Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
zelf pretzels maken

Weekendproject: zelf pretzels maken

Advertentie

Tot voor kort alleen te koop op een New Yorkse straathoek of Duitse biergarten, maar binnenkort ook bij jou thuis! We gaan zelf pretzels maken.

Ingrediënten voor 8 stuks

  • 1 tl droge gist
  • 1 el lichte basterdsuiker
  • 500 g + extra bloem
  • 1 tl zout
  • 125 ml melk – lauw
  • 40 g boter – gesmolten
  • 2 el baking soda
  • olie – om in te vetten
  • grof zeezout, maanzaad of sesamzaad

Alles in huis? Aan de slag, we gaan zelf pretzels maken!

1. Zelf pretzels maken doe je zo: meng de gist en de suiker met 140 ml lauw water en roer goed door. Laat 15 minuten staan tot het gaat schuimen. Meng 500 g bloem, het zout, de melk en de boter in een grote kom en roer het gistmengsel erdoorheen.

2. Kneed het geheel op een licht met bloem bestoven werkblad in 8-10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg in een grote kom afgedekt op een warme plaats 1,5 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Stort het deeg op het werkblad en kneed het nogmaals kort door. Verdeel het deeg in 8 stukken. Dek het deeg af met een vochtige doek tijdens het vormen.

3. Rol ieder stuk deeg uit tot een dunne rol van ca. 50 cm. In het midden dikker en aan de uiteinden dunner.

zelf pretzels maken  zelf pretzels maken  zelf pretzels maken

4,5,6,7 Draai het deeg in een pretzelvorm zoals op de foto’s en knijp de dunne eindjes deeg vast. Leg de pretzels op een met bloem bestoven bakplaat met de dunne eindjes naar beneden en laat 30 minuten staan. Dit helpt een mooie korst te vormen.

   zelf pretzels maken  zelf pretzels maken

8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Breng een steelpan met water aan de kook en roer er de baking soda doorheen. Dompel met een schuimspaan iedere pretzel 2 seconden onder in het kokende water. Laat goed uitlekken en leg ze op een ingevette bakplaat.

9. Bestrooi de pretzels met zeezout, maanzaad of sesamzaad naar keuze. Bak de pretzels 15-18 minuten in de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.

Klaar met zelf pretzels maken? Maak dan ook eens zelf bagels!

zelf pretzels maken    zelf pretzels maken

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & Foodstyling: Janine Ratcliffe Foto’s: Lara Holmes Styling: Mike Cutting

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!