Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
taleggio

De schat uit de kelders van Taleggio: Taleggio kaas

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Taleggio is een Italiaanse roodbacteriekaas, van origine afkomstig uit het plaatsje Taleggio. Waar de naam vandaan komt is dus duidelijk, maar die naam wordt pas sinds de 20e eeuw gebruikt.

Daarvoor werd vaak de naam ‘stracchino’ gebruikt, wat van het Italiaanse ‘stracche’ stamt. De koeien werden gemolken in de herfst en de winter wanneer ze terugkwamen uit de alpenweiden en vermoeid waren (‘stracche’). Door de traditionele rijping en het klimaat in de kelders waar de Taleggio rijpt, ontstaat de karakteristieke, sterke geur. Zoals voor veel roodbacteriekazen geldt, wordt de kaas zachter en pittiger naarmate hij rijpt.

Aan tafel

Taleggio is heerlijk om puur te eten, na de maaltijd met bijvoorbeeld wat fruit en noten. Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.

Pompoenpizza

Eén gerecht met Taleggio proberen? Maak je eigen pompoenpizza met de pittige Taleggio kaas!

Pompoengerechten pompoenpizza

Meer Italiaanse kaasgerechten?

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!