Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
recepten voor flammkuchen

De geschiedenis van flammkuchen

In samenwerking met Tante Fanny
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Flammkuchen, letterlijk "brandende taart", is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Deze hartige taart wordt overal in Duitsland verkocht - van restaurants en cafés tot in biertuinen en op straat. Flammkuchen mit Speck wordt als maaltijd geserveerd op een houten bord of als een on the go snack. Hoewel flammkuchen een beetje op een dunne pizza lijkt is dit niet hoe het smaakt!

Geschiedenis van flammkuchen

De oorsprong van flammkuchen ligt in de Elzas. Dit is een streek die meerdere keren een deel van Duitsland is geweest en nu één van Frankrijks kleinste staten is. De Elzas ligt langs de westelijke oever van de rivier de Rijn en grenst aan Duitsland en Zwitserland. In de Elzas, ofwel Alsace, wordt het ook wel Tarte Flambe genoemd.

In de zeventiende eeuw werd de Elzas in beslag genomen door de Franse koning, Duitsland won het grondgebied terug na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. Frankrijk nam het gebied weer aan rond het einde van de eerste Wereldoorlog en in 1940 kwam de Elzas weer in Duitse handen na hun invasie van het land. Tot slot werd het gebied in 1944 bevrijd door Amerikaanse troepen en bleef het eigendom van Frankrijk.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

flammkuchen

Flammkuchen

Het verhaal achter flammkuchen gaat terug naar de dagen van belangrijke Alsace bakkers. Zij gebruikten overgebleven deeg als proefdeeg om de temperatuur van de door hout gestookte broodoven te meten om het brood voor de volgende dag te bakken. Dun uitgerold deeg werd in het midden van de oven geplaatst en als de oven de juiste warmte had bereikt werd het deeg binnen twee minuten gaar. Als de temperatuur te hoog was vatte het vlam. Je begrijpt het al, daardoor werd het dunne deeg flammkuchen natuurlijk genoemd. Eenmaal afgebakken als een knapperige cracker en belegd met wat crème fraîche, uien en spek ontstond uit dit ‘toeval’ de bekende “Elzasser Flammkuchen”.

Ook flammkuchen proberen?

Zelf flammkuchen maken is simpel. Je kunt je flammkuchen beleggen met je favoriete ingrediënten en er eindeloos mee variëren. Tante Fanny heeft sinds kort flammkuchendeeg in het assortiment. Het deeg is bakklaar en rechthoekig uitgerold op bakpapier. Voor een heerlijk gerecht is niet veel nodig: het verse flammkuchendeeg van Tante Fanny en wat verse ingrediënten. Van de bekende Elzasser Flammkuchen, varianten met pompoen, mozzarella, ham en rucola tot peren en cranberries of kersen en marsepein… Het is heerlijk! Zelf aan de slag?

Klik hier voor de heerlijke recepten van Tante Fanny

tantefanny flammkuchen

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!