
Ga je op vakantie naar Duitsland? Dan wil je naast de rijke cultuur en prachtige natuur vast ook genieten van lekker eten. Daarom hebben wij een aantal typisch Duitse gerechten voor jou op een rijtje gezet zodat jij weet welk Duits eten je echt eens moet proberen.
Lees verder na de advertentie
Typisch Duits eten
Al staat Duitsland culinair misschien niet heel hoog aangeschreven, de keuken kent ontzettend veel heerlijke gerechten. Wat denk je bijvoorbeeld van knapperige pretzels of een klassieke aardappelsalade? Dit is echt typisch Duits eten dat zeker de moeite waard is. Lees snel verder om te ontdekken welke lokale lekkernijen jij tijdens je reis zeker niet mag missen of natuurlijk gewoon lekker zelf thuis kunt maken!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Duitse gerechten
Probeer onderstaande recepten uit in een restaurant in Duitsland of ga zelf in de slag in de keuken!

Sauerbraten met knolselderijgratin
Is er typischer Duits eten dan sauerbraten? Waarschijnlijk niet, want het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Duitsland. Het is dan ook een van de bekendste gerechten en bestaat uit vlees dat ter bereidingen dagenlang gemarineerd wordt. Door de zuren in de marinade wordt het vlees lekker mals en dat smaakt heerlijk. Zeker proberen dus! Het wordt vaak geserveerd met traditionele bijgerechten als rodekool, knoedels of gekookte aardappels.

Duitse aardappelsalade
Al kent elk land zijn eigen variant, de Duitse aardappelsalade is misschien wel de bekendste. De aardappelsalade maken ze traditioneel met smaakmakers als augurk, bieslook en krachtige bouillon. De aardappelen blijven wat grover dan wij in Nederland gewend zijn en dit maakt de salade lekker robuust.

Pretzels
Ga je naar een Duitse biergarten? Bestel dan naast je halve liter ook een snack. Pretzels zijn een heerlijke optie. De hartige krakelingen smaken een tikkeltje zout en zijn éxtra lekker met een likje boter erop. Hierdoor zijn ze ook heel geschikt voor het ontbijt.

Berlinerbollen
Liever zoet? Dan is de lokale lekkernij van de hoofdstad meer wat voor jou. De Berlinerbol heeft wat weg van een donut en is gevuld met jam. Dit maakt het een echte traktatie voor elke lekkerbek. Gelukkig zijn ze door heel het land verkrijgbaar.

Forel met amandelen en peterselie-aardappeltjes
Bij typisch Duits eten denk je misschien eerder aan vlees dan vis. Dat is niet zonder reden, want het land heeft natuurlijk een kleine kuststrook. Wel kent het veel binnenlandse rivieren en meren waardoor het eten van zoetwatervissen meer gangbaar is. Denk bijvoorbeeld aan forel. In combinatie met de klassieke peterselie-aardappeltjes is dit een recept om van te smullen.

Schnitzel
Ben je wel in Duitsland geweest als je geen schnitzel hebt gegeten? Het gepaneerde vlees staat op elke menukaart, al komt het gerecht stiekem eigenlijk uit Oostenrijk. Je eet het met een schijfje citroen en bradkartoffelen. Je bestelt het als hoofdgerecht, of gewoon lekker voor de lunch.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50

Sauerbraten met knolselderijgratin
Is er typischer Duits eten dan sauerbraten? Waarschijnlijk niet, want het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Duitsland. Het is dan ook een van de bekendste gerechten en bestaat uit vlees dat ter bereidingen dagenlang gemarineerd wordt. Door de zuren in de marinade wordt het vlees lekker mals en dat smaakt heerlijk. Zeker proberen dus! Het wordt vaak geserveerd met traditionele bijgerechten als rodekool, knoedels of gekookte aardappels.
Ingrediënten
Bereiding
Kneus de peperkorrels. Pel en snipper de ui. Schil de wortel en snijd hem in plakjes. Meng de wijn met de azijn, de laurierblaadjes, de jeneverbessen, de peperkorrels, de wortel en de ui. Bestrooi het vlees met zout en peper en leg het in de marinade. Dek goed af en laat ca. 2-3 dagen marineren. Draai het vlees af en toe om.*
Neem het vlees uit de marinade en dep het goed droog met keukenpapier. Bind het vlees op met keukengaren. Verhit de boter in een grote braadpan en braad er het vlees ca. 10 minuten rondom in. Giet de marinade over het vlees en leg de deksel op de pan. Laat het vlees ca. 2,5 uur op laag vuur rustig sudderen.
Pel en snipper de knoflook. Schil de knolselderij en snijd hem in reepjes. Breng de slagroom met de knoflook en de rozemarijn aan de kook en laat ca. 3 minuten koken. Voeg de knolselderij toe en kook hem op matig vuur gaar in de room. Roer het geheel goed door. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Giet als de knolselderij net gaar is het mengsel in een ingevette ovenschaal en strooi er de kaas overheen. Bak de gratin 15-20 minuten in de oven.
Neem het vlees uit de pan en laat het even rusten. Zeef de saus en doe hem terug in de pan. Meng het aardappelzetmeel met 2 el water en bind er de saus mee. Snijd het vlees in plakken en serveer met de saus en de gratin.
Foto’s: foodies
Onze tips

Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten

Weekendproject: zelf pretzels maken

Restaurants in Keulen: de beste brouwerijen, hotspots en tips

Restaurants in Düsseldorf: de beste hotspots & tips

Deze Tsjechische gerechten moet je proeven tijdens je citytrip in Praag

Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots en tips

OPEN MOUTH Food Festival in Hamburg: dit wil je niet missen

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.