
Overgebleven restjes crème fraîche
Lees verder na de advertentie
Een bakje crème fraîche is haast altijd te veel. Je hebt meestal maar een paar eetlepels van de zure room nodig. Het resultaat? Een geopend bakje met restjes crème fraîche staat vaak nog dagenlang in je koelkast totdat het moment komt dat je het echt moet weggooien. Zonde! Laat dit verleden tijd zijn en lees snel verder om erachter te komen in welke gerechten je restjes crème fraîche kunt verwerken.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Crème fraîche bewaren
Helaas blijft een bakje zure room niet eeuwig goed. Zodra je het bakje geopend hebt, blijft crème fraîche volgens het Voedingscentrum nog vijf tot zeven dagen in de koelkast houdbaar. Tip: gebruik bij voorkeur steeds een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting van schimmels en gisten. Zodra de room begint te ruiken en uitgedroogd aanvoelt, is het niet meer goed. Wil je jouw restjes crème fraîche liever langer dan een week bewaren? Je kunt crème fraîche ook invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder. Ingevroren blijft het tot wel drie maanden goed.
Bij de soep

Courgettesoep met munt
Staat er een pruttelende pan soep bij jou op het vuur? Vergeet dan zeker niet om vlak voor serveren een lepeltje crème fraîche aan je kom toe te voegen. Deze toevoeging geeft een heerlijke frisse en romige smaak die eigenlijk elke soep lekkerder maakt.
Desserts
Wat we hartig kunnen, kunnen we ook zoet. Met wat overgebleven crème fraîche maak je in een handomdraai een eenvoudig dessert. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk bladerdeeg met een laagje crème fraîche en beleg het met wat gesneden fruit naar keuze. Strooi hier vervolgens wat suiker overheen en bak het ca. vijftien minuten af in de verwarmde oven. Het resultaat? Een heerlijk zoet gebakje!
Quiches

Klassieke quiche lorraine (met korstdeeg)
De knapperige korst in combinatie met de romige vulling maakt quiches voor ons onweerstaanbaar. En de vulling maak je met – je raad het al – onder andere crème fraîche. In combinatie met eieren, slagroom, zout, peper en kaas krijg je een goddelijk geheel. Wat je er verder aan toevoegt, is helemaal aan jou. Misschien nog wat andere restjes uit je koelkast?
Lees meer over crème fraîche:
Onze tips

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.