Bereiding

 
* Let bij het bakken van de forel goed op de temperatuur. De amandelen verbranden snel.
Evelijn: “Weissburgunder is de Duitse benaming voor de druif pinot blanc. Dit is zo’n wijn die je altijd in huis zou kunnen hebben, want hij is met eten zeer breed inzetbaar. Heerlijk bij groente, maar ook een match made in heaven met deze forel. Hij heeft smaken van gele appel, peer, maar ook citrus en heeft een wat ingetogen karakter. Absoluut dus geen overheerser, hij complementeert juist de delicate smaken van de vis.”
Huib: “Ik teken zonder meer voor weissburgunder. Dit is een druif die onze oosterburen ‘in de vingers hebben’. Maar zoals altijd zijn er spannende alternatieven. Er is een heel bijzondere Duitse wijn die op het schap opvalt als geen ander. Het is de frankenwein (gemaakt van silvaner) die van oudsher wordt gebotteld op de zogenaamde bocksbeutel (zo’n platte buikvormige fles). Dit is één van de echt droge witte pareltjes van Duitsland en oprecht een ideale partner voor de subtiele forel met amandelen.”

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout.
  2. Dep de forellen goed droog en wentel ze in de bloem. Wentel ze in het eiwit en strooi er de amandelen overheen. Verhit de olie en 2 el boter in een ruime koekenpan en bak er de forellen op matig vuur ca. 3 minuten aan beide kanten in.*
  3. Was de peterselie en schud hem goed droog. Hak de peterselie fijn. Giet de aardappels af en stoom ze droog. Meng 1 el boter en de peterselie door de aardappels en breng op smaak met zout en peper.
  4. Snijd de citroen in schijfjes. Serveer de forel met de aardappeltjes en de citroen.

Foto’s: foodies