Recepten met mosselen

Wist je dat mosselen veelal uit Nederlandse wateren komen? Dit weekdier leeft veel voor de kusten van Nederland en ook België. De meeste mosselen worden veelal verkocht in Frankrijk en België. Ga je tussen juli en april naar België? Grote kans dat je overal op de kaart moules frites ziet staan. Mosselen met friet. Dit is één van de traditionele recepten met mosselen. Ze worden gekookt met wat groenten en vervolgens geserveerd met dikke frieten. Overigens vind je ze ook veel op de kaart in het noorden van Frankrijk.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Een duurzaam mosseltje

Leuk weetje: mosselen hebben een relatief lage milieubelasting vergeleken met andere vlees- en vissoorten. Een duurzame keuze dus! Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit naar de True Price (de echte prijs) van mosselen blijkt namelijk dat mosselen relatief weinig belastend zijn voor het milieu en dat de productie van deze schelpdieren ook positieve effecten heeft op het Nederlandse ecosysteem. Ze beschermen de kust, filteren de zee en gebruiken ook nog eens CO2 voor de opbouw van hun schelp. Meer over het onderzoek lees je op de website van Wageningen University.

5x recepten met mosselen

We verzamelden vijf heerlijke recepten met mosselen. Dit weekdier is een stuk veelzijdiger dan je misschien wel denkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van wat Aziatische invloed door ze te koken in kokosmelk, een goede bouillabaisse of natuurlijk de echte Vlaamse mosselen?

1. Mosselen met weizenbier en bacon

Deze mosselen met weizenbier en bacon laten je optimaal genieten van één van de beste seizoenen van het jaar: het mosselseizoen. Knapperige spekjes en fris bier, wat is dat toch een fijne combinatie.

> naar het recept: mosselen met weizenbier en bacon

recepten met mosselen met weizenbier

2. Gegratineerde mosselen

Cozze gratinate; oftewel gegratineerde mosselen. Je kookt ze in een paar minuten gaar totdat de schelpen opengaan. Vervolgens verwijder je de bovenste schelp en gratineer je ze nog even in de oven. Om je vingers bij af te likken!

> naar het recept: gegratineerde mosselen

Gegratineerde mosselen

3. Vlaamse mosselen

Een authentiek Vlaams recept mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. In het seizoen staat deze variant in België en ook het noorden van Frankrijk overal op de kaart. Moules Frites. Serveer de mosselen met vers gebakken dikke frieten en wat mayonaise.

> naar het recept: Vlaamse mosselen

Recepten met mosselen

4. Mosselen in kokosmelk

We maken een uitstapje richting de Aziatische landen. Kook de mosselen eens in kokosmelk, dit garandeert een smaaksensatie die je niet snel vergeet. Voor wat pit gebruiken we verse rode pepers en ook wat verse koriander.

> naar het recept: mosselen in kokosmelk

mosselen in kokosmelk

5. Mosselen met tomaat en amandelen

Dit recept lijkt op de Vlaamse mosselen, maar is net even iets anders. Door cherrytomaten en amandelschaafsel toe te voegen krijgt dit gerecht een hele andere uitstraling. Extra lekker door de witte wijn en verse basilicum! Een beetje Italië op je bord.

> naar het recept: mosselen met tomaat en amandelen

Mosselen met tomaat en amandelen

Lees ook: