Hummus met gegrilde groenten, falafel en naan
Eenvoudig
ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd
ca. 12 uur wachttijdca. 12 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Doe voor de falafel de droge kikkererwten een dag van tevoren in een ruime pan met koud water en laat 24 uur weken. De kikkererwten hebben voldoende tijd nodig om zich vol te zuigen met water en in volume toe te nemen.
Doe de volgende dag voor de naan de suiker en de gist in een kom en roer er 125 ml lauwwarm water doorheen. Laat het gistmengsel ca. 15 minuten staan tot het gaat schuimen. Meng intussen in een andere kom 280 g bloem met het zout en voeg hier 1 el olijfolie samen met de Griekse yoghurt aan toe. Voeg het gistmengsel en de knoflook toe en kneed alles ca. 10 minuten tot een glad deeg. Vorm een mooie bal van het deeg. Vet een schone kom in met wat zonnebloemolie en leg het deeg erin. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme, donkere plek.
Laat intussen voor de hummus de kikkererwten in blik uitlekken maar bewaar wat van het vocht. Doe de kikkererwten, de tahin, 50 ml olijfolie, de knoflook en de specerijen in een keukenmachine of blender. Voeg 4 tl van het opgevangen vocht toe en vermaal alles tot een smeuïge hummus. Voeg eventueel meer vocht toe als de hummus te dik is. Breng op smaak met zout. Doe de hummus in een schaal en zet afgedekt tot gebruik in de koelkast.
Laat voor de falafel de geweekte kikkererwten goed uitlekken en doe ze samen met de ui, de peterselie, het citroensap, de knoflook, het zout en de specerijen in een keukenmachine. Vermaal alles tot een dik mengsel. Maal het mengsel niet te fijn; het mag een beetje grof blijven. Vorm nu kleine balletjes van het mengsel. Lukt het niet om mooie balletjes te maken? Kneed dan de maizena door het mengsel om het wat steviger te maken. Leg de balletjes naast elkaar op een schaal en zet afgedekt ca. 30 minuten in de koelkast.
Kneed het deeg voor de naan kort door om de lucht eruit te slaan. Vorm 8 balletjes van het deeg. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol ieder balletje uit tot een ovaal broodje (15-18 cm Ø). Zet een zware koekenpan op het vuur en vet de bodem in met wat olijfolie. Bak de broodjes, in porties, in de hete koekenpan tot het deeg mooi bol wordt en er aan beide kanten goudbruine ‘blaren’ ontstaan. Bestrijk de gebakken broodjes aan beide kanten met de gesmolten kruidenboter en houd ze warm.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng voor de garnering de kikkererwten met de olie, de specerijen en wat zout en verdeel over een bakplaat. Rooster de kikkererwten ca. 20 minuten in de oven.
Bestrijk intussen voor de gegrilde groenten de groenten met olijfolie en bestrooi met wat zout en peper. Verhit een grillpan en gril er de groenten aan beide kanten in tot ze mooie grillstrepen hebben en zacht zijn.
Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en frituur er de falafelballetjes, in porties, in 3-5 minuten rondom goudbruin in. Laat uitlekken op keukenpapier.
Haal de hummus uit de koelkast, besprenkel met wat extra olijfolie en bestrooi met wat pul biber en een handje geroosterde kikkererwten. Bestrijk de broodjes met de hummus en beleg met de gegrilde groenten en de falafel. Verkruimel de feta erboven, garneer met de overige geroosterde kikkererwten en serveer direct.