Advertentie
Ingrediënten voor 8 stuks
- 1 tl droge gist
- 1 el lichte basterdsuiker
- 500 g + extra bloem
- 1 tl zout
- 125 ml melk – lauw
- 40 g boter – gesmolten
- 2 el baking soda
- olie – om in te vetten
- grof zeezout, maanzaad of sesamzaad
Alles in huis? Aan de slag, we gaan zelf pretzels maken!
1. Zelf pretzels maken doe je zo: meng de gist en de suiker met 140 ml lauw water en roer goed door. Laat 15 minuten staan tot het gaat schuimen. Meng 500 g bloem, het zout, de melk en de boter in een grote kom en roer het gistmengsel erdoorheen.
2. Kneed het geheel op een licht met bloem bestoven werkblad in 8-10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg in een grote kom afgedekt op een warme plaats 1,5 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Stort het deeg op het werkblad en kneed het nogmaals kort door. Verdeel het deeg in 8 stukken. Dek het deeg af met een vochtige doek tijdens het vormen.
3. Rol ieder stuk deeg uit tot een dunne rol van ca. 50 cm. In het midden dikker en aan de uiteinden dunner.
4,5,6,7 Draai het deeg in een pretzelvorm zoals op de foto’s en knijp de dunne eindjes deeg vast. Leg de pretzels op een met bloem bestoven bakplaat met de dunne eindjes naar beneden en laat 30 minuten staan. Dit helpt een mooie korst te vormen.
8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Breng een steelpan met water aan de kook en roer er de baking soda doorheen. Dompel met een schuimspaan iedere pretzel 2 seconden onder in het kokende water. Laat goed uitlekken en leg ze op een ingevette bakplaat.
9. Bestrooi de pretzels met zeezout, maanzaad of sesamzaad naar keuze. Bak de pretzels 15-18 minuten in de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.
Klaar met zelf pretzels maken? Maak dan ook eens zelf bagels!
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & Foodstyling: Janine Ratcliffe Foto’s: Lara Holmes Styling: Mike Cutting
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Willem van Santen
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.