Deze producten wil je op vakantie meenemen uit de Duitse supermarkt
Iedereen denkt bij Duitsland aan grote pullen bier en schnitzels, maar onze oosterburen hebben veel meer lekkers te bieden. Ben je op vakantie in Duitsland? Neem dan eens een goed kijkje in de Duitse supermarkt. Welke producten moet je vooral proeven en misschien wel meenemen naar huis? Bekijk het lijstje met onze favorieten!
Advertentie
Producten uit de Duitse supermarkt
Ga je op vakantie naar Duitsland, rijd je er doorheen of woon je toevallig dichtbij de Duitse grens? Dan mogen deze producten uit de Duitse supermarkten niet ontbreken in jouw voorraadkast!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Zuurdesembrood
Laten we eerlijk zijn, je moet ervan houden. Maar ik verkies persoonlijk het stevige Duitse Landbrot altijd boven de slappe Nederlandse boterhammen. Het verschil tussen het Nederlandse en Duitse brood? Het Duitse brood is gemaakt met zuurdesem, terwijl het Nederlandse brood rijst door de toevoeging van gist. Vroeger was trouwens alle brood zuurdesembrood en ook in Nederland werd nog zo'n tachtig jaar geleden niets anders gegeten.
De overgang naar gistbrood kwam pas toen we brood halverwege de twintigste eeuw massaal en fabrieksmatig zijn gaan produceren. Gistdeeg rijst namelijk sneller dan desemdeeg en de productie is daardoor makkelijker en goedkoper. In Duitsland blijven ze trouw aan de traditie en maken ze brood nog steeds zoals vroeger, met desem. Maak er vooral je voordeel mee en koop in de Duitse supermarkt een paar flinke broden. Luchtdicht verpakt en ingevroren kun je ze tot vier weken bewaren. Heb je de smaak te pakken, ga dan aan de slag met je eigen zuurdesemstarter!
Augurken
De Spreewaldgurken is een van de weinige producten uit de voormalig DDR die nog steeds gemaakt worden en enorm populair zijn. Deze augurken met een originele receptuur dragen zelfs het Europese keurmerk van Beschermde Oorsprongsbenaming.
In de Duitse supermarkt vind je ze gesteriliseerd in een glazen pot, maar zoek ook vooral in het koelvak naar verse augurken. Deze zitten in plastic emmertjes en er staat meestal 'frisch vom Fass' op de verpakking. Deze verse augurken komen direct uit het vat en zijn gefermenteerd in plaats van gesteriliseerd, dus naast lekker ook hartstikke goed voor je darmflora.
Thee
Als je in de Duitse supermarkt het aanbod aan verpakte thee hebt bekeken, zal het thee-assortiment eenmaal terug in Nederland waarschijnlijk een beetje tegenvallen. In Duitsland hebben ze heel veel verschillende soorten thee, van pure en gearomatiseerde groene en zwarte thee tot uiteenlopende kruiden- en vruchtensoorten die je in de Nederlandse supermarkt niet vindt.
Ik ben vooral fan van de vruchtensoorten gemaakt van gedroogd fruit. Deze bevatten trouwens geen echte thee en kun je dus gerust ook in de avond drinken. Mijn favoriet is de Herzkirsche van het Duitse merk Teekanne met een dieprode kleur en een heerlijke kersensmaak.
Spätzle
Spätzle of Knöpfle zijn een typische pastasoort in de vorm van sliertjes die heel populair is in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Tirol. Traditioneel eet je ze met ui en spek, maar ook met zuurkool of varkensreepjes in roomsaus zijn ze heel lekker. In de Duitse supermarkt vind je gedroogde en gekoelde Spätzle voor een vriendelijk prijsje.
Wil je ze thuis zelf maken? Dan is het een goed idee om in Duitsland een speciale Spätzlehobel aan te schaffen. Dat is een soort rasp die je boven de pan met kokend water zet. Zo kun je van het deeg slierten maken die direct in het kokende water vallen.
Zelf käsespätzle maken?
Käsespätzle
Een geweldig Oostenrijks gerecht met kaas is käsespätzle. Je maakt dit pastagerecht met een spätzlerasp. Als je ’m eenmaal hebt, is deze pasta een supersimpel gerecht waar je gasten mee kunt verrassen. Ik vind het heerlijk én makkelijk om er prei in mee te bakken. Liever een klassieke versie? Laat de prei achterwege, en serveer met gefrituurde ui erbovenop.
Lebkuchen
Lebkuchen oftewel koek met speculaaskruiden die het meest lijkt op ontbijtkoek of speculaas, vind je in Duitsland in alle soorten en maten. In de supermarkt kun je kiezen uit veel verschillende koekjes, bijvoorbeeld met suiker- of chocoladeglazuur.
Op de markt vind je vaak deze schattige Lebkuchen-hartjes met een leuke boodschap voor degene aan wie je het geeft. De koek kun je vers opeten, maar je kunt hem ook bewaren als aandenken. De koek droogt langzaam uit maar bederft niet, dus kun je hem nog lang bewaren.
Schwarze Herrenschokolade
Wil je een leuke man blij maken met een origineel cadeautje? In Duitsland verkopen ze deze Schwarze Herren-Schokolade die speciaal voor mannen is bedoeld. Extra puur, extra bitter en in een extra stoere verpakking.
Kruidenbitter
In Duitsland houden ze van bittertjes, dat staat als een paal boven water. Je hoeft er ook niet speciaal voor naar de slijter, in Duitsland verkopen ze sterkedrank gewoon in de supermarkt. Jägermeister is het bekendste Duitse kruidenbitter, maar je vindt er veel meer soorten.
Lust je op z'n tijd een glaasje kruidenbitter? Dan kun je op vakantie het beste het aanbod goed bekijken, want de prijzen liggen over het algemeen veel lager dan in Nederland.
Vleeswaren uit de Duitse supermarkt
In Duitsland hebben ze een hele lange worst- en vleeswarentraditie. Er bestaan daarom honderden verschillende soorten worst en vleesbeleg. Deze variëren ook nog eens per regio, dus ga gewoon tijdens je vakantie naar de Duitse supermarkt en ontdek zelf het aanbod. Een aantal populaire vleeswaren in Duitsland zijn:
- Leberkäse:
Dit vleesproduct bestaat uit zeer fijngemalen varkensvlees en lijkt het meest op boterhamworst of cornedbeef. Je eet hem vaak in dikke plakken op brood. - Schwarzwälder-Schinken:
Deze ham met een beschermde benaming komt uit het Duitse Zwarte Woud en wordt droog gepekeld. - Münchner Weißwurst:
Deze worstspecialiteit komt uit Beieren. Het is een witte worst van kalfsvlees, uien, peterselie, foelie en citroen. - Blutwurst/Schwarzwurst:
Ook bloedworst is in Duitsland ontzettend populair. - Bratwurst:
Braadworst in een broodje met mosterd is een klassieker en kun je zeker niet overslaan. - Presswurst/Presskopf:
Dit is een varkensvleesproduct waarvoor voornamelijk de kop, de staart en de oren worden gebruikt. Lekker op brood met augurk en mosterd.
Apfelschorle
Misschien de populairste frisdrank van Duitsland is Apfelschorle. Dit drankje is niets anders dan appelsap gemengd met koolzuurhoudend water. In iedere Duitse supermarkt kun je flesjes kant-en-klare Apfelschorle kopen en je kunt dit drankje ook bijna overal in Duitsland bestellen.
Liever zelf maken? Meng dan simpelweg gekoeld koolzuurhoudend water met hetzelfde deel gekoeld appelsap. Heerlijk verfrissend, toch?
Feuerzangenbowle
Feurzangenbowle is een Duitse variant op punch. Tijdens de aanloop naar kerst kun je dit warme alcoholische drankje op iedere kerstmarkt kopen. In de Duitse supermarkt vind je een leuk alternatief - kant-en-klare Feuerzangenbowle die je alleen nog maar hoeft op te warmen. Neem een paar flessen mee en je zit er komende winter lekker warmpjes bij.
Jam uit de Duitse supermarkt
Natuurlijk hebben we in Nederland ook jam, maar zoals bij de thee geldt hier ook: het aanbod in de Duitse supermarkt is veel uitgebreider. Als je voor het schap met jam staat, kijk je je ogen uit. Het is dan ook bijna onmogelijk om maar één potje te kiezen, want je wil ze allemaal.
Jam is gelukkig lang houdbaar en hoeft niet gekoeld te worden, dus het is het ideale product om mee te nemen als je in Duitsland bent. Gewoon voor jezelf, of als cadeautje voor familie en vrienden. Ga je voor een variant gemaakt met kruisbessen, pruimen, mango of misschien wel perzik?
Snoep uit Duitsland
Duitsland is zonder twijfel een walhalla voor snoepliefhebbers. De gummibeertjes van de Duitse snoepfabrikant Haribo zijn het beroemdst, maar er is nog zoveel meer om uit te kiezen. Van kleine eenpersoonsverpakkingen tot grote XXL-zakken en alle mogelijke kleuren en smaken die je maar kunt bedenken. Je vindt ze allemaal in de Duitse supermarkt.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Onze tips
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Hamburg: de beste hotspots & tips
Duits eten: dit wil je proberen over de grens
OPEN MOUTH Food Festival in Hamburg: dit wil je niet missen
Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots en tips
Deze culinaire steden in Europa wil je niet missen
Deze producten wil je op vakantie meenemen uit de Italiaanse supermarkt
Restaurants in Enschede: de beste hotspots en tips
Dit wijnfestival in Zwitserland wil je meemaken
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.