Stedentrip Keulen: de beste brouwerijen, restaurants en hotspots
In samenwerking met Köln Tourismus
Move over, Berlijn. Keulen is dé plek om te bezoeken met een stedentrip. Niet alleen om de prachtige binnenstad te bezichtigen, maar ook om heerlijk te eten en de rijke biercultuur te ontdekken. Marieke deelt alvast welke restaurants, brouwerijen en hotspots je niet mag missen in Keulen!
Hotspots in Keulen
Ben je van plan om op stedentrip naar Keulen te gaan? Goed idee! De stad ligt net over de grens en is het gehele jaar door ontzettend leuk om te bezoeken. Het grote voordeel is dat je met minimale reistijd in een van de grootste steden van Duitsland bent. Want wist je dat Keulen na Berlijn, Hamburg en München komt? De stad over de grens wordt helaas vaak nog vergeten voor een stedentrip. Zonde, want dan loop je al deze heerlijke hotspots mis! Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Stedentrip Keulen
Keulen wordt ook wel Köln of Cologne genoemd en heeft een rijke geschiedenis die ver terug gaat tot in de Romeinse tijd. Het oude stadcentrum is helaas in de oorlog grotendeels verwoest maar nog steeds kent de stad genoeg historische bezienswaardigheden zoals de imposante dom. Naast de vele kerken staat Keulen ook bekend om de grote viering van carnaval en de lokale Kölsch. Dit laatste maakt Keulen voor mij de perfecte bestemming voor een stedentrip voor foodies, lees snel verder om te ontdekken waarom!Kölsch: bier uit Keulen
De reden dat Keulen de perfecte bestemming voor een stedentrip voor foodies is, is het bier. Hoe kan het ook anders in Duitsland? Maar vergis je niet, hierin verschilt Keulen wel degelijk van andere bestemmingen over de grens. Het bier uit Keulen is namelijk uniek in zijn soort. Het lokale bier wordt Kölsch genoemd en mag alleen in de omgeving gebrouwen. Dit is wettelijk beschermd, net als bij Champagne of Cognac. Het bier heeft een hoge gisting en een typerende lichte smaak. Traditioneel wordt het geschonken in kleine glaasjes die in de zogenaamde Brauhäuser worden bijgevuld uit houten vaten totdat je een viltje op het glas legt. Let hier dus goed op als je niet te veel wilt drinken, of een kroegentocht wilt maken. Dit laatste is zeker een aanrader want elk lokaal Brauhaus brouwt zijn eigen versie van het bier.Brouwerijen in Keulen
De lokale brouwerijen zijn een must-visit tijdens een bezoek aan Keulen. Niet alleen voor het bier, maar ook voor de traditionele Duitse gerechten op de kaart. Denk bijvoorbeeld aan sauerbraten en schnitzel maar ook eigenzinnige lokale lekkernijen zoals Halver Hahn ("halve kip" - eigenlijk een half roggebroodje met een dikke plak oud-Hollandse kaas en mosterd) of Himmel un Äd (aardappelpuree met appelmoes en gebakken bloedworst). Wie het échte Keulen wil leren kennen raad ik aan om een rondje te maken langs Brauhaus Früh, een van de grootste en bekendste brouwerijen midden in het centrum, Brauhaus SionBrauhaus Päffgen, Sünner im Walfisch en Peters Brauhaus als afsluiter. De laatste zaak heeft het meest uitgebreide menu en zo weet je zeker dat er ook voor jou wat tussen zit. Vergeet dan vooral niet een keertje omhoog te kijken: het plafond met glas-in-lood is prachtig!Snelle hotspots in Keulen
Naast de lokale brouwerijen kent Keulen nog veel meer restaurants waar je een snelle hap kunt eten. Niet te veel poespas, niet te lang zitten en vooral heel érg lekker eten! In deze tentjes ben je dan ook niet teveel kwijt. Da's mooi meegenomen tijdens je stedentrip Keulen. Rievkoochebud Reibekuchen Aardappelpannenkoeken zijn een lokale delicatesse en je haalt ze het beste bij Rievkoochebud Reibekuchen, een klein zaakje zonder zitjes, maar mét ontzettend lekker eten. De traditionele pannenkoekjes zijn hier heerlijk knapperig van buiten en ietwat zacht van binnen. Lekker als lunch of snack in combinatie met appelmoes of knoflooksaus.Haxenhaus zum Rheingarten Een ander traditioneel gerecht is Haxen; de poot van het varken wordt in Duitsland gebakken totdat de binnenkant boterzacht is en de buitenkant knapperig. Meestal geserveerd met sauerkraut of aardappelpuree, maar bij dit unieke restaurant in Keulen staan er meer dan 14 variaties op het menu. Stevige kost en echt eentje voor de liefhebbers dus. Kebapland De Turkse gemeenschap is in Keulen relatief groot waardoor deze keuken goed gerepresenteerd is. De meest populaire hotspot is Kebapland waar de rijen steevast voor de deur staan. Ik heb hierdoor zelf de bekende Adana kebap niet kunnen proeven maar de lange wachtrijen zeggen genoeg. Leuk om te combineren met een streetart-tour door de wijk. Spacca Napoli Wie liever Italiaans dan Duits eet, is bij Spacca Napoli aan het juiste adres. Deze pizzeria in Keulen heeft meer dan twintig Napolitaanse pizza's op het menu waaronder klassiekers als Margharita en tonijn maar ook verrassendere variaties zoals een pizza met artisjokkencrème en spek. Zo zit er voor iedereen wel wat tussen!
Aziatisch eten in Keulen
Aziatisch eten is er ook in overvloed, dat bewijzen deze restaurants in Keulen wel. De volgende adresjes zijn zeker het bezoeken waard: Chum Chay Vietnamees eten doe je het beste bij Chum Chay. Het restaurantje heeft een authentiek Aziatische sfeer en enkel vegetarische gerechten op het menu staan. Goed om van tevoren weten is dat je alleen contant kunt betalen. Cafe 1980 De liefhebbers van een goede Bánh Mi kunnen hun hart ophalen bij Cafe 1980. Het bekende broodje uit Vietnam wordt de beste van de stad genoemd. Ze hebben er de klassieker met paté en gegrild varkensvlees maar ook ook met kip, gamba's en zelfs een vegan variant. Bai Lu Noodles Liever slurpen uit een kom goede noodles? Ga dan naar dit zaakje waar ze de beste Chinese noedelsoep verkopen. Alles is er huisgemaakt; van de bouillon tot aan de noedels zelf. Een fijne uitvalsbasis voor een snelle hap in het hart van de stad.Restaurants in Keulen
In deze restaurants kun je erg goed uit eten in Keulen. Geen snelle daghap, maar ook niet per se haute cuisine. Zoek je een lekker restaurant in Keulen uit eten te gaan na een dagje door de stad slenteren? Bekijk dan snel deze tips! Il Bagutta Wie gek is op Italiaans eten en net wat luxer uit eten wil gaan dan bij de pizzeria, is Il Bagutta een goede tip. Het restaurant kent enkel lovende recensies en de anti pasti schijnt er net zo geweldig te zijn als de sfeer. Neem vooral plaats in de binnentuin; daar is het heerlijk vertoeven! Tigermilch Wie bekend is met de Peruaanse keuken, kan de naam vast wel plaatsen. Het nationale gerecht ceviche wordt namelijk met tijgermelk gemaakt. Ken jij dit nog niet? Dan moet je deze zaak zeker bezoeken. Door het shared dining concept kun je lekker veel proeven en dat wil je zeker; ze hebben een Gault & Millau onderscheiding.Caruso Pastabar Wanneer een pastabar wordt vermeldt in de Michelingids, weet je dat het goed zit. De eigenaren komen oorspronkelijk uit Napels en weten door hun roots heel goed hoe ze lekkere pasta kunnen maken. Houdt er wel rekening mee dat je enkel per menu kunt bestellen. Grubers Restaurant Heerlijk al dat internationale eten, maar wil je in Duitsland stiekem toch gewoon een schnitzel eten? Ga dan naar Grubers restaurant voor de beste van de stad. Je zult niet verrast zijn dat het hier altijd bomvol zit. NENI Restaurant NENÍ ken je misschien wel want het is ook een toffe hotspot in Amsterdam. Het Midden-Oosterse restaurant zit echter ook in Keulen en op een wel héél gave locatie mét rooftop bar. Dat maakt het alleen al een aanrader voor wie een fantastisch uitzicht wil hebben.
Chique uit eten in Keulen
Wil je een fancy diner of luxe uit eten in Keulen? Dan kom je in deze stad ook heel erg goed aan je trekken. Keulen heeft de laatste jaren namelijk echt terrein gewonnen op culinair gebied en kent inmiddels meer dan dertien sterrenzaken. Deze chique zaken bundelen elk jaar eind augustus/begin september hun krachten om samen een reeks toffe events neer te zetten. Ik had het geluk om Keulen tijdens deze Fine Food Days te bezoeken en dat is zeker een aanrader. Mocht je jouw stedentrip naar Keulen nog niet geboekt hebben, houd de data dan in gedachten! Maison Blue Wie aan chique eten denkt, denkt al gauw aan de Franse keuken en hiervoor ben je bij Maison Bleu aan het juiste adres. Al bestaat het familiebedrijf al bijna twintig jaar, de keuken gaat met zijn tijd mee en serveert moderne gerechten die hoog aangeschreven staan. Limbourg Voor klassiek Franse gerechten kun je ook bij restaurant Limbourg terecht in Keulen. Het menu wisselt er elke acht weken waardoor je kunt blijven terugkomen. Schuif ook zeker eens op de derde zondag van de maand; dan hosten ze toegankelijke lunch waarbij iedereen zijn eigen bordje kan vullen van het rijkgevulde buffet. ITO Je verwacht misschien geen Japanse fine-dining in Duitsland, maar toch kan het. Chef Kengo Nishimi combineert traditionele Japanse gerechten met een moderne Europese twist. Extra speciaal is om vooraan de zaak plaats te nemen zodat je de sushi voor je neus gemaakt kan zien worden.Sahila Restaurant Sahila draagt met trots een ster en daarmee werd chef Julia Klomp de jongste sterrenchef van Duitsland. Ze wordt geroemd om haar creatieve en internationale gerechten waarvoor ze inspiratie opdeed tijdens haar reizen. Misschien kun jij tijdens je stedentrip naar Keulen ook wat inspiratie opdoen? Let op: zondags zijn ze gesloten. Phaedra Dat Grieks eten veel meer is dan een pitabroodje met tzatziki en kebab, bewijst dit fantastische restaurant wel. Wat denk je bijvoorbeeld van heilbot met balsamico beurre blanc, tomatenrisotto of huisgemaakte mezze? Een Mediterraan restaurant van hoog niveau om naar terug te komen. Ox & Klee Met twee sterren sluiten we dit lijstje met hotspots af met een topper. Het creatieve restaurant biedt twee menu's het vegetarische Ox menu en het Klee menu waarbij ook vis en vlees geserveerd worden. De opzet van beiden menu's is verder hetzelfde en neemt je mee op ontdekkingsreis langs de verschillende basissmaken. Must-try!
Dit bericht op Instagram bekijkenEen bericht gedeeld door SASCHA PERRONE | ESSBERICHTE (@essberichte)
Lees ook:
Duits eten: dit wil je proberen over de grens
Deze culinaire steden in Europa mag je niet missen
Dit zijn de leukste restaurants in Amsterdam
Advertentie
Onze tips
La Isla Bonita: zon, zee en Lobster Fest in Belize
Le Petit Chef: kleinste chef-kok ter wereld verovert Amsterdam
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in New York: de beste hotspots & tips
Restaurants in Amsterdam: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen
Restaurants in Eindhoven: dit zijn beste tips & hotspots
Restaurants in Den Haag: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Australische BBQ: 5x recepten én tips
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Restaurants in Valencia: de beste hotspots, barretjes & tips
Riviercruises saai? Deze culinaire cruise niet!
Australische BBQ: alles over deze traditie
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.