Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
recepten met mosselen met weizenbier

Mosselseizoen: 7x recepten met mosselen

Profielfoto van BasBas Erkens

Wist je dat het mosselseizoen officieel begint in juli en loopt tot in april? Zo genieten we negen maanden lang van verse mosselen, al zijn ze vanaf september het lekkerst. Of je nu een liefhebber bent of niet, probeer eens één van deze heerlijke recepten met mosselen.

Lees verder na de advertentie

Recepten met mosselen

Wist je dat mosselen veelal uit Nederlandse wateren komen? Dit weekdier leeft veel voor de kusten van Nederland en ook België. De meeste mosselen worden veelal verkocht in Frankrijk en België. Ga je tussen juli en april naar België? Grote kans dat je overal op de kaart moules frites ziet staan. Mosselen met friet. Dit is één van de traditionele recepten met mosselen.

Ze worden gekookt met wat groenten en vervolgens geserveerd met dikke frieten. Overigens vind je ze ook veel op de kaart in het noorden van Frankrijk.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mosselen recept

We verzamelden een aantal heerlijke recepten met mosselen. Dit weekdier is een stuk veelzijdiger dan je misschien wel denkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van wat Aziatische invloed door ze te koken in kokosmelk, een goede bouillabaisse of natuurlijk de echte Vlaamse mosselen?

Mosselen met ‘nduja

Mosselen met ‘nduja

In minder dan een half uur staat dit geweldige recept al op tafel, door ‘nduja toe te voegen krijgen de mosselen nét even wat meer pit.

Naar het recept
recepten met mosselen met weizenbier

Mosselen met weizenbier en bacon

Deze mosselen met weizenbier en bacon laten je optimaal genieten van één van de beste seizoenen van het jaar: het mosselseizoen. Knapperige spekjes en fris bier, wat is dat toch een fijne combinatie.

Naar het recept
Recepten met mosselen

Vlaamse mosselen

Een authentiek Vlaams recept mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. In het seizoen staat deze variant in België en ook het noorden van Frankrijk overal op de kaart. Moules Frites. Serveer de mosselen met vers gebakken dikke frieten en wat mayonaise.

Naar het recept
Mosselen met dragon en vermout

Mosselen met dragon en vermout

Droge vermout is niet alleen lekker om te drinken, je kunt er ook heerlijk mee koken. Dat bewijst dit mossel recept wel…

Naar het recept
Gegratineerde mosselen

Cozze gratinate (gegratineerde mosselen)

Cozze gratinate; oftewel gegratineerde mosselen. Je kookt ze in een paar minuten gaar totdat de schelpen opengaan. Vervolgens verwijder je de bovenste schelp en gratineer je ze nog even in de oven. Om je vingers bij af te likken!

Naar het recept
mosselen in kokosmelk

Mosselen in kokosmelk

We maken een uitstapje richting de Aziatische landen. Kook de mosselen eens in kokosmelk, dit garandeert een smaaksensatie die je niet snel vergeet. Voor wat pit gebruiken we verse rode pepers en ook wat verse koriander.

Naar het recept
Mosselen met tomaat en amandelen

Mosselen met tomaat en amandelen

Dit recept lijkt op de Vlaamse mosselen, maar is net even iets anders. Door cherrytomaten en amandelschaafsel toe te voegen krijgt dit gerecht een hele andere uitstraling. Extra lekker door de witte wijn en verse basilicum! Een beetje Italië op je bord.

Naar het recept

Een duurzaam mosseltje

Leuk weetje: mosselen hebben een relatief lage milieubelasting vergeleken met andere vlees- en vissoorten. Een duurzame keuze dus! Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit naar de True Price (de echte prijs) van mosselen blijkt namelijk dat mosselen relatief weinig belastend zijn voor het milieu en dat de productie van deze schelpdieren ook positieve effecten heeft op het Nederlandse ecosysteem.

Ze beschermen de kust, filteren de zee en gebruiken ook nog eens CO2 voor de opbouw van hun schelp. Meer over het onderzoek lees je op de website van Wageningen University.

Ons favoriete mosselen recept:

redactiefavoriet
Mosselen met ‘nduja

Mosselen met ‘nduja

In minder dan een half uur staat dit geweldige recept al op tafel, door ‘nduja toe te voegen krijgen de mosselen nét even wat meer pit.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 venkelknol (in dunne plakjes)
  • 1 teentje knoflook (in dunne plakjes)
  • 0,5 tl venkelzaad (gekneusd)
  • 50 g ‘nduja (pittige smeerworst – evt. chorizo in blokjes)
  • 150 ml witte wijn
  • 1 kg mosselen (schoongemaakt)
  • 0,5 bosje koriander (alleen de blaadjes – fijngehakt)

Bereiding

  1. Verhit de olie in een pan en bak er de venkel ca. 10 minuten in tot hij zacht en gekaramelliseerd is. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg het venkelzaad en de ‘nduja toe en druk de worst in stukjes met de achterkant van een houten lepel. Blus af met de wijn, voeg de mosselen toe en roer alles goed door elkaar.

  2. Zet een deksel op de pan, schud de pan regelmatig en kook ca. 5 minuten tot alle mosselen geopend zijn (verwijder mosselen die dicht blijven). Voeg de koriander toe, roer alles nogmaals goed door elkaar en serveer. Lekker met knapperig stokbrood.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Vinny Whiteman Styling: Alexander Breeze Foodstyling: Rosie Reynolds

Meer over mosselen? Lees dan ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!