Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
restjes crème fraîche

Dit maak je met overgebleven restjes crème fraîche

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we welke heerlijke recepten je kunt maken met overgebleven restjes crême fraìche.

Overgebleven restjes crème fraîche

Een bakje crème fraîche is haast altijd te veel. Je hebt meestal maar een paar eetlepels van de zure room nodig. Het resultaat? Een geopend bakje met restjes crème fraîche staat vaak nog dagenlang in je koelkast totdat het moment komt dat je het echt moet weggooien. Zonde! Laat dit verleden tijd zijn en lees snel verder om erachter te komen in welke gerechten je restjes crème fraîche kunt verwerken.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Crème fraîche bewaren

Helaas blijft een bakje zure room niet eeuwig goed. Zodra je het bakje geopend hebt, blijft crème fraîche volgens het Voedingscentrum nog vijf tot zeven dagen in de koelkast houdbaar. Tip: gebruik bij voorkeur steeds een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting van schimmels en gisten. Zodra de room begint te ruiken en uitgedroogd aanvoelt, is het niet meer goed. Wil je jouw restjes crème fraîche liever langer dan een week bewaren? Je kunt crème fraîche ook invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder. Ingevroren blijft het tot wel drie maanden goed.

Bij de soep

courgettesoep munt

Courgettesoep met munt

Staat er een pruttelende pan soep bij jou op het vuur? Vergeet dan zeker niet om vlak voor serveren een lepeltje crème fraîche aan je kom toe te voegen. Deze toevoeging geeft een heerlijke frisse en romige smaak die eigenlijk elke soep lekkerder maakt.

Naar het recept

Desserts

Wat we hartig kunnen, kunnen we ook zoet. Met wat overgebleven crème fraîche maak je in een handomdraai een eenvoudig dessert. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk bladerdeeg met een laagje crème fraîche en beleg het met wat gesneden fruit naar keuze. Strooi hier vervolgens wat suiker overheen en bak het ca. vijftien minuten af in de verwarmde oven. Het resultaat? Een heerlijk zoet gebakje!

Quiches

Klassieke quiche lorraine met korstdeeg

Klassieke quiche lorraine met korstdeeg

De knapperige korst in combinatie met de romige vulling maakt quiches voor ons onweerstaanbaar. En de vulling maak je met – je raad het al – onder andere crème fraîche. In combinatie met eieren, slagroom, zout, peper en kaas krijg je een goddelijk geheel. Wat je er verder aan toevoegt, is helemaal aan jou. Misschien nog wat andere restjes uit je koelkast?

Naar het recept

Lees meer over crème fraîche:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!