Bereiding

  1. Spoel de bonen grondig af en week ze 8-12 uur in ruim koud water. Giet af, doe de bonen in een pan met ruim vers water met een flinke snuf zout en breng aan de kook. Kook de bonen op laag vuur 30 minuten. Doe de ui, de wortel en de laurier erbij en breng opnieuw aan de kook. Kook het geheel nog ca. 20 minuten tot de bonen gaar zijn.
  2. Haal een kopje kookvocht uit de pan en houd het apart. Verwijder de ui, de wortel en de laurier en giet de bonen af. Houd 2 el bonen apart voor de garnering. Doe de overige bonen samen met de knoflook in een hoge maatbeker, giet er een beetje van het kookvocht bij en maak er met behulp van de staafmixer een gladde, smeuïge dip van. Voeg meer kookvocht toe als de puree te dik is. Breng de dip op smaak met zout en peper, schep hem in een kom en zet apart.
  3. Smelt voor de gekaramelliseerde ui de boter in een koekenpan en bak er de uien met een snufje zout ca. 20 minuten in tot ze goudbruin worden en beginnen te karamelliseren. Bestrooi met de suiker en bak enkele minuten verder tot ze mooi gekaramelliseerd zijn. Blus af met de bouillon en laat het vocht helemaal inkoken. Breng de uien op smaak met peper.
  4. Verdeel de uien over de dip in de kom en garneer met de achtergehouden bonen, de gehakte peterselie en een scheut olijfolie. Serveer met knapperig brood.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren