Advertentie
Ieder land in het Midden-Oosten heeft zijn eigen falafel. In Israël gebruiken ze kikkererwten, in Egypte tuinbonen. De ene versie is wat groener, de ander wat geler. Ook de grootte en de vorm verschilt: van zo rond als een grote knikker tot ovaal met een deukje erin. Bij Falafval uit Rotterdam maken ze een geheel eigen versie: met – jawel – 30 procent groente-reststromen. Zo willen de initiatiefnemers voedselverspilling tegengaan.
Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Een succes in Nederland
Het is niet gek dat falafel hier in Nederland zo goed aanslaat. “Falafel past in de trend om minder vlees te eten”, legt Scifo Minnaard uit, die verantwoordelijk is voor het maken van de vegan balletjes. “Het is plantaardig, heel lekker en supervoedzaam.” Culinair adviseur en 24-Kitchen presentator Perry de Man vult aan: “Het is een goedkoop alternatief voor vlees. Daarnaast zijn wij natuurlijk een echt kroket- en bitterballenland.” Hij grinnikt: “Wij lusten alles wat uit de frituur komt.”
Falafel, gemaakt van groente-afval
Scifo laat ingevroren groene-paprikasnippers, uisnippers en knoflook zien. “Deze reststromen halen we op bij een groente-snijderij uit het Westland. Nu gebruiken we nog kikkererwten, maar in de toekomst willen we er een reststroom van bonen uit Nederland voor gaan gebruiken. We willen onze falafel eigenlijk 100 procent circulair maken.” Samen met geweekte kikkererwten, verse koriander en peterselie gaan de groenten door een gehaktmolen. Vervolgens mengt hij specerijen, bakpoeder en citroenzuurkristallen door het mengsel. “Toevoeging van bakpoeder zorgt voor luchtigheid en een knapperige buitenkant”, legt hij uit. “Citroenzuur activeert het bakpoeder, gaat de wat ijzerachtige smaak van het bakpoeder tegen en zorgt ervoor dat de falafel langer houdbaar en groener wordt.”
Het geheim achter goede falafel
In goede falafel zitten enkel peulvruchten, groente, kruiden en specerijen. Er komt geen bindingsmiddel zoals bloem of ei aan te pas. Kikkererwten 24 uur weken en vervolgens malen blijkt het geheim. Perry: “Zo ontstaat een rulle glutenvrije bloem, die binding aan falafel geeft.” Hij waarschuwt: “Gebruik nooit gekookte kikkererwten. Dan komt er vocht in je falafel en vallen ze uit elkaar in de frituur.”
Een knalgroene platgeslagen pingpongbal
Waar je falafel thuis met je handen vormt, maken ze bij Falafval de balletjes in een mal met wel 140 rondjes, op bakpapier. Die rondjes gaan op een kar in de vriezer. Rauw en bevroren doet Scifo ze vervolgens in de frituur. Na vijf minuten komen ze er goudbruin uit: krokant van buiten en zacht van binnen. Zo groot als een platgeslagen pingpongbal en met een knalgroen hart.
Lekker op een pita
In tegenstelling tot falafel uit de supermarkt die nog weleens wat flauw van smaak kan zijn, is falafval een echte smaakbom. Door de toevoeging van lekker veel zwarte peper, komijn en koriander sta je na één hap al op scherp. Door het malen in de gehaktmolen is de structuur nog vrij grof, wat een goede bite geeft. Lekker in een pita met frisse koolsla, amba (pittige mangosaus) en tahin. Perry geeft me een broodje aan. “Hier, pak aan! Dit wil je proeven.”
Lekker lokaal
Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.
Lees ook: Zo eet je gezond vegetarisch
Onze tips
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie
9x heerlijke prei recepten
7x de lekkerste recepten met wortel
9x de beste recepten met courgette
Redactie