Zelf hamburgers maken
Een basisrecept voor homemade hamburgers is wat ons betreft onmisbaar. Van het bolletje tot het kneden en bakken van de burger: deze keer beginnen we helemaal from scratch. Het resultaat? De allerlekkerste burger die je ooit hebt geproefd. Dit is hoe je zelf hamburgers kan maken:
Wil je ook iedere week kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Zelf hamburgers maken van gehakt
Om hamburgers te maken moet je bij de basis beginnen: het vlees. Je gebruikt gehakt om hamburgers te maken. Je kan het gehakt kopen of zelf maken. Dat laatste is natuurlijk het lekkerste maar houd er wel rekening mee dat je een gehaktmolen nodig hebt.
Om zelf hamburgers voor vier personen te maken heb je 600 g riblappen nodig. Riblappen zijn erg geschikt om burgers van te maken omdat ze mooi met vet dooraderd zijn. Kies bij voorkeur de stukken met het meeste vet erin, dat geeft de burgers smaak. Snijd de riblappen in blokjes en draai het vlees door een gehaktmolen op grove stand. Fijner malen mag ook, maar dan heeft je burger wat minder bite en dat is zonde wanneer je zelf burgers maakt. Wanneer je het vlees juist niet te grof wil of geen gehaktmolen hebt dan kun je er ook voor kiezen om gehakt te kopen. Het is daarbij wel belangrijk dat je gehakt kiest met een vetpercentage van tussen de 20% en 25%. Koop dus vooral geen mager gehakt, dat heeft weinig smaak en valt snel uit elkaar. Wanneer je gehakt koopt kun je uitgaan van ca. 100-150 gram gehakt per burger.
Wanneer je het gehakt verdeelt in gelijke porties om burgers van te maken, is het belangrijk dat je het vlees niet te hard aandrukt. Een wat losse structuur zorgt voor een malsere burger. Maak de burgers in het midden iets dunner dan aan de rand. Door de garing ‘krimpt’ het vlees ineen, waardoor de binnenkant bol gaat staan. Door de burgers van te voren in het midden wat platter te maken, hef je dit effect op en krijg je mooie egale burgers die goed op je broodje passen. Bewaar de burgers vervolgens afgedekt in de koelkast, dit voorkomt uitdroging van het vlees.
Broodje hamburger maken
In de tussentijd moet je namelijk nog de broodjes bakken. Maak je geen zorgen, dat klinkt een stuk ingewikkelder dan het is. Om zelf hamburgerbroodjes te maken heb je slechts een handvol ingrediënten nodig waarvan je de meeste waarschijnlijk al in huis hebt. Denk aan ei, bloem, zout, suiker, gist, boter en melk. Het lastigste om te vinden zijn vaak de sesamzaadjes die je er als topping overheen strooit. Dit geeft ze een karakteristiek uiterlijk maar deze stap kun je natuurlijk ook overslaan. In ons recept voor hamburger broodjes leggen we je stap-voor-stap uit hoe je de broodjes kunt maken.
> naar het recept: hamburger broodjes
Hamburgers maken: recept
Broodjes en burgers klaar? Bakken maar! Je kunt de hamburgers in de pan, op de grill of op de BBQ bakken. Zorg ervoor dat het verhittingselement in ieder geval goed warm is voordat je de burgers gaat bakken. Bestrooi de burgers vervolgens met wat peper en zout en leg ze op het hete rooster of in de pan. Gril de burgers vervolgens ca. 3 minuten en draai ze om. De andere kant kun je vervolgens met een plakje cheddar bedekken en nog 3 minuten laten garen. Haal de burgers vervolgens van het vuur af en laat ze ca. 2 minuten rusten. Leg de burger op het broodje met saus en toppings naar keuze. Eet smakelijk!
> naar het basisrecept: homemade hamburger maken