
Het is het seizoen van de tuinboon! Tijd om wat lekkers te maken met deze groente. Als je echt een restaurantwaardig gerecht op tafel wilt zetten is het aan te raden om wat extra aandacht te schenken aan je smaakmaker door ze dubbel te doppen. Maar hoe moet je tuinbonen dubbel doppen? Wij leggen het je uit én delen de lekkerste recepten.
Lees verder na de advertentie
Waarom moet je tuinbonen dubbel doppen?
Bij kleine, jonge boontjes is het niet echt nodig maar wat grotere exemplaren hebben een grijs velletje dat iets bitter en dus niet zo lekker smaakt. Dit velletje kun je overigens wel gewoon eten. Tuinbonen dubbel doppen is dus niet noodzakelijk, maar je zet op die manier lekkerdere en zoetere bonen op je bord. Daarnaast kleuren de tuinbonen nét even wat mooier als je ze dubbel dopt.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoe moet je tuinbonen dubbel doppen?
Eerst dop je de tuinbonen door ze uit de peul te halen. Je kunt dit makkelijk doen door de peul langs de naad open te trekken en de bonen uit de peul te duwen. Zet een grote pan met water, een snuf zout en eventueel wat bonenkruid aan de kook en blancheer er de bonen circa 4 minuten in.
Giet de bonen af en leg direct in ijskoud water om het garingsproces te stoppen. Nu de bonen wat afgekoeld zijn, kun je ze makkelijk dubbel doppen. Trek het grijze bovenste velletje eraf en klaar zijn je dubbel gedopte bonen!
Recepten met tuinbonen
Trek gekregen? Dat snappen we. Natuurlijk zochten we de lekkerste recepten met tuinbonen voor je bij elkaar; van pasta tot pizza en een heerlijke zomerse salade.

Tuinbonensalade met krokante salie en buffelmozzarella
Wat is lekkerder in de zomer dan een goedgevulde salade? Met deze tuinbonensalade zet je in een handomdraai een lekker én gezond gerecht op tafel. De krokante salie is een gamechanger en tilt de salade naar een hoger niveau.
Ingrediënten
Bereiding
Pel en snipper de sjalot. Was de sinaasappel met heet water, wrijf hem droog en rasp de schil er in lange reepjes af. Meng het citroensap met de sinaasappelschil en de sjalot. Klop de olijfolie erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Was de salie en schud hem droog. Pluk de blaadjes van de takjes. Verhit de olie in een pan bak er de salieblaadjes knapperig in. Laat de blaadjes uitlekken op keukenpapier.
Blancheer de doperwten in de peul ca. 2 minuten in kokend water. Giet af en bewaar het kookwater. Spoel de doperwten direct onder koud stromend water. Dop de tuinbonen en blancheer ze ca. 2 minuten in het kokende water. Giet de tuinbonen af en spoel ze onder koud stromend water. Dubbeldop de helft van de tuinbonen. Open de doperwtenpeulen en neem de helft van de doperwten eruit.
Meng de tuinbonen in een ruime schaal met de doperwten en de dressing. Scheur de mozzarella in grove stukken. Verdeel de mozzarella en de salie over de salade.
Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp

Toast van de BBQ met tomaat, tuinbonen en korianderzaad
Heb je geen verse ingelegde korianderzaadjes? Gebruik dan wat gedroogd korianderzaad uit de supermarkt. Rooster een eetlepel gedroogd korianderzaad in een droge koekenpan en vijzel vervolgens fijn. Voeg eventueel nog wat kappertjes toe.

Pizza met tuinbonen en pancetta
Met pizza zit je altijd goed, al missen we soms wat extra groenten. Met dit recept komt dat helemaal goed, de tuinbonen zorgen voor je dagelijkse portie groente!

Salade met nieuwe aardappels, tuinbonen en chorizo
Een goede maaltijdsalade is hét antwoord op drukke doordeweekse dagen. Je stopt er van alles in wat lekker is en hebt zo een simpele en snelle maaltijd op tafel staan.

Penne met tuinbonen in knoflooksaus
Tuinbonen smaken ook ontzettend lekker in bijvoorbeeld een pasta. In combinatie met de knoflooksaus durven we zelfs te stellen dat deze pasta onweerstaanbaar lekker wordt!
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.