Advertentie
Broodje falafel laten bezorgen? Dat kan, maar je kunt ook zelf falafel maken. Zo moeilijk is het niet, bekijk deze recepten maar eens.
Wat is falafel?
Hoewel falafel tot de populairste gerechten van de Israëlische keuken behoort, wordt de uitvinding van de gefrituurde kikkererwtenballetjes door verschillende nationale keukens geclaimd. Volgens het meest waarschijnlijke scenario is falafel in de 19e eeuw in Egypte ontstaan. De eerste falafel werd in plaats van kikkererwten van tuinbonen gemaakt, een gangbaar ingrediënt in de regio. De naam ‘falafel’ is dan waarschijnlijk ook ontleend aan ‘fava’ of ‘faba’ – dit is hoe tuinbonen in verschillende talen heten. Maar tegenwoordig wordt het broodje falafel vooral met kikkererwten gemaakt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelf falafel maken
Om zelf falafel te maken, pureer je de peulvruchten met allerlei kruiden en knoflook. Daarna vorm je het tot balletjes. Deze balletjes worden gefrituurd en veelal geserveerd met pita’s, salade en knoflooksaus. Je kunt het volop bestellen via Thuisbezorgd, maar wist je dat falafel zelf maken helemaal niet moeilijk is? Dat bewijzen onze lekkere recepten wel!
Falafel recepten:
Zelf aan de slag? Wij hebben vijf verschillende recepten voor je op een rij gezet. Duik maar gauw de keuken in, want zo heb jij die Thuisbezorgd-app niet meer nodig!
Broodje falafel
De eerste versie van dit Midden-Oosterse gerecht werd in plaats van kikkererwten van tuinbonen gemaakt, een gangbaar ingrediënt in de Egyptische regio. De naam is dan waarschijnlijk ook ontleend aan ‘fava’ of ‘faba’ – dit is hoe tuinbonen in verschillende talen heten. Maar geef ons maar die met kikkererwten!
Pittige falafel met tahinsaus en dukkah mét biertip
De kleuren knallen van de tafel en de smaken zijn in perfect evenwicht met een intens hoppig biertje. De zelfgemaakte dukkah en tahinsaus maken het helemaal af.
Falafel met hummus
Schenk maar vast een fruitig biertje in, want bij dit kruidige bordje eten sluit zo’n ijskoud biertje perfect aan. Lekker bij de borrel, of als volledige maaltijd met wat brood en groenten om te dippen.
Hummus met gegrilde groenten, falafel en naan
Siham van sihamdaily.nl: “Deze huisgemaakte hummus met gegrilde groenten is heerlijk als je wat later in de middag luncht en de tijd wilt nemen om je lunch klaar te maken. Voor mij is dit het perfecte weekendrecept.”
Pita’s met broccoli-falafel
Wil je graag nog wat extra groente? Ga dan voor dit recept waarin ook broccoli zit! Zo krijg je ongemerkt extra veel groen binnen. Lekker met een tahinsausje, wat sla en pitabroodjes.
Broodje falafel
Er zijn heel veel variaties mogelijk maar dit fijne recept is onze favoriet!
Voor de falafel
Voor de saus
Voor erbij
Bereiding
Week voor de falafel de kikkererwten 12 uur in koud water. Kook de aardappel in de schil in 15- 20 minuten gaar. Giet de geweekte kikkererwten af, laat ze uitlekken op een schone theedoek en dep ze daarna goed droog; hoe droger de erwten zijn hoe beter. Pel de schil van de aardappel en rasp hem. Doe de kikkererwten in een keuken machine samen met de ui, de knoflook, de specerijen, de verse kruiden en royaal zout en peper en maal alles goed fijn. Roer het bakpoeder en de geraspte aardappel erdoorheen.
Roer voor de saus het citroensap en 50 ml water door de tahin. Is de saus te dik, voeg dan nog een scheutje water toe. Roer de knoflook erdoorheen en breng de saus op smaak met zout.
Vul een frituurpan of een hoge pan met een stevige bodem met een flinke laag olie en verhit de olie tot ca. 180°C. Maak van het kikkererwtenmengsel stevige falafelballetjes met behulp van een ijsschepje of draai balletjes met je handen en druk ze stevig aan. Controleer eerst met 1 balletje of de olie heet genoeg is, de olie rondom het balletje moet direct gaan bruisen. Frituur de balletjes enkele minuten in de hete olie tot ze rondom goudbruin en krokant zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Receptuur & foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren
Lees ook:
Onze tips
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Emma de Thouars: “Als je ingrediënten smaakvol en vers zijn, is het eenvoudig om elke dag lekker te eten”
Bovenop de trends: we proeven de PopUp bagel in New York
Broodje gezond: zo kun je het zelf maken voor de lunch
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?