Veel bekende ingrediënten zijn ontstaan uit de noodzaak om etenswaren langer te kunnen bewaren. Voorbeelden te over: door er kaas van de maken was melk ineens veel langer houdbaar. Door druivensap te laten vergisten tot wijn bleef het langer goed. Hetzelfde geldt voor andere bekende smaakmakers als kappertjes en gezouten ansjovis. Hier gaan we in op een minder bekend voorbeeld: bottarga uit Italië.
Wat is bottarga?
Had je er al weleens van gehoord? Want wat is bottarga eigenlijk? Sardinië is de bakermat van deze smaakmaker. Al eeuwenlang maken de mensen op het eiland in de Middellandse Zee bottarga door de kuit (viseitjes) van harders tussen twee planken samen te persen en te laten drogen. Harder is een vrij algemeen voorkomende vis, die overal ter wereld gevangen en gegeten wordt, maar eigenlijk nergens als een delicatesse wordt beschouwd. De kuit daarentegen staat als bottarga wel hoog aangeschreven. Goedkopere bottarga wordt ook wel gemaakt van tonijnkuit, maar de echte bottarga di muggine wordt gemaakt van harderkuit.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt bottarga?
Nu we je vraag ‘wat is bottarga?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het smaakt. Door het persen en drogen lijkt het in uiterlijk niet meer op viseitjes. Waar je kaviaar kan oplepelen, moet je bottarga in dunne plakjes snijden of zelfs raspen. De smaak is, zoals je van viseitjes kan verwachten, zilt. Maar door het drogen en persen is de smaak een stuk intenser geworden, een beetje zoals kaas ook veel intenser smaakt dan melk. De smaak is lichtbitter, ziltig en heel rijk aan umami, waardoor een klein beetje al genoeg is om een heel gerecht op te halen.
Hoe kan je het vervangen?
Door de umamirijke smaak geeft het een flinke ‘oempf’ aan je gerecht. Dat effect kan je ook bereiken met andere umamibommen als Parmezaanse kaas, gezouten ansjovis, gedroogd eekhoorntjesbrood of truffel. Maar zoek je die unieke lichtbittere, ziltige smaak van bottarga, dan zal je toch the real thing in huis moeten halen.
Waar koop je het?
Op de markt in Italië natuurlijk, van een oud en onverstaanbaar visboertje met een oude pet op z’n verweerde hoofd. Een alternatief is je lokale – Italiaanse – delicatessenwinkel of als je de mogelijkheid hebt bij een horecagroothandel. Ook online kan je het redelijk goed vinden. Koop liever geen potjes met de geraspte variant, daar is een groot deel van de smaak al verloren gegaan. En dat is natuurlijk zonde.
Wat kun je er allemaal mee?
Bottarga wordt normaal gebruikt als smaakmaker, bijvoorbeeld bij pasta of groentegerechten, een beetje zoals Parmezaanse kaas eigenlijk. Rasp het voor een subtiele, zilte hint, of snij er plakjes van en ga voor een smaakexplosie.
Onze tips
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.