
Er zijn twee soorten peper. Ten eerste de gedroogde bessen van de peperplant (piper nigrum). Dat zijn de bekende peperkorrels uit de pepermolen, met als werkzame scherpe stof piperine. Wij hebben het hier echte over de langwerpige vruchten van de capsicum annuum, een plant uit de nachtschadefamilie. Die vruchten worden gekweekt van mild tot zo heet dat de vlammen ervan uit je oren slaan – de stof die daarvoor zorgt heet capsaïcine. De heetheid van de vruchten wordt uitgedrukt op de schaal van Scoville: hoe hoger het getal, hoe heter de peper. Lees snel verder en krijg antwoord op vraag: ‘Wat is jalapeño en wat kun je ermee?’.
Wat is jalapeño?
Om je een beeld te geven: gewone blokpaprika’s worden gekweekt zonder capsaïcine en scoren dus een nul op de Scoville-schaal.. Een Madame Jeannette-peper scoort ruim 100.000; pepperspray 2 miljoen en pure capsaïcine haalt zo’n 15 miljoen. Dan valt de score van de jalapeño met zo’n 2.500 weer mee. Het is een pepersoort die voor de meeste mensen in Nederland flink scherp, maar nog wel goed te eten is. Cayennepeper scoort bijvoorbeeld een stuk hoger. Hoe herken je ze? Jalapeñopepers zijn groene, langwerpige kegels, zo’n 4 tot 12 cm lang. Oorspronkelijk komen ze uit Midden-Amerika; ze zijn vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt jalapeño?
Nu we de vraag ‘wat is jalapeño?’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. De jalapeño is een groene peper, die zijn wat minder rijp dan rode. Net als bij andere vruchten betekent dat dat de smaak minder zoet is, wat frisser en zelfs wat zuurder – hoewel je dat misschien niet meteen met een paprika-achtige associeert. Er zit natuurlijk ook een groot smaak- en textuurverschil tussen verse en ingemaakte jalapeño’s.
Hoe vervang je jalapeño?
Dat ligt er een beetje aan: ben je specifiek op zoek naar de pittige scherpe kick van de peper dan kan je ook een andere pepersoort gebruiken, bijvoorbeeld cayenne. Maar de specifieke smaak van een groene peper, zoals jalapeño, laat zich niet zomaar vervangen door een rode variant. Een andere optie is de gewone groene blokpaprika, aangevuld met wat rode peper. Daarnaast zijn ingemaakte jalapeñopepers een uitstekende vervanger voor verse pepers.
Waar koop je jalapeño?
Tot een paar jaar geleden was het lastig om verse jalapeño te krijgen in Nederland. Alleen gespecialiseerde winkels of marktkramen verkochten de pepers. Je moest echt de adresjes kennen om ze te kunnen vinden. Bij de supermarkt vond je alleen de ingemaakte pepers. Ook lekker, maar anders. Maar smaken veranderen en de markt past zich aan op de vraag: inmiddels verkopen de meeste groentehandelaren en supermarkten verse jalapeñopepers. Die komen dan overigens niet uit Mexico, maar gewoon uit de kassen in het Westland.
Wat kun je er allemaal mee?
De smaak van jalapeño is niet alleen maar heet en scherp. Zeker als je wel wat gewend bent kan je er een veel meer smaken in ontdekken. De japaneño heeft wel iets weg van sperzieboon en komkommer, met een subtiel zuurtje. Bij ingemaakte jalapeñopepers wordt dat extra opgehaald door de azijn. Jalapeño combineert heel goed met kaas, van roomkaas tot harde kazen, maar probeer ook eens wat in je guacamole of op je burger. Andere ideeën: bij de mosselen of in kippensoep. Eigenlijk past deze peper bij al je gerechten die wat net een beetje extra kick nodig hebben.

Platte burgers met jalapeño-kaassaus
Jalapeno-kaassaus met een burger, het kan eigenlijk niet misgaan. Plet de burgers in de pan met een spatel voor een extra tasty grof randje.
Onze tips

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.