Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Pretzels

Pretzels

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

  • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 5

Deeg

Natronloog

Extra nodig

Rudolph: "Volgens de legende werd de pretzel al in het jaar 610 gebakken door Italiaanse monniken als traktatie om jonge kinderen te belonen voor het leren van hun gebeden. De specifieke vorm is een verwijzing naar de kruislings voor het lichaam gevouwen armen tijdens het bidden. Deze belangrijke betekenis zou tevens kunnen verklaren waarom de vorm van de pretzel, in ons land bekend als krakeling, internationaal het symbool is geworden voor de bakkerij, wat je terugziet in de rijke variatie aan uithangborden. De typische mahoniebruine kleur van de pretzels ontstaat door het deeg te dompelen in natronloog, een waterige oplossing van natriumhydroxide. Je kunt het deeg natuurlijk ook bestrijken met geklutst ei, alleen krijg je dan niet de karakteristieke smaak en kleur van de originele pretzels. Natriumhydroxidekorrels zijn online te koop. Bewaar de natronloog na gebruik in een goed afgesloten glazen pot voor eventueel later gebruik."

Bereiding

  1. Meng voor het deeg in een kom het water, de gist en de suiker. Voeg de bloem, het zout en de boter toe en kneed alles tot een soepel deeg.

  2. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in vijf stukken. Rol die elk uit tot een lengte van circa 70 cm en vorm er pretzels van. Dek de pretzels af met plasticfolie en laat ze circa 12 uur rijzen in de koelkast.

  3. Als je de pretzels wilt onderdompelen in natronloog is het handig om ze eerst 30 minuten in de vriezer te leggen. Hierdoor worden ze wat steviger en behouden ze hun mooie krakelingvorm tijdens het onderdompelen. Als je de pretzels alleen met ei wilt bestrijken is invriezen natuurlijk niet nodig.

  4. Verwarm de oven voor op 225 °C. Trek plastic handschoenen aan. Meng het koude water met de natriumhydroxidekorrels. Roer rustig tot de korrels helemaal zijn opgelost.

  5. Dompel de pretzels circa 30 seconden onder in het natronmengsel en haal ze er met een draadspaan uit. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze circa 15 minuten rusten en aandrogen. De pretzels hebben nu ook even de tijd om weer te ontdooien. Bestrooi ze intussen met wat grof zout.

  6. Bak de pretzels circa 15 minuten in de oven tot ze een mooie donkerbruine ‘beitskleur’ hebben. Besproei ze meteen uit de oven met een fijne nevel van koud water zodat ze heel mooi gaan glanzen. Laat ze enigszins afkoelen en eet ze liefst zo vers mogelijk.

© Receptuur: Rudolph van Veen Foto’s & Styling: Mitchell van Voorbergen & Appie Busser

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Rudolph’s Bakery 2

€ 34,99
Rudolph's Bakery 2