Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Wat zijn tuinbonen

Wat zijn tuinbonen en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Witte en bruine bonen ken je waarschijnlijk wel, maar er zijn ook heerlijke soorten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ultieme smaakmakers. We vertellen je dan ook graag alles over tuinbonen. Want wat zijn tuinbonen en wat maak je ermee?

Wat zijn tuinbonen?

Tuinbonen zijn echte zomerfavorieten die in juli en augustus op hun lekkerst zijn. Dit is dus dé perfecte tijd om van deze vitaminebommetjes te genieten. Maar wat zijn tuinbonen precies?

Net als borlottibonen behoren ze tot de vlinderbloemenfamilie. De bonen zijn de zaadjes van een grote, viltachtige peul. Deze peul is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de sperzieboon, niet eetbaar.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je ze en waar moet je op letten bij aankoop?

Goed nieuws: een ritje naar de supermarkt is al voldoende om deze bonen te bemachtigen. Je kunt ze in verschillende varianten kopen: gedroogd, vers, uit een pot of uit de diepvries. Koop je gedroogde tuinbonen? Houd er dan rekening mee dat je ze voor gebruik 12 uur moet laten weken in ruim koud water.

Voor verse bonen geldt: kies exemplaren met een mooie, stevige peul. De jonge tuinbonen zijn overigens het lekkerst, dus zorg ervoor dat je die in je winkelmandje stopt.

Hoe smaken tuinbonen?

Nu we je vraag ‘wat zijn tuinbonen?’ beantwoordt hebben, ben je vast ook benieuwd hoe ze smaken. Zodra je een hap neemt, zal de volle, maar zachte smaak je vast en zeker opvallen. Deze vitaminebommetjes zijn dan ook makkelijk te combineren met veel andere ingrediënten, maar daar vertellen we je straks meer over.

Hoe bereid je ze?

We hebben al verklapt hoe je de gedroogde variant moet klaarmaken, maar wat als je verse bonen hebt gekocht? Voor gebruik moet je ze eerst doppen, want de peul is niet eetbaar. Dit is best een tijdrovend klusje. Dit doe je als volgt: snijd het puntje van de peul, door de naden heen en open de peul. Eventueel kun je ze dubbel doppen als je dit lekker vindt, maar dit is niet perse nodig.

Hoe kan je ze vervangen?

Vind je ze toch niet zo lekker of liggen ze toch niet in de schappen bij de plaatselijke supermarkt? Je kunt ze vervangen door een andere boon naar keuze of doperwten, al zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met tuinbonen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Voeg ze eens toe aan salades of wraps of ga voor pasta, een lekkere dip of bruschetta. Heb je al zin gekregen om zelf te ontdekken wat de smaak is van tuinbonen? Kies dan één van deze recepten uit en tover een heerlijke maaltijd op tafel.

Recepten met tuinbonen:

Penne met tuinbonen in knoflooksaus

Penne met tuinbonen in knoflooksaus

Pasta met verse groenten uit het seizoen is altijd een succes, maar zeker als dit recept voor penne met tuinbonen maakt. Beloofd!

Naar het recept
bruschetta

Bruschetta’s met tuinbonen en geitenkaas

Staat er binnenkort een borrel op de planning? Serveer dan eens deze geweldige bruschetta’s! Hou je niet zo van geitenkaas? Vervang deze dan door een ricotta of een andere smeerbare roomkaas.

Naar het recept
Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)

Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)

De sumak geeft dit gerecht een scherp tintje, die goed past bij het zware van de eieren. Een gerecht boordevol smaak, we kunnen dit dan ook niet eten zonder onze vingers er bij af te likken.

Naar het recept
Toast van de BBQ met tomaat, tuinbonen en korianderzaad

Toast van de BBQ met tomaat, tuinbonen en korianderzaad

Onlangs ging Bas op bezoek bij Restaurant De Kas in Amsterdam. Dat wat er ’s ochtends wordt geoogst, ligt ’s middags al op je bord. Zo ook met deze fantastische toast van de BBQ, met kakelverse ingrediënten.

Naar het recept
Salade met tomaat, burrata en tuinbonen

Salade met tomaat, burrata en tuinbonen

Eigenlijk is haast elke salade al lekker, zolang je maar seizoensproducten gebruikt. We raden je dan ook aan om deze salade vooral in de zomer op tafel te zetten, al kun je natuurlijk naar hartenlust combineren met andere ingrediënten. Extra kleur in je salade? Dan kun je de tuinbonen dubbel doppen, zo zijn ze nóg groener van kleur.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!