Advertentie
Overgebleven restjes crème fraîche
Een bakje crème fraîche is haast altijd te veel. Je hebt meestal maar een paar eetlepels van de zure room nodig. Het resultaat? Een geopend bakje met restjes crème fraîche staat vaak nog dagenlang in je koelkast totdat het moment komt dat je het echt moet weggooien. Zonde! Laat dit verleden tijd zijn en lees snel verder om erachter te komen in welke gerechten je restjes crème fraîche kunt verwerken.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Crème fraîche bewaren
Helaas blijft een bakje zure room niet eeuwig goed. Zodra je het bakje geopend hebt, blijft crème fraîche volgens het Voedingscentrum nog vijf tot zeven dagen in de koelkast houdbaar. Tip: gebruik bij voorkeur steeds een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting van schimmels en gisten. Zodra de room begint te ruiken en uitgedroogd aanvoelt, is het niet meer goed. Wil je jouw restjes crème fraîche liever langer dan een week bewaren? Je kunt crème fraîche ook invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder. Ingevroren blijft het tot wel drie maanden goed.
Bij de soep
Courgettesoep met munt
Staat er een pruttelende pan soep bij jou op het vuur? Vergeet dan zeker niet om vlak voor serveren een lepeltje crème fraîche aan je kom toe te voegen. Deze toevoeging geeft een heerlijke frisse en romige smaak die eigenlijk elke soep lekkerder maakt.
Desserts
Wat we hartig kunnen, kunnen we ook zoet. Met wat overgebleven crème fraîche maak je in een handomdraai een eenvoudig dessert. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk bladerdeeg met een laagje crème fraîche en beleg het met wat gesneden fruit naar keuze. Strooi hier vervolgens wat suiker overheen en bak het ca. vijftien minuten af in de verwarmde oven. Het resultaat? Een heerlijk zoet gebakje!
Quiches
Klassieke quiche lorraine met korstdeeg
De knapperige korst in combinatie met de romige vulling maakt quiches voor ons onweerstaanbaar. En de vulling maak je met – je raad het al – onder andere crème fraîche. In combinatie met eieren, slagroom, zout, peper en kaas krijg je een goddelijk geheel. Wat je er verder aan toevoegt, is helemaal aan jou. Misschien nog wat andere restjes uit je koelkast?
Lees meer over crème fraîche:
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.