Advertentie
Mosselen schoonmaken en eten
Het seizoen voor mosselen is in volle gang en we genieten maar wat graag van dit fijne weekdiertje. Ze staan dan ook bij veel restaurants op de kaart. Liever thuis aan de slag? Eerder plaatsten we al een artikel met de lekkerste recepten met mosselen. Maar goed, het juiste recept vinden is pas de eerste stap. Want hoe maak je mosselen schoon?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Stap 1: mosselen kopen
Het begint natuurlijk bij het kopen van mosselen. Voor de beste kwaliteit ga je naar een visboer en haal je ze niet in de supermarkt. Niet dat deze slecht zijn van kwaliteit, maar de visboer heeft er net iets meer verstand van. Hij kan je goede tips geven en waarschijnlijk zijn de mosselen verser dan vers. Mosselen worden levend verkocht. Na de vangst blijven ze maar een paar dagen in leven zonder water. Lang bewaren gaat dus niet. Eet daarom ook nooit mosselen na de houdbaarheidsdatum, de kans dat je ziek wordt is groot.
Stap 2: hoe maak je mosselen schoon?
Dit is een belangrijke stap. Wees secuur, ga er niet te gemakkelijk mee om. Doe de mosselen in een vergiet en spoel ze af met ruim koud water. Laat de kraan aanstaan terwijl je de mosselen stuk voor stuk met je handen (of een borstel) schoon spoelt. Kijk ze allemaal goed na. Is een schelp beschadigd? Gooi de mossel dan weg. Staat een mossel al open? Om te voorkomen dat je ziek wordt is het beter om deze ook weg te gooien.
Na het wassen hebben sommige mosselen nog wat viezigheid. Soms steekt er een plukje haar uit of zit er wat aanslag (schelpjes) op de buitenkant. Probeer dit eraf te halen met een mesje. De kans is namelijk groot dat dit loslaat tijdens het koken en in je gerecht terecht komt.
Stap 3: koken
Het koken van mosselen is niet zo moeilijk. Kook ze vooral niet te lang, dan worden ze taai. Als de mosselen open gaan staan zijn ze klaar. Dit is soms al na een paar minuten. Zorg dat het water al aan de kook is voordat je de mosselen in de pan stopt. Tijdens het koken roer je af en toe goed door de pan heen om te controleren of ze allemaal open staan.
Als de mosselen eenmaal gekookt zijn heb je de keuze uit ongelooflijk veel heerlijke recepten. Heb je er al eentje uitgezocht? Of zoek je nog wat inspiratie? Lees snel verder:
Lees ook: 5x de lekkerste recepten met mosselen
Lees ook:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.