Advertentie
Ze zijn juicy, ze zijn mals en je eet ze nooit zonder te knoeien: hamburgers. Je kunt ze bij elke fastfoodketen halen maar nog lekkerder (en leuker) is om ze zelf te bakken. Daarom delen wij hoe je zelf burgers kunt maken, inclusief tips en recepten.
Zelf hamburgers maken
Een basisrecept voor homemade hamburgers is wat ons betreft onmisbaar. Van het bolletje tot het kneden en bakken van de burger: deze keer beginnen we helemaal from scratch. Het resultaat? De allerlekkerste burger die je ooit hebt geproefd. Dit is hoe je zelf hamburgers kan maken:
Basisrecept: homemade hamburger maken
Een basisrecept voor homemade hamburgers maken is onmisbaar. Van het bolletje tot het kneden en bakken van de burger: deze keer beginnen we helemaal from scratch. Het resultaat? De allerlekkerste burger die je ooit hebt geproefd.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelf hamburgers maken van gehakt
Om hamburgers te maken moet je bij de basis beginnen: het vlees. Je gebruikt gehakt om hamburgers te maken. Je kan het gehakt kopen of zelf maken. Dat laatste is natuurlijk het lekkerste maar houd er wel rekening mee dat je een gehaktmolen nodig hebt.
Om zelf hamburgers voor vier personen te maken heb je 600 g riblappen nodig. Riblappen zijn erg geschikt om burgers van te maken omdat ze mooi met vet dooraderd zijn. Kies bij voorkeur de stukken met het meeste vet erin, dat geeft de burgers smaak. Snijd de riblappen in blokjes en draai het vlees door een gehaktmolen op grove stand. Fijner malen mag ook, maar dan heeft je burger wat minder bite en dat is zonde wanneer je zelf burgers maakt. Wanneer je het vlees juist niet te grof wil of geen gehaktmolen hebt dan kun je er ook voor kiezen om gehakt te kopen. Het is daarbij wel belangrijk dat je gehakt kiest met een vetpercentage van tussen de 20% en 25%. Koop dus vooral geen mager gehakt, dat heeft weinig smaak en valt snel uit elkaar. Wanneer je gehakt koopt kun je uitgaan van ca. 100-150 gram gehakt per burger.
Hamburgers bakken
Wanneer je het gehakt verdeelt in gelijke porties om burgers van te maken, is het belangrijk dat je het vlees niet te hard aandrukt. Een wat losse structuur zorgt voor een malsere burger. Maak de burgers in het midden iets dunner dan aan de rand. Door de garing ‘krimpt’ het vlees ineen, waardoor de binnenkant bol gaat staan. Door de burgers van te voren in het midden wat platter te maken, hef je dit effect op en krijg je mooie egale burgers die goed op je broodje passen. Bewaar de burgers vervolgens afgedekt in de koelkast, dit voorkomt uitdroging van het vlees.
Broodje hamburger maken
In de tussentijd moet je namelijk nog de broodjes bakken. Maak je geen zorgen, dat klinkt een stuk ingewikkelder dan het is. Om zelf hamburgerbroodjes te maken heb je slechts een handvol ingrediënten nodig waarvan je de meeste waarschijnlijk al in huis hebt. Denk aan ei, bloem, zout, suiker, gist, boter en melk. Het lastigste om te vinden zijn vaak de sesamzaadjes die je er als topping overheen strooit. Dit geeft ze een karakteristiek uiterlijk maar deze stap kun je natuurlijk ook overslaan. In ons recept voor hamburgerbroodjes leggen we je stap-voor-stap uit hoe je de broodjes kunt maken.
Hamburgerbroodjes
Zacht, fluffy en vol smaak: deze burger broodjes zijn de beste basis om zelf hamburger broodjes mee te maken. Met deze makkelijke hamburgerbroodjes maak jij je homemade hamburgers compleet!
Hamburgers maken: recept
Broodjes en burgers klaar? Bakken maar! Je kunt de hamburgers in de pan, op de grill of op de BBQ bakken. Zorg ervoor dat het verhittingselement in ieder geval goed warm is voordat je de burgers gaat bakken. Bestrooi de burgers vervolgens met wat peper en zout en leg ze op het hete rooster of in de pan. Gril de burgers vervolgens ca. 3 minuten en draai ze om. De andere kant kun je vervolgens met een plakje cheddar bedekken en nog 3 minuten laten garen. Haal de burgers vervolgens van het vuur af en laat ze ca. 2 minuten rusten. Leg de burger op het broodje met saus en toppings naar keuze. Eet smakelijk!
Basisrecept: homemade hamburger maken
Een basisrecept voor homemade hamburgers maken is onmisbaar. Van het bolletje tot het kneden en bakken van de burger: deze keer beginnen we helemaal from scratch. Het resultaat? De allerlekkerste burger die je ooit hebt geproefd.
Ingrediënten
- 1 ei
- 275 g bloem
- 1 tl zout
- 0,5 zakje droge gist (3.5 g)
- 1 el suiker
- 25 g boter (op kamertemperatuur)
- 140 ml melk (op kamertemperatuur)
- olie
- 2 el sesamzaad
- 600 g rundergehakt
- zout en peper
- 1 vleestomaat
- 1 el gladde mosterd
- ketchup
Benodigdheden
- vershoudfolie
- bakpapier
Bereiding
Yum! Vandaag ga je met dit basisrecept een homemade hamburger maken. We beginnen met het maken van de bolletjes. Kluts eerst het ei. Meng de bloem met het zout, de gist en de suiker in een kom. Voeg, al knedend met de deeghaken van een handmixer, de helft van het ei, de boter en 140 ml melk toe. Kneed het deeg ca. 10 minuten tot het soepel is en loslaat van de kom.
Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek hem af met vershoudfolie. Laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen.
Verdeel het deeg in 4-6 porties en vorm er bolletjes van. Leg de deegbolletjes op twee met bakpapier beklede bakplaten. Laat nog ca. 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250℃ / hetelucht 225℃ / gas: stand 5).
Kluts het overige ei met 1 el melk en bestrijk de bolletjes met het sesamzaad en bak ze in 15-20 minuten goudbruin in de oven.
Vorm 4-6 schijven van het gehakt. Kneed het gehakt niet te veel, het moet een beetje luchtig blijven. Maak de schijven in het midden iets dunner, dan worden ze tijdens het bakken mooi plat.
Breng de hamburgers op smaak met zout en peper. Bak de hamburgers ca. 3 minuten per zijde in een droge, hete (grill)pan of op de barbecue. Was de tomaat en snijd hem in dunne plakken. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Was de sla en schud hem goed droog.
Neem de broodjes uit de oven en laat ze kort afkoelen. Snijd de broodjes open en bestrijk ze met de mosterd. Beleg de broodjes met de sla, de tomaat, de burgers en de uienringen. Druppel er wat ketchup over hem of serveer deze saus er apart bij. Lekker met zelfgemaakte friet.
Onze tips
9x de beste plaattaart recepten
Budget recepten: 11x goedkoop avondeten voor iedere dag
Noedel recepten: 12x de lekkerste variaties
7x bakken met peren
Stoven op z’n Italiaans: 4x recepten
Cocktails maken: dit zijn de lekkerste recepten voor thuis
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.