Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
mungbonen

Wat zijn mungbonen en wat kun je ermee?

In samenwerking met Smaakt

Advertentie

We kunnen ons goed voorstellen dat je nog nooit van mungbonen hebt gehoord. Dat is niet zo vreemd: hoewel deze boontjes in Azië vaak op het menu staan, is dat in Nederland en de rest van Noord-Europa niet echt het geval. Maar wist je dat je de kiemen van de mungboonplant wellicht wel kent? We vertellen je alles over de mungboon, wat je ermee kunt en waar je ze kunt kopen.

Wat zijn mungbonen?

Mungbonen zijn de zaden van de mungbonenplant. Net als bij andere boonsoorten groeien deze zaden in peulen. De boontjes zijn groen met een wit ‘naveltje’ en ongeveer een halve centimeter groot en worden veel gebruikt in soepen of dahls. Van origine zijn mungbonen afkomstig uit India, waar ze nog altijd een populair ingrediënt zijn, maar worden inmiddels ook geteeld in andere delen van Azië, Afrika en de Caribische eilanden.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat kun je ermee?

De groene boontjes worden in India veelal gebruikt om te verwerken in soepen of dahls, een soort geurig eenpansgerecht. In het zuiden van China zijn mungbonen een belangrijk ingrediënt in een traditioneel dessert en in Korea worden geweekte, fijngemalen mungbonen gebruikt om een soort pannenkoekjes van te maken. Voor gebruik worden de gedroogde mungbonen meestal geweekt, omdat ze anders te hard zijn om te verwerken of op te eten. Gele mungbonen zijn dezelfde boontjes als de groene, maar dan dubbelgedopt. Dit zorgt ervoor dat ze wat sneller zacht worden en wat makkelijker te verteren zijn. Niet alleen de zaden van de plant worden gegeten, ook de kiemen zijn een geliefd ingrediënt in veel Aziatische keukens en daarbuiten. In Nederland kennen we deze kiem als taugé (zie je? Je hebt dus toch wel eens mungbonen gegeten!).

Waar koop je ze?

Van mungbonen koop je meestal alleen de zaadjes, in gedroogde vorm. Hoewel nog niet alle supermarkten ze op voorraad hebben, kun je gedroogde mungbonen bij de meeste grotere supermarkten wel vinden. Ook bij ecologische supermarkten en natuurwinkels liggen mungbonen vaak in de schappen. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan diverse producten, waaronder mungbonen.

Lees meer over de producten van Smaakt

mungbonen van Smaakt

Hoe vervang je ze?

Omdat de bonen niet overal verkrijgbaar zijn, kunnen we ons voorstellen dat je op zoek bent naar een alternatief voor deze groene boontjes. In dat geval raden we linzen aan; zowel de rode als de groene variant is een geschikte vervanger. Ook kikkererwten en spliterwten zijn geschikte alternatieven. Houd er wel rekening mee dat de bereidingswijze en -tijd af kunnen wijken van het recept als je mungbonen vervangt door een ander ingrediënt.

Hoe moet je mungbonen bewaren?

Meestal koop je de bonen in gedroogde vorm, waardoor je ze erg lang kunt bewaren. Bewaar ze in een goed afgesloten zak of glazen pot op een koele, donkere plek (niet in de koelkast), dan blijven ze wel een jaar goed. Daarna kun je de mungbonen ook nog eten, maar moet je ze misschien wat langer weken.

Recepten met mungbonen

Hopelijk ben je net zo benieuwd geworden naar mungbonen als wij. We hebben alvast twee heerlijke recepten met dit veelzijdige boontje voor je klaargezet!

Frisse curry met mungbonen

Met een curry zit je altijd goed. Het is lekker, verwarmend én heel voedzaam. Helemaal als je hem maakt met mungbonen.

> naar het recept: frisse curry met mungbonen

Frisse curry met mungbonen

Indiase maissoep met spinazie

Deze heerlijke Indiase soep staat in bijna elk Indiase restaurant wel op het menu. Hoog tijd dus om zelf eens aan de slag te gaan met dit gerecht! De mungbonen in dit recept zorgen ervoor dat de soep goed vullend is, zodat je hem als maaltijdsoep kunt eten.

> naar het recept: Indiase maissoep met spinazie

Indiase maissoep met spinazie

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!