Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
oudste wijnroute van Frankijk

De oudste wijnroute van Frankrijk bestaat 70 jaar!

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

De Elzas, of Alsace op z'n Frans, is een regio in het noordoosten van het land, tegen de Duitse grens. Je kent het misschien wel van de karakteristieke vakwerkhuizen, maar waar het gebied ook bekend om staat - misschien wel veel interessanter - is de 170 km lange wijnroute die er van noord naar zuid doorheen loopt. De zogenaamde Route des vins d’Alsace bestaat inmiddels 70 jaar, en dat moet gevierd worden.

De oudste wijnroute van Frankrijk

…oftewel La route des vins d’Alsace, bestaat dit jaar 70 jaar. Deze wijnroute is 170 kilometer lang en loopt dwars door de regio van het noordelijke dorpje Marlenheim naar het zuidelijkste dorpje Thann.

Wijnfestival

En om te vieren dat de route zo lang bestaat, wordt er van 23 april t/m 30 juli 2023 iedere zondag tussen 10.00 en 19.00 uur een wijnfestival georganiseerd in een wijngaard van één van de meer dan 100 deelnemende producenten. Er vinden verschillende workshops en proeverijen plaats, waardoor je de regio en hun wijnmakers goed leert kennen. De route is zowel met de auto als de fiets te volgen. Een overzicht van de locaties van de festivals kun je vinden op latourneedesterroirs.fr. Toegangskaartjes voor de festivals kosten € 5,- per persoon en zijn hier te boeken.

Vakantie in de Elzas

Zo’n bezoek aan de oudste wijnroute van Frankrijk is meteen een goed excuus om er een lang weekend of midweek weg van te maken. Vanaf Utrecht ben je met de auto al binnen 6 uur in Straatsburg. En wist je dat de Elzas de op twee na zonnigste streek in Frankrijk is én de meeste sterrenzaken van het land heeft? Des te meer reden om een trip te plannen dus!

Wijnen uit de Elzas

De Elzas doet misschien Duits aan, met de typische huizen en flammkuchen die overal op het menu staan. Dat komt omdat het gebied in de historie meerdere keren van ‘eigenaar’ is gewisseld. De Elzassers zelf noemen hun regio het liefst vooral uniek, net als hun wijnen. De stuk voor stuk zeer aromatische wijnen worden vernoemd naar de druiven waar ze van gemaakt zijn, met elk een eigen herkenbare smaak. Van strak droog tot uitgesproken zoet: tussen de vins d’Alsace zit voor ieder wat wils. Herkenbaar voor de wijnen zijn de lange, slanke flessen, die ook wel Flûtes d’Alsace worden genoemd. Ga je die kant op, neem dan zeker een doosje (of twee) mee naar huis om nog lekker lang na te genieten van je bezoek!

Recept: flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek

Wil je thuis alvast genieten van een beetje Elzas? Duik dan gelijk de keuken in met dit heerlijke flammkuchen recept.

> naar het recept: flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek

recepten voor flammkuchen

Lees ook: zo organiseer je thuis een wijnproeverij in 5 stappen

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!