Advertentie
Het seizoen van buiten borrelen breekt aan! Schenk een fris drankje in en zet deze heerlijke mediterraanse mezzegerechten met SOUQ op tafel.
Wat is mezze?
Mezze is op zichzelf geen gerecht, maar de term voor een manier van eten: een aantal kleine mediterraanse gerechtjes bij elkaar op tafel. Vergelijkbaar met Spaanse tapas en Italiaanse antipasti. Veelvoorkomende ingrediënten in mezze gerechten zijn harissa, zwarte knoflook en juicy gekonfijte of ingelegde citroen, en geurige specerijen, zoals za’atar, ras el hanout en dukkah.
De meest mezze gerechten zijn hummus, baba ganoush, falafel en platbrood. Meer inspiratie voor verrassende mezze recepten vind je hieronder.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Over Nadia & Merijn’s SOUQ
Nadia & Merijn staan erom bekend jou kennis te laten maken met mediterraanse heerlijkheden voor elke dag. Van Libanon
tot Marokko, vol bijzondere smaken. De spicy harissa’s, unieke zwarte knoflook en juicy gekonfijte citroen, de geurige specerijen, zoals za’atar, ras el hanout of dukkah, die jij ook makkelijk kunt gebruiken in de keuken.
Nadia & Merijn laten je zien hoe je groente, kip, vlees en peulvruchten snel en makkelijk omtovert tot een heerlijk gerecht. Voor inspiratie kijk op nadiaenmerijnsouq.nl.
WIN: Exclusieve kookworkshop van Nadia & Merijn van SOUQ
Altijd al de smaken van de Midden-Oosterse keuken willen ontdekken en samen met Nadia Zerouali en Merijn Tol willen koken? Op 20 juni geven Nadia en Merijn een kookworkshop. En die workshop is nu exclusief voor Foodieslezers te winnen! Wil je kans maken?
Vul vóór 21 mei 2024 dit formulier in en wie weet maak jij straks samen met Nadia & Merijn de lekkerste gerechten uit het Midden Oosten.
Mezze recepten met SOUQ:
Baba ganoush met tahina, gefrituurde groene kruiden en sumak
Baba ganoush is een dip van het vruchtvlees van aubergine en tahin. Lekker met groene kruiden en friszure sumak als topping.
Krokante ‘chips’ van Libanees platbrood met yoghurtdip
Libanees platbrood kun je lekker knapperig bakken, zodat je hem goed kunt dippen in deze romige yoghurt. Mmm!
Fetaballetjes met knapperige za’atar-korst
Deze fetaballetjes zijn heerlijk voor bij de borrel of als onderdeel van een tafel vol mezze gerechten. Besprenkel met een goede olijfolie en serveer met platbrood.
Ingrediënten
- 250 g feta
- 0.5 teentje knoflook
- 0.5 bosje peterselie
- 2 tl gekonfijte citroen (van het merk Souq)
Voor de za’atar-korst
- 2 el sesamzaadjes
- 1 el zonnebloempitten
- 1 el lijnzaad
- 2 el za-atar (van het merk Souq)
Bereiding
Rooster voor de za’atar-korst het sesamzaad, de zonnebloempitten en het lijnzaad in een droge pan op hoog vuur tot het gaat poppen. Houd een deksel bij de hand om te voorkomen dat het alle kanten op schiet. Laat afkoelen en meng met de za’atar.
Doe de feta, de knoflook, de peterselie en de gekonfijte citroen in een keukenmachine en meng kort tot een stevig mengsel. Rol balletjes van het mengsel en wentel ze door het za’atar-mengsel. Besprenkel met olijfolie en serveer eventueel met wat platbrood.
Receptuur en fotografie: Willem van Santen
Onze tips
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten
De lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
Kerst amuses voor een verpletterende indruk
Dit zijn de beste recepten met burrata
5x de lekkerste recepten met linzen
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?