
Ingrediënten voor 8 stuks
Lees verder na de advertentie
- 1 tl droge gist
- 1 el lichte basterdsuiker
- 500 g + extra bloem
- 1 tl zout
- 125 ml melk – lauw
- 40 g boter – gesmolten
- 2 el baking soda
- olie – om in te vetten
- grof zeezout, maanzaad of sesamzaad
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Alles in huis? Aan de slag, we gaan zelf pretzels maken!
1. Zelf pretzels maken doe je zo: meng de gist en de suiker met 140 ml lauw water en roer goed door. Laat 15 minuten staan tot het gaat schuimen. Meng 500 g bloem, het zout, de melk en de boter in een grote kom en roer het gistmengsel erdoorheen.
2. Kneed het geheel op een licht met bloem bestoven werkblad in 8-10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg in een grote kom afgedekt op een warme plaats 1,5 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Stort het deeg op het werkblad en kneed het nogmaals kort door. Verdeel het deeg in 8 stukken. Dek het deeg af met een vochtige doek tijdens het vormen.
3. Rol ieder stuk deeg uit tot een dunne rol van ca. 50 cm. In het midden dikker en aan de uiteinden dunner.
4,5,6,7 Draai het deeg in een pretzelvorm zoals op de foto’s en knijp de dunne eindjes deeg vast. Leg de pretzels op een met bloem bestoven bakplaat met de dunne eindjes naar beneden en laat 30 minuten staan. Dit helpt een mooie korst te vormen.
8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Breng een steelpan met water aan de kook en roer er de baking soda doorheen. Dompel met een schuimspaan iedere pretzel 2 seconden onder in het kokende water. Laat goed uitlekken en leg ze op een ingevette bakplaat.
9. Bestrooi de pretzels met zeezout, maanzaad of sesamzaad naar keuze. Bak de pretzels 15-18 minuten in de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.
Klaar met zelf pretzels maken? Maak dan ook eens zelf bagels!
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & Foodstyling: Janine Ratcliffe Foto’s: Lara Holmes Styling: Mike Cutting
Onze tips

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.