjes crème fraîche
7x heerlijke recepten voor flammkuchen
11x de lekkerste appeltaart recepten om te bakken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.