Abonneren
Foodies 08/2025
Spaanse zomer
cover met spaanse gazpacho in kom
hamburger op grill

De ultieme gids om zelf hamburgers te maken

Ze zijn juicy, ze zijn mals en je eet ze nooit zonder te knoeien: hamburgers. Je kunt ze bij elke fastfoodketen halen maar nog lekkerder (en leuker) is om ze zelf hamburgers te maken!

Lees verder na de advertentie

Wil je zelf hamburgers maken? Lees dan snel verder, want wij delen er alles over, inclusief tips en recepten.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf hamburgers maken

Voor wie niet kan wachten om te beginnen, delen wij eerst het basisrecept waarmee je eindeloos kunt variëren:

Basisrecept hamburger

Basisrecept: homemade hamburger maken

Een basisrecept voor homemade hamburgers maken is onmisbaar. Van het bolletje tot het kneden en bakken van de burger: deze keer beginnen we helemaal from scratch. Het resultaat? De allerlekkerste burger die je ooit hebt geproefd.

Naar het recept

Zelf hamburgers maken van gehakt

Wil jij je liever eerst inlezen voordat je begint met bakken? Dan ben je bij deze basisgids hamburgers maken aan het juiste adres. Laten we beginnen bij de begin: het vlees.

Je gebruikt gehakt om hamburgers te maken. Dit kun je kopen of zelf maken. Dat laatste is natuurlijk het lekkerste maar houd er wel rekening mee dat je een gehaktmolen nodig hebt. Als je gehakt gaat kopen, is het belangrijk dat je kiest voor vlees met een vetpercentage van tussen de 20% en 25%. Koop dus vooral geen mager gehakt: dat heeft weinig smaak en valt snel uit elkaar. Wanneer je gehakt koopt, kun je uitgaan van ca. 100-150 gram gehakt per burger.

Tip!

Hamburger gehakt draaien

Wil je zelf gehakt maken? Haal dan 600 g riblappen per 4 personen in huis. Snijd de riblappen in blokjes en draai het vlees door een gehaktmolen op grove stand. Fijner malen mag ook, maar dan heeft je burger wat minder bite en dat is zonde wanneer je zelf burgers maakt.

Wist je dat?

Riblappen zijn erg geschikt om burgers van te maken omdat ze mooi met vet dooraderd zijn. Kies bij voorkeur de stukken met het meeste vet erin, dat geeft de burgers smaak.

Hamburgers bakken

Wanneer je het gehakt verdeelt in gelijke porties om burgers van te maken, is het belangrijk dat je het vlees niet te hard aandrukt. Een lossere structuur zorgt voor een malsere burger. Maak de burgers in het midden iets dunner dan aan de rand. Door de garing ‘krimpt’ het vlees ineen, waardoor de binnenkant bol gaat staan. Door de burgers van te voren in het midden wat platter te maken, hef je dit effect op en krijg je mooie egale burgers die goed op je broodje passen.

Bewaaradvies

Bewaar de burgers afgedekt in de koelkast, dit voorkomt uitdroging van het vlees.

Broodje hamburger maken

In de tussentijd kun je de broodjes bakken. Maak je geen zorgen, dat klinkt een stuk ingewikkelder dan het is. Om zelf hamburgerbroodjes te maken heb je slechts een handvol ingrediënten nodig waarvan je de meeste waarschijnlijk al in huis hebt. Denk aan ei, bloem, zout, suiker, gist, boter en melk. Het lastigste om te vinden zijn vaak de sesamzaadjes, die je er als topping overheen strooit. Dit geeft ze een karakteristiek uiterlijk maar deze stap kun je natuurlijk ook overslaan.

In ons recept voor hamburgerbroodjes leggen we je stap-voor-stap uit hoe je de broodjes kunt maken.

hamburgerbroodjes

Hamburgerbroodjes

Zacht, fluffy en vol smaak: deze burger broodjes zijn de beste basis om zelf hamburger broodjes mee te maken. Met deze makkelijke hamburgerbroodjes maak jij je homemade hamburgers compleet!

Naar het recept

Hamburgers maken: recept

Broodjes en burgers klaar? Bakken maar! Je kunt de hamburgers in de pan, op de grill of op de BBQ bakken.

  1. Zorg ervoor dat het verhittingselement goed warm is voordat je de burgers gaat bakken;
  2. Bestrooi de burgers vervolgens met wat peper en zout en leg ze op het hete rooster of in de pan;
  3. Gril de burgers vervolgens ca. 3 minuten en draai ze om;
  4. De andere kant kun je vervolgens met een plakje cheddar bedekken en nog 3 minuten laten garen;
  5. Haal de burgers van de warmtebron af en laat ze ca. 2 minuten rusten;
  6. Leg de burger op het broodje met saus en toppings naar keuze. Eet smakelijk!
uitgelicht recept
Basisrecept hamburger

Basisrecept: homemade hamburger maken

Een basisrecept voor homemade hamburgers maken is onmisbaar. Van het bolletje tot het kneden en bakken van de burger: deze keer beginnen we helemaal from scratch. Het resultaat? De allerlekkerste burger die je ooit hebt geproefd.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 275 g bloem
  • 1 tl zout
  • 1/2 zakje droge gist (3.5 g)
  • 1 el suiker
  • 25 g boter (op kamertemperatuur)
  • 140 ml melk (op kamertemperatuur)
  • olie
  • 2 el sesamzaad
  • 600 g rundergehakt
  • zout en peper
  • 1 vleestomaat
  • 1 el gladde mosterd
  • ketchup

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • bakpapier

Bereiding

  1. Yum! Vandaag ga je met dit basisrecept een homemade hamburger maken. We beginnen met het maken van de bolletjes. Kluts eerst het ei. Meng de bloem met het zout, de gist en de suiker in een kom. Voeg, al knedend met de deeghaken van een handmixer, de helft van het ei, de boter en 140 ml melk toe. Kneed het deeg ca. 10 minuten tot het soepel is en loslaat van de kom.

  2. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek hem af met vershoudfolie. Laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen.

  3. Verdeel het deeg in 4-6 porties en vorm er bolletjes van. Leg de deegbolletjes op twee met bakpapier beklede bakplaten. Laat nog ca. 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250℃ / hetelucht 225℃ / gas: stand 5).

  4. Kluts het overige ei met 1 el melk en bestrijk de bolletjes met het sesamzaad en bak ze in 15-20 minuten goudbruin in de oven.

  5. Vorm 4-6 schijven van het gehakt. Kneed het gehakt niet te veel, het moet een beetje luchtig blijven. Maak de schijven in het midden iets dunner, dan worden ze tijdens het bakken mooi plat.

  6. Breng de hamburgers op smaak met zout en peper. Bak de hamburgers ca. 3 minuten per zijde in een droge, hete (grill)pan of op de barbecue. Was de tomaat en snijd hem in dunne plakken. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Was de sla en schud hem goed droog.

  7. Neem de broodjes uit de oven en laat ze kort afkoelen. Snijd de broodjes open en bestrijk ze met de mosterd. Beleg de broodjes met de sla, de tomaat, de burgers en de uienringen. Druppel er wat ketchup over hem of serveer deze saus er apart bij. Lekker met zelfgemaakte friet.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!