Advertentie
Toppings voor op je plaattaart
Het leuke van plaattaarten is dat je ze naar je eigen smaak kunt beleggen. Wat dacht jij van een hartige plaattaart met groene groenten of juist een zoete variant met nectarine? Het is jouw feestje dus jij kiest. Of ga uit je plaat en bak er een heleboel. Het enige wat je hoeft te doen is een rol koelvers bladerdeeg uit te rollen, beleggen met de toppings naar jouw keuze en ‘m in de oven schuiven. Easy does it! Wij maakten alvast een lijstje vol opties. Heb jij andere goede tips? Laat het ons weten op Facebook of Instagram!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Saus
First things first, nadat je het koelvers bladerdeeg hebt uitgerold is het tijd om het deeg in te smeren met een saus naar keuze. Vaak wordt er crème fraîche of roomkaas gebruikt omdat dit met veel verschillende toppings samen gaat maar voel je vrij om te experimenteren!
- Crème fraîche
- Roomkaas
- Barbecuesaus
- Geroosterde paprikasaus
- Pesto
- Muhammara
- Baba ganoush
- Tapenade
- Doperwtenspread
- Tomatensalsa
- BBQ-saus
- Bonendip
- Knoflooksaus
- Pompoen (eerst koken en daarna prakken tot spread)
- Notencrème
> naar het recept voor plaattaart met paddenstoelen en notencrème
Groente & kruiden als topping
Dan is het tijd voor de veggies. Verschillende kleuren, smaken en structuren zorgen voor een leuk geheel en ook nog eens variatie in voedingsstoffen. In principe hoef je de groenten niet van tevoren te koken omdat ze in de oven garen. Je kunt ze er dus rauw op leggen. Wel is het belangrijk om groenten te combineren die op elkaar lijken en dus ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Kijk daarbij ook kritisch welke groenten je in de oven mee bakt. Ze zijn hier niet allemaal even geschikt voor. Zo kun je slasoorten en avocado het beste pas na het bakken als plaattaart toppings serveren.
- Basilicum
- Oregano
- Rozemarijn
- Peterselie
- Tijm
- Salie
- Knoflook
- Rucola
- Jalapeño’s
- Pompoen
- (Cherry)tomaten
- Zongedroogde tomaat
- Uien
- Venkel
- Asperges (groen en wit)
- (Zoete) aardappels
- Bimi
- Broccoli
- Bloemkool
- Bieten
- Courgette
- Aubergine
- Wortel
- Champignons (of andere paddenstoelen)
- Paprika
- Artisjok (uit blik)
- Tuinbonen
- IJsbergsla
- Rucola
- Veldsla
- Kropsla
- Spinazie
- Avocado
- Kimchi
- Zuurkool
- Rode kool
- Witlof
- Spruitjes
- Pastinaak
- Koolrabi
> naar het recept voor aardappelplaattaart met pesto
Fruit op je zoete plaattaart
Waar bij een pizza vaak het fruit wordt overgeslagen, is de zoete toevoeging bij een plaattaart juist heerlijk. Vooral in combinatie met kaas is een plaattaart met fruit als topping erg geslaagd.
- Ananas
- Nectarines
- Peer
- Abrikoos
- Vijgen (bijv. met geitenkaas)
- Perzik
- Peren (bijv. met blauwe kaas)
- Appel
- Druiven
- Dadels
> naar het recept voor plaattaart met abrikoos en geitenbrie
Vis, vlees of vega?
Om een plaattaart vullend te maken, wordt er vaak een eiwitbron toegevoegd. Dit kan vis of vlees zijn maar er zijn ook verschillende vegetarische opties. Let er hierbij ook goed op of het ingrediënt dat jij kiest mee moet in de oven. Plakjes worst of ham kunnen er zo op, terwijl je kipfilet of biefstuk eerst bakt voordat deze als topping erop gaat
- Chorizo
- Ham
- Parmaham of serranoham
- Salami
- ‘Nduja
- Droge worst (bijv. venkelworst)
- Kipfilet
- Kalkoenfilet
- Gehakt(balletjes)
- Biefstuk of steak
- Bacon of spekjes
- Pancetta
- Shoarma
- Kebab
- Pulled pork of pulled chicken (lekker met barbecuesaus)
- Garnalen
- Mosselen
- Tonijn
- Zalm
- Inktvis
- Ansjovis
- Bottarga
- Eieren
- Tempeh
- Tofu
- Kikkererwten
- Limabonen
Kaas op je plaattaart
Kaas=baas. In dit lijstje met plaattaart toppings mochten ze dus zeker niet ontbreken. Het lekkerste zijn kazen die goed smelten en niet té overheersend zijn qua smaak.
- Mozzarella (laat de kaas goed uitlekken van tevoren)
- Burrata
- Parmezaanse kas
- Pecorino
- Grana Padano
- Cheddar
- Feta
- Gorgonzola
- Roquefort
- Ricotta
- (Geiten)brie
- Camembert
- Geitenkaas
- Jong belegen kaas (geraspt)
- Gruyère
- Emmentaler
- Taleggio
- Morbier
> naar het recept voor plaattaart met roquefort, peer en witlof
Overige toppings voor op je plaattaart
Om de plaattaart af te maken, kun je kiezen voor extra toppings zoals noten. Die geven je plaattaart net dat beetje extra crunch.
- Pijnboompitten
- Walnoten
- Amandelen
- Pecannoten
- Cashewnoten
- Hazelnoten
- Olijven
- Kappertjes
- Kiemgroenten
- Bosui
> naar het recept voor plaattaart met peer en noten
Lees ook: 9x de beste plaattaart recepten
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.